SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Trött? Brist på de här 6 vitaminerna och mineralerna kan ligga bakom

03 aug, 2021 
En trött kvinna och vitaminrika livsmedel.
Att känna sig trött och tömd på energi kan bero på en mängd olika saker. Kanske är det någon av dessa 6 vitaminer och mineraler som är boven i dramat för din del?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakomBrand logo
Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakom

Det finns många olika anledningar till att man kan känna sig trött eller rent av utmattad. Att man missar näringsämnen är en vanlig orsak, bland andra.

Vitaminer och mineraler påverkar ämnesomsättning, syresättning och nervsystemet. Brist på några eller någon kan därför orsaka till exempel trötthet.

Om du ofta känner dig trött trots att du sover ordentligt så kan det vara en bra start att prova att äta mat som innehåller mycket av dessa 6 viktiga näringsämnen. Men tveka inte heller att gå till läkaren om du är konstant trött.

1. Vitamin B12

B12-vitamin används av kroppen för att tillverka röda blodkroppar. De hjälper till att transportera syre i vårt blod ut till resten av kroppen. Det är därför inte konstigt att man blir väldigt trött om man har brist på B12.

Annons

Du kan hitta vitaminet i lite större mängder i till exempel lax, musslor, ägg, lever och i en del berikade sädesslag.

2. Zink

Mineralet zink spelar en viktig roll för ämnesomsättningen. Det hjälper kroppens celler att få den energi de behöver och kunna tillgodogöra sig den. Trötthet, utmattning och irritation är några vanliga symtom vid brist på zink.

Du kan hitta mineralet i bland annat skaldjur som ostron och musslor, bönor, linser och kikärtor.

3. Magnesium

Mineralet magnesium är nödvändigt för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringsämnen i kosten och hjälper till att stärka skelett och muskler.

Det är väldigt ovanligt med magnesiumbrist men det kan uppstå om man till exempel lägger om sin kost eller vid en del sjukdomar. Man kan då uppleva att man känner sig svag och trött i musklerna.

Mineralet finns i till exempel pumpafrön, cashewnötter, mandlar, mangold, spenat, okra och sojabönor.

4. Vitamin D

D-vitamin hjälper kroppen att bibehålla ett starkt skelett och starka tänder. Vitaminet spelar också en viktig roll för immunförsvaret. Man känner sig ofta riktigt trött om man har brist.

Annons

Vitamin D bildas dels i huden när vi är ute i solen. Mat som innehåller vitamin D är bland annat svamp, lax, makrill, sardiner och näringsberikade livsmedel som mjölk och växtdrycker.

5. Järn

Järn behövs för att kroppen ska kunna tillverka hemoglobin, ett protein som gör blodet rött. Hemoglobinet transporterar syre i blodet ut till kroppens olika organ. Det hjälper även till att transportera bort koldioxid.

Den vanligaste orsaken till anemi, blodbrist, är att man har järnbrist. Anemi är ett tillstånd då man inte har tillräckligt med röda blodkroppar i blodet. För att kroppens olika organ ska få tillräckligt med syre behövs de röda blodkropparna.

Järn finns framför allt i inälvs- och blodmat, men även i till exempel spenat, ärtor, linser, kikärtor, bönor, tofu, sardiner, ostron och musslor.

6. Vitamin C

C-vitamin hjälper till att stärka immunförsvaret och kan även skydda mot fria radikaler eftersom det är en antioxidant.

Vitaminet hjälper även kroppen att tillverka kollagen som är viktigt för skelett och leder. Men det är också nödvändigt för att kroppen ska kunna tillverka aminosyror som bygger upp våra muskler.

Vitamin C finns i bland annat citrusfrukter, tomater, paprika, guava, kiwi, broccoli och brysselkål.

Källa: Livestrong

Foto: TT

Annons