Lista: Här är maten som gör dig förstoppad

Uppdaterad 19/8 2019.

En trög mage kan bero på många olika saker. Bland annat oregelbundna matvanor och för lite vätska och motion.

Tarmen stimuleras när du rör på dig och därför är det viktigt med motion för den som lätt blir förstoppad. Bra att tänka på är också att fördela maten över dagen: frukost, lunch, middag och ett par mellanmål, enligt Vårdguidens rekommendationer.

Men man även försöka undvika kost som förvärrar, eller kanske till och med orsakar, problemen. Mat som är fattig på fibrer eller som innehåller transfetter är exempel på kost som tar lång tid för magen att ta hand om.

Här är maten du bör undvika att stoppa i dig:

Friterat

Friterad mat innehåller mycket fett, snabba kolhydrater och väldigt lite näring. Tillsammans med transfetterna blir maten svår att bryta ner och det gör din mage långsam.

Ris

Vitt ris är förstoppande så till den grad att man rekommenderar det vid akut diarré. Därför bör man undvika vitt ris om man redan är hård i magen.

Choklad

I studier där man har frågat personer med förstoppning vad som förvärrar besvären ges ofta choklad som svar. Orsaken till det är inte helt klarlagt, men det kan vara en god idé att undvika praliner om man har en långsam mage.

Kaffe, svart te och alkohol

Kaffe kan sätta fart på tarmen – men också förstoppa den. Orsaken är att det är vätskedrivande vilket gör att för många koppar om dagen kan göra dig uttorkad. Svart te och alkohol är också vätskedrivande och när du blir uttorkad blir tarminnehållet torrt och kompakt vilket gör det svårare för magen att arbeta det nedåt.

Bananer

Eftersom bananer innehåller mycket stärkelse kan de bli svåra att bryta ner. Liksom vitt ris rekommenderas mogna bananer vid akut diarré.

Mjölkprodukter

Mejeriprodukter som yoghurt, keso, ost och mjölk utesluts ofta från kosten av personer som lider av förstoppning. Varför produkterna har en förstoppande effekt är inte heller här klarlagt, men läkare brukar råda sina patienter att undvika det vid återkommande besvär med långsam mage.

Källa: Vårdguiden, Magkliniken Foto: TT

Läs mer:

Varför pratar alla om bajspallar – och vad är de bra för?

Stor guide: Bästa botemedlen mot känsliga magar

Din krånglande mage kan vara endometrios

Maten som lindrar vid IBS – så ska du äta

Utvald läsning