Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Nyttiga matlådor – 5 enkla och snabba recept

01 sep, 2023 
fräscha matlådor med mycket grönt
Spara pengar och ge hälsan en boost med nyttiga matlådor. Här är fem recept som ger mycket näring för pengarna, är lika goda att äta dagen efter och dessutom går hyfsat snabbt och enkelt att fixa ihop, även om du inte är någon mästerkock.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nystart är för många också nysatsning på hälsosammare och mer hållbara vanor. Kanske mer motion, mer sömn och mindre stress – men framför allt nyttigare mat med mindre utsvävningar. Bra för både hälsan och plånboken!

En riktigt bra matlåda består inte av en massa olika delar eller tillbehör, kladdar inte i väskan och framför allt bygger den på råvaror som behåller både smak och konsistens när det värms upp.

Tips! Förbered matlådor för hela veckan

Avsätt en stund på helgen och förbered tre olika rätter så har du hela veckan klar i kylen (du kan ju äta samma rätt två dagar). Bara att plocka en låda på morgonen, eller om du kommer hem sent någon kväll. Smaklig måltid!

Här får du mest nyttigt för pengarnaBrand logo
Här får du mest nyttigt för pengarna

Nyttig lunchlåda – 5 goda och enkla recept

1. Quinoasallad med varmrökt lax – Proteinbomben!

Annons
quinoasallad med lax

Kombinationen av lax, edamamebönor och quinoa ger mycket protein som mättar länge och är extra bra för dig som tränar. Laxen bidrar också med nyttiga fetter och grönsakerna med fibrer och vitaminer. Mycket fräscha smaker och dessutom frestande vackra färger – en kanonsallad helt enkelt!

2. Kikärtscurry med blomkålsris – en vegetarisk dröm!

kikärtscurry

Många vill äta mer vegetariskt och det här är en riktig favorit. Har du aldrig testat att byta ut riset mot blomkålsris är det här en utmärkt rätt att prova det i. Smakrikt och värmande med massor av nyttigheter! Behöver du mer kolhydrater serverar du bara med vanligt ris istället. Vill du ha en lättare variant väljer du en kokosmjölk med mindre fett.

Annons

3. Snabb och enkel chili con carne – mättar bra!

chili con carne med bröd och yoghurt

Mustigt och värmande, fullt av näring och klart på nolltid! Bönor och köttfärs mättar bra tillsammans med en skiva gott bröd att doppa i en klick svalkande yoghurt.

4. Broccolisoppa med räkor – vardagslyx!

broccolisoppa med räkor

Soppa ställer lite krav på en tät matlåda och gärna en extra plastpåse för att försäkra sig om att inget råka rinna ut i väskan. Men har du bara det tillgodosett är den här soppan en kanonbra matlåda. Den är lite fastare i konsistensen än många andra soppor, vilket både mättar och minskar risken för kladd. Broccoli är en riktig näringsbomb och räkorna, fetaosten och rödlöken ger fina smakbryt och en vardagslyxig känsla.

Annons

5. Stekt ris med kycklingfärs och broccoli – ekonomisk!

stekt ris med broccoli

Smidig, god och mättande matlåda med ägg och asiatiska smaker. Kycklingfärs går dessutom ofta att fynda till extrapris. Prova gärna med alternativ till ris, exempelvis råris, matvete eller mathavre. Har du grönsaker hemma som håller på att bli trötta, passa på att hacka ner och variera.

Foto: recept.se

Chiagröt & bär – som är klar på morgonen när du vaknarBrand logo
Chiagröt & bär – som är klar på morgonen när du vaknar
Annons