SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

4 myter om probiotika som alla bör känna till

28 okt, 2016 
Visst är goda bakterier bra för hälsan! Men det betyder inte att all probiotika är bra för hälsan...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Brukar du hälla i dig hälsofil och knapra dyra tillskott med probiotika (goda bakterier)  i tron att det är bra för din hälsa?  Sanningen är att man idag inte vet exakt vilka bakteriestammar, och hur många av dem, vi behöver för att hålla oss friska. Man vet inte heller exakt vilken funktion bakterierna har i kroppen eller om alla ens överlever i den sura miljön i vår mage. Vissa experter har också varnat för att ett överdrivet intag av probiotika i värsta fall skulle kunna leda till antibiotikaresistens.  För några år sedan var en sådan antibiotikaresistent bakterie på väg att lanseras i en produkt i Sverige. Som tur var stoppades produkten innan den kom ut på marknaden. Nya bakteriestammar måste därför numera kontrolleras noga.

Här är några myter om probiotika som är värda att känna till:

  • All yoghurt innehåller probiotika. Nej, det behöver inte nödvändigtvis vara sant. För att vara säker på att få i dig goda bakterier ska du alltid välja en produkt som innehåller levande eller aktiv bakteriekultur. I innehållsdeklarationen kan de till exempel heta: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus och Lactobacillus casei.
  • Probiotika botar sjukdomar. Nej, probiotika är inte medicin och kan inte heller ersätta vanliga läkemedel. Man vet helt enkelt för lite om hur, och vilka, bakterier eventuellt påverkar sjukdomar. Se dem istället som ett komplement till dina läkemedel.
  • Alla kostillskott med probiotika är lika bra. Tyvärr, det stämmer inte. Dels kan olika tillskott innehålla helt olika bakteriestammar, dels kan det innehålla olika mängder av dem. Bakterier är dessutom svåra att kontrollera eftersom de lever ett eget liv. Rent hypotetiskt kan varje probiotiskt tillskott alltså skilja sig från varandra.
  • Bakterier är bra för alla! Faktiskt inte. De som avråds från att frossa i probiotika är bland annat personer med infektion, inflammation

    eller annan sjukdom i bukspottkörteln, personer med nedsatt immunförsvar och de som har mycket svåra sjukdomar i tarmarna.

Källor: Livescience.com, Läkartidningen mfl

 

 

 

Annons