Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

7 tecken på att du behöver äta mer zink

11 okt, 2016 
Zink ger många hälsofördelar.
Har du orolig mage eller en förkylning som inte vill gå över? Då kan det vara dags att unna dig några ostron. Mat som är rik på zink gynnar nämligen både matsmältningen och immunförsvaret!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Zink är ett livsviktigt mineral som behövs bland annat för att immunsystemet och ämnesomsättningen ska fungera som de ska. Mineralet påverkar också ögonhälsan, hud, hår och naglar, samt vår förmåga att koncentrera oss.

Trots att zink är så viktigt för flera av kroppens funktioner behöver vi bara få i oss en liten, liten dos varje dag. För kvinnor är det rekommenderade intaget sju milligram om dagen.  Men just eftersom vi behöver zink i så små mängder, påverkas vi direkt även om vi bara har en liten brist.  Störst risk att drabbas av zinkbrist har vegetarianer och personer som tränar hårt.

Extra tillskott av zink är oftast inte nödvändigt – att se till att få i sig mat som innehåller mycket av mineralet brukar räcka gott och väl.

Här finns zink:

  • Ostron, musslor och krabba
  • Vetegroddar, vetekli
  • Kött och kyckling
  • Parmesanost
  • Nötter och frön
  • Bönor, linser och ärtor
  • Spannmål
  • Mjölkprodukter

Så mycket zink behöver du:

Kvinnor: 7 mg/dag

Män: 9 mg/dag

Gravida: 9 mg/dag

Ammande: 11 mg/dag

Källa: Livsmedelsverket

7 tecken på att du kan ha zinkbrist:

Annons

1 – Du har orolig mage

Zink är viktigt för att matsmältningen ska fungera som den ska. Har vi brist på mineralet får kroppen svårt att smälta maten och ta upp näring. Symtom som illamående, kräkningar och diarré kan bero på zinkbrist, och det kan då hjälpa att lägga till fler zinkrika livsmedel i kosten, som skaldjur och yoghurt.

2 – Träningsvärken går inte över

Har du ont i musklerna flera dagar efter ett träningspass? Brist på zink gör att kroppen läker långsammare och tar längre tid på sig att återhämta sig.

3 – Du är alltid sjuk

Vill den envisa förkylningen aldrig ge med sig? Zinkbrist kan leda till att immunförsvaret blir svagare. Glass och avslagen cola brukar vara klassiker i sjuksängen, men nästa gång kanske du ska be om ett fat ostron istället!

4 – Du ser inte i mörkret

Om ögonen tar ovanligt lång tid på sig att anpassa sig till mörkret när du går på bio, kan det vara dags att börja äta mer mat med högt zinkinnehåll.  Zink påverkar nämligen kroppens produktion av A-vitamin, vilken är en viktig faktor för ögonhälsan.

Annons

5 – Du har koncentrationssvårigheter

Zink påverkar hur lång tid vi orkar sitta och koncentrera oss på något. Studier visar att  personer med koncentrationssvårigheter som åt zinkrik mat orkade fokusera längre än innan.

6 – Dina kläder är för små…

Zink är superviktigt för att kroppens förbränning ska hålla igång. Har du zinkbrist kan du känna dig både energilös, trött och ha svårt att gå ner i vikt.

 

Källa: Women´s health, hälsosidorna.se

AV: Linnea BjärleBILD: Thinkstock

 

Läs mer:

Mineralerna som minskar midjemåttet

Sötsug kan vara mineralbrist – så tolkar du signalerna

Hur fort får man vitaminbrist?

 Då kan SOLEN ge dig D-vitaminbrist

 Så känner du igen järnbrist – är du drabbad?

 

 

Annons