SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

10 saker du inte visste om järn – och järnbrist

07 dec, 2020 
Järnbrist är en av de vanligaste typerna av näringsbrist – men många vet inte vilka symtomen är. Här är tio saker du kanske inte visste om järn och järnbrist och hur det påverkar dig, som du verkligen borde veta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Mineralerna som gör dig piggareBrand logo
Mineralerna som gör dig piggare

Järn är ett av de viktigaste mineralerna för människor att få i sig, eftersom det behövs för att frakta syre till alla kroppens celler. Ändå är det också ett av de vanligaste att ha brist på – framför allt hos kvinnor i fertil ålder.

Men hur vet man att man har järnbrist och i vilken mat finns mest järn? Och hur farligt är järnbrist när man är gravid? Vi ställde tio frågor om järn och järnbrist till Jan Wesström, överläkare på Kvinnokliniken vid Falu Lasarett, och han svarade.

Vilka är de tidigaste symtomen på järnbrist?

  • Trötthet
  • Orkeslöshet
  • Nedstämdhet
  • Andfåddhet
  • Huvudvärk
  • Hjärtklappning vid lätt till måttlig ansträngning
  • Öronsus
  • Blek hy

Vad kan konsekvenserna bli av långvarig järnbrist?

– Järnbrist kan försämra livskvaliteten, leder ofta till återkommande korttidsfrånvaro från arbete och skola och stör samlivet. Uttalad järnbrist kan ge svår blodbrist som till exempel kan orsaka kärlkramp, hjärtsvikt och hjärtinfarkt. Sannolikt kan också störning i bildningen av järnberoende signalsubstanser i hjärnan öka risken för depression. Det är till exempel visat att nyförlösta kvinnor med järnbrist har en klar ökad risk för depression i perioden efter förlossningen.

Annons

Hur vet man om man behöver järntillskott?

– Om du har symtom på järnbrist (enligt ovan) kan du kontakta din vårdcentral. Blodprov kan visa om du har låga järndepåer. Observera att blodvärdet (Hb) länge kan vara normalt även vid järnbrist.

Varför reagerar magen ofta på järntabletter?

– Det är exempelvis bevisat att järntabletter stör tarmens probiotiska miljö, alltså att balansen mellan goda och dåliga bakterier i magtarmkanalen rubbas.

Probiotika är ett samlingsnamn för goda bakterier som har visat positiva hälsoeffekter i kliniska studier.

Enligt senare studier kan dessutom fritt järn i tarmen gynna inflammatoriska signalsubstanser, vilket skulle kunna förklara varför magen blir upprörd av järntabletterna.

Vilket enskilt livsmedel innehåller absolut mest järn?

– Blodmat, till exempel paltbröd och blodpudding.

Vilka grönsaker/frukter innehåller mest järn?

– Gröna grönsaker är ofta järnrika, till exempel broccoli, grönkål, spenat, mangold och pak choi. Sojabönor, linser, kikärtor, baljväxter, torkad frukt som aprikoser, nötter och fröer är exempel på andra järnrika livsmedel.

Annons

C-vitamin underlättar järnupptaget från magtarmkanalen, så det är bra att kombinera järnrik kost med c-vitaminrika livsmedel som paprika, apelsin, kiwi, jordgubbar, vinbär, vitkål eller blomkål.

Finns det järn i kranvattnet?

– Det finns järn i dricksvatten, men sannolikt inte i så stor mängd att det räcker för att täcka kroppens behov. Ovanligtvis kan det finnas för mycket järn i dricksvattnet, till exempel i borrade brunnar. Sådant vatten som regel missfärgningar samt avvikande lukt och smak. Det är dock oftast ingen fara om järnhalterna är väldigt höga och man inte dricker vattnet under lång tid.

Varför blir man trött av järnbrist?

– Järn behövs för att bilda hemoglobin som är det syrebärande proteinet i de röda blodkropparna. Om det inte finns tillräckligt med järn i kroppen så hämmas bildningen av hemoglobin och kroppens vävnader syresätts sämre. Järn behövs också för att till exempel bilda dopamin som har med välbefinnande att göra.

Annons

Finns det några sjukdomar som kan göra att man får järnbrist?

– Huvudorsakerna till järnbristanemi är undernäring med bristande intag av järn samt blodförluster från magtarmkanalen och rikliga och/eller långdragna menstruationer. Vid en rad sjukdomar, som celiaki (glutenallergi), cancer, kronisk njursjukdom, reumatiska sjukdomar och kronisk inflammatorisk tarmsjukdom är järnbrist vanligt.

Är det farligt med järnbrist under graviditeten, för fostret eller för mamman?

– Ja, det finns visat att det kan öka risk för missfall, havandeskapsförgiftning (preeklampsi), fosterdöd, för tidig förlossning (prematuritet), akut kejsarsnitt och ökad risk för större påverkan av blodförlust samt ökad risk för olika infektioner.

Det är heller inte ovanligt att järnbrist under graviditeten orsakar besvärliga myrkrypningar i benen, så kallat restless legs. Om den gravida kvinnan har järnbrist är det större risk att barnet föds tillväxthämmat och ”litet för tiden”.

Annons

Obehandlad järnbrist under graviditeten överförs också till barnet. Järn behövs för tillväxt och utveckling av alla vävnader hos foster och barn. Järnbrist och anemi påverkar till exempel tillväxten av barnets hjärna och kognitiva funktioner.

Påverkan på neuropsykiatriska parametrar har setts vid födseln hos järnbristiga barn även när de nått över tio års ålder. Järnbrist fortsätter under barn- och ungdomsår att ligga på topp 3-listan över orsaker till sjukdom. Det är också visat att barn som föds av mammor med järnbrist har ökad risk att utveckla schizofreni senare i livet.

Foto: TT

...

Läs mer:

Trött på grund av järnbrist? Här är 11 vanliga symtom

Trött hela tiden? Här är orsakerna det kan bero på – och hjälpen!

För mycket järn kan ligga bakom vanliga hudproblem

Annons