Trött? Brist på de här 6 vitaminerna och mineralerna kan ligga bakom

En trött kvinna och vitaminrika livsmedel.
Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakom
1:59

Efter reklamen: Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakom

(1:59)

Slå på ljud

Det finns många olika anledningar till att man kan känna sig trött eller rent av utmattad. Att man missar näringsämnen är en vanlig orsak, bland andra.

Vitaminer och mineraler påverkar ämnesomsättning, syresättning och nervsystemet. Brist på några eller någon kan därför orsaka till exempel trötthet.

Om du ofta känner dig trött trots att du sover ordentligt så kan det vara en bra start att prova att äta mat som innehåller mycket av dessa 6 viktiga näringsämnen. Men tveka inte heller att gå till läkaren om du är konstant trött.

1. Vitamin B12

B12-vitamin används av kroppen för att tillverka röda blodkroppar. De hjälper till att transportera syre i vårt blod ut till resten av kroppen. Det är därför inte konstigt att man blir väldigt trött om man har brist på B12.

Du kan hitta vitaminet i lite större mängder i till exempel lax, musslor, ägg, lever och i en del berikade sädesslag.

B-vitaminer – guide över de livsviktiga vitaminerna

2. Zink

Mineralet zink spelar en viktig roll för ämnesomsättningen. Det hjälper kroppens celler att få den energi de behöver och kunna tillgodogöra sig den. Trötthet, utmattning och irritation är några vanliga symtom vid brist på zink.

Du kan hitta mineralet i bland annat skaldjur som ostron och musslor, bönor, linser och kikärtor.

7 tecken på att du behöver äta mer zink

3. Magnesium

Mineralet magnesium är nödvändigt för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringsämnen i kosten och hjälper till att stärka skelett och muskler.

Det är väldigt ovanligt med magnesiumbrist men det kan uppstå om man till exempel lägger om sin kost eller vid en del sjukdomar. Man kan då uppleva att man känner sig svag och trött i musklerna.

Mineralet finns i till exempel pumpafrön, cashewnötter, mandlar, mangold, spenat, okra och sojabönor.

Magnesium – så vet du om du har magnesiumbrist

4. Vitamin D

D-vitamin hjälper kroppen att bibehålla ett starkt skelett och starka tänder. Vitaminet spelar också en viktig roll för immunförsvaret. Man känner sig ofta riktigt trött om man har brist.

Vitamin D bildas dels i huden när vi är ute i solen. Mat som innehåller vitamin D är bland annat svamp, lax, makrill, sardiner och näringsberikade livsmedel som mjölk och växtdrycker.

Topplistan: Här är maten som innehåller mest D-vitamin

5. Järn

Järn behövs för att kroppen ska kunna tillverka hemoglobin, ett protein som gör blodet rött. Hemoglobinet transporterar syre i blodet ut till kroppens olika organ. Det hjälper även till att transportera bort koldioxid.

Den vanligaste orsaken till anemi, blodbrist, är att man har järnbrist. Anemi är ett tillstånd då man inte har tillräckligt med röda blodkroppar i blodet. För att kroppens olika organ ska få tillräckligt med syre behövs de röda blodkropparna.

Järn finns framför allt i inälvs- och blodmat, men även i till exempel spenat, ärtor, linser, kikärtor, bönor, tofu, sardiner, ostron och musslor.

10 saker du inte visste om järn – och järnbrist

6. Vitamin C

C-vitamin hjälper till att stärka immunförsvaret och kan även skydda mot fria radikaler eftersom det är en antioxidant.

Vitaminet hjälper även kroppen att tillverka kollagen som är viktigt för skelett och leder. Men det är också nödvändigt för att kroppen ska kunna tillverka aminosyror som bygger upp våra muskler.

Vitamin C finns i bland annat citrusfrukter, tomater, paprika, guava, kiwi, broccoli och brysselkål.

Brist på C-vitamin? Här är symtomen att hålla koll på

Källa: Livestrong

Foto: TT

Utvald läsning