Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Förstoppning: Vanligt problem som få nämner – kan det bli farligt?

30 aug, 2021
En kvinna med kramp i magen av förstoppning.
Förstoppning är ett vanligt problem och de flesta drabbas någon gång. En del bara tillfälligt medan andra återkommande. Men kan det bli farligt att vara förstoppad länge och hur ofta ska man egentligen tömma tarmen?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 sätt att lindra IBS-magenBrand logo
4 sätt att lindra IBS-magen

Toalettvanor är sällan någonting vi pratar om öppet, speciellt inte när det kommer till problem på området. Men avföring, eller bajs, är ju faktiskt helt naturligt.

Just förstoppning är faktiskt ett väldigt vanligt problem som drabbar de allra flesta någon gång. För det mesta är det helt ofarligt, men det kan ibland vara tecken på sjukdom.

Det man ska vara uppmärksam på är om avföringsmönstret förändras långvarigt.

Symtom på förstoppning

Förstoppning kan vara ett väldigt jobbigt tillstånd, magen blir ofta hård, svullen och gör ont. Många gånger tappar man också aptiten och det blir svårt att bajsa.

Om du har förstoppning kan du få ett eller flera av följande symtom:

  • Hårt bajs som är trögt att få ut
  • Ont i ändtarmsöppningen när du bajsar
  • Tarmen känns inte tömd trots att du varit på toaletten
  • Svullen eller utspänd mage
  • Ont i magen
  • Illamående
  • Förlorad aptit
  • Sprickor i ändtarmsöppningen

Kan förstoppning bli farligt i längden?

Omkring 10–20 procent av alla svenskar har problem med återkommande förstoppning, enligt Perjohan Lindfors, specialist i gasteroenterologi och hepatologi samt VD och överläkare vid Aleris Gastromottagningen City. Han säger till Aftonbladet att förstoppning är jättevanligt.

Annons

– Man ska inte vara orolig för att man inte har varit på toaletten på några dagar, det är obehagligt men helt ofarligt och går ofta över av sig självt.

Han berättar vidare att man inte heller behöver vara orolig i längden då man inte får några sjukdomar av förstoppning. Däremot kan man drabbas av hemorrojder om man krystar mycket på toaletten.

Orsaken till förstoppning kan vara genetisk

Det är högst individuellt varför en del personer drabbas av förstoppning. En stor förklaring har dock med genetik att göra. En del människor har helt enkelt en tarm som jobbar långsammare än andra.

Avföringen blir då hårdare eftersom kroppen hinner ta upp mer av vätskan under tiden maten bryts ner i magsäcken och tarmen.

Livsstilen påverkar också risken för hård mage

Men givetvis så påverkar också allt vi äter och hur vi rör på oss hur magen mår. Fibrer och fysisk aktivitet tycker magen om.

Det är också viktigt att inte ignorera kroppen signaler. När det är dags att göra nummer två så gör det även om tidpunkten kanske inte är den bästa.

Annons

Ignorerar man dessa signaler för ofta kan tarmen helt sluta signalera att det är dags att tömma, vilket kan leda till ännu större besvär.

Hur ofta ska man tömma tarmen?

När det kommer till att tömma tarmen finns det faktiskt ingenting som heter normalt. Regeln är att det inte finns någon regel. Hur ofta eller när man bajsar är väldigt individuellt och behöver inte betyda att något är på tok.

En del går på toaletten en gång om dagen, andra tre. Medan det för andra kan gå flera dagar emellan toalettbesöken.

Huskurer mot förstoppning

Många tar till snabba laxermedel som en lösning, och det är helt okej någon gång ibland. Men ett överdrivet användande kan i längden ge negativa effekter på tarmens förmåga att naturligt vilja tömmas.

En bättre mer långsiktig lösning är i stället att dricka mycket vatten, äta mat med mer fibrer och att se till att få tillräckligt med motion. Här är några huskurer som också kan vara värda att prova:

Annons

Stressa ner och få mjukare mage

Många kan bli förstoppade om de känner sig stressade eller oroliga. Om du vet med dig att det passar in på dig så försök att dra ner på sakerna som gör dig stressad eller orolig.

Du kan också testa olika avslappningsövningar för att låta kroppen varva ner ordentligt mellan det som stressar.

Chia eller linfrön mot förstoppning

Förutom en massa protein, nyttiga fetter, vitaminer och mineraler så innehåller chia också en hög andel fibrer. Fibrer hjälper som bekant till att hålla magen i trim.

Men de hjälper också till att hålla blodsockret på en bra nivå samt håller oss mätta länge eftersom de absorberar vätska och sväller i magen. Linfrön är också effektivt för att hålla magen i form.

Kaffe sätter igång en hård mage

Alla som någon gång druckit kaffe kan nog skriva under på att det är en dryck som ofta är väldigt bra på att sätta igång magen.

Det är syran i kaffet som stimulerar tarmen till att börja arbeta. Men många andra av komponenterna hjälper också kroppen att bryta ner proteiner och ökar de hormoner i kroppen som hjälper till med matsmältningen.

Annons

Fikon håller matsmältningssystemet friskt

Fikon är en frukt som innehåller mängder av fibrer och antioxidanter. De fungerar antiinflammatoriskt för matsmältningssystemet.

Fyra fikon motsvarar lika mycket fibrer som antingen tre plommon, ett äpple, en apelsin eller en deciliter färska jordgubbar.

Probiotika håller ordning på tarmsystemet

Probiotika finns i bland annat yoghurt och surkål. Det är ett gäng goda bakterier som håller ordning på mikrofloran i tarmsystemet, vilket motverkar både förstoppning och diarré.

Studier har visat att de som regelbundet äter probiotika tömmer tarmen lite oftare än de som inte gör det och att avföringen blir mjukare.

Gröna blad kan göra det lättare att bajsa

Förutom en massa fibrer innehåller gröna bladgrönsaker som spenat, sallad och kål också mycket magnesium. Det är en elektrolyt som naturligt mjukar upp tarminnehållet.

Magnesium är också känt för att få muskler att slappna av, vilket kan vara fördelaktigt för att hjälpa avföringen att lättare ta sig fram i tarmen.

Annons

Bulkmedel för smidigare tarm

Bulkmedel innehåller fibrer och gör att avföringen blir smidigare och att man inte behöver krysta när man sitter på toaletten. Det finns att köpa på apotek och finns både för att underlätta förstoppning och diarré.

Viktigt att tänka på är att man behöver dricka mycket vatten om man använder bulkmedel.

Olivolja mot förstoppning

Det finns ingen evidens för att olja egentligen hjälper mot förstoppning. Men det är många som tycker att det lindrar och hjälper magen.

Vill du ge det ett försök så är det vanligaste rådet att ta en tesked eller matsked olivolja eller rapsolja dagligen för att smörja magen.

Källa: Aftonbladet, 1177 Vårdguiden, MåBra

Foto: TT

Annons