SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Förstoppad? Här är 6 naturliga huskurer mot förstoppning

10 nov, 2016 
Probiotika är bra för magen
Är du förstoppad finns det bättre långsiktiga medel än laxermedel – här listar vi sex helt naturliga lösningar på problemet
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 sätt att lindra IBS-magenBrand logo
4 sätt att lindra IBS-magen

I dagens stressade samhälle är vi många som tar till snabblösningar till både frukost, lunch och middag. Som slarvar med grönsakerna, och fasta mattider är blott en avlägsen dröm. Allt detta påverkar förstås våra kroppar som ska ta hand om det vi stoppar i oss – och en vanlig effekt är förstoppning.

Huskurer mot förstoppning – bättre än laxermedel

För att fixa förstoppning vänder sig många till olika laxermedel som kan hjälpa att stimulera tarmen till ”naturlig” aktivitet. Men det finns ingenting naturligt med dessa laxerande läkemedel. Studier visar snarare att ett överdrivet användande av laxermedel kan göra att tarmen tappar sig egen förmåga att jobba ut avföringen, vilket till slut gör användaren beroende av läkemedlet för att alls fungera. Det finns till exempel många som missbrukar laxermedel som en ”quick fix” för att tappa vikt då kroppen inte hinner ta upp lika mycket kalorier.

Annons

En bättre lösning är istället att mat med mer fibrer och mindre inflatoriska egenskaper, en naturlig lösning om du är förstoppad. Här är sex förslag på råvaror som fungerar som naturliga laxermedel.

1. Chiafrön

Chia innehåller förutom en massa protein, nyttiga fetter, vitaminer och mineraler också en hög andel fibrer. Fibrer är bland annat viktiga för att kroppen ska kunna balansera insulinnivån, och tillsammans med de nyttiga fetterna fungerar fröna som en naturlig kontrollant av blodsockret. De hjälper oss också att känna oss mätta eftersom de bullar, det vill säga att de absorberar vätska och sväller i magen.

2. Fikon

Fikon är en frukt med både högt fiberinnehåll och mängder av antioxidanter, som fungerar antiinflammatoriskt för matsmältningssystemet. Fibrerna hjälper tarmen att fungera som den ska. Fyra fikon motsvarar lika mycket fibrer som tre plommon, ett äpple, en apelsin eller en deciliter färska jordgubbar

Annons

3. Probiotica

Probiotika, som finns i bland annat yoghurt och surkål, håller ordning på mikrofloran i tarmsystemet, vilket motverkar både förstoppning och diarré. En studie från 2014 visar att de som regelbundet äter probiotika tömmer tarmen 1,3 gånger oftare än andra, och de har även mjukare avföring som lättare passerar utgången.

Här är fyra myter om probiotika alla borde känna till

4. Gröna blad

Gröna bladgrönsaker innehåller förutom härliga fibrer också en massa magnesium. Magnesium är en elektrolyt som naturligt mjukar upp tarminnehållet och hjälper till att extrahera vätska från magen. Magnesium har också en förmåga att få muskler att slappna av, vilket kan hjälpa för att avföringen ska ta sig fram lättare i tarmen. Så plocka på dig lite spenat, sallad och kål nästa gång du handlar!

5. Kaffe

Kaffe har en känd förmåga att sätta igång många magar. Det är syran i kaffet som stimulerar tarmen att börja arbeta, och många av kaffets komponenter hjälper kroppen att bryta ner proteiner och ökar de hormon i kroppen som hjälper med matsmältningen. Här är 6 andra anledningar att ta en fikapaus.

6. Kombucha

Nu för tiden kan du hitta kombucha i välsorterade matbutiker. Det fermenterade teet innehåller probiotika, som du kunde läsa om i punkt 3. Dessutom har teet i sig visat sig ha antimikrobiella egenskaper mot bland annat E koli-bakterier och stafylokocker.

Se enhörningens tips till dig som är förstoppad

Squatty Potty

Se galna klippet: Enhörningens knep för dig med förstoppning

Annons