Lista: Maten som gör dig förstoppad

Kaffe, toalett, banananer och choklad

En trög mage kan bero på många olika saker. Bland annat oregelbundna matvanor och för lite vätska och motion.

Så får du din tarmflora att blomstra
1:9

Efter reklamen: Så får du din tarmflora att blomstra

(1:9)

Slå på ljud

Tarmen stimuleras när du rör på dig och därför är det viktigt med motion för den som lätt blir förstoppad. Bra att tänka på är också att fördela maten över dagen: frukost, lunch, middag och ett par mellanmål, enligt Vårdguidens rekommendationer.

5 orsaker varför dina fisar luktar illa – och så motverkar du stanken

Men man även försöka undvika kost som förvärrar, eller kanske till och med orsakar, problemen. Mat som är fattig på fibrer eller som innehåller transfetter är exempel på kost som tar lång tid för magen att ta hand om.

Maten du bör undvika som orsakar förstoppning

Friterat

Friterad mat innehåller mycket fett, snabba kolhydrater och väldigt lite näring. Tillsammans med transfetterna blir maten svår att bryta ner och det gör din mage långsam.

Ris

Vitt ris är förstoppande så till den grad att man rekommenderar det vid akut diarré. Därför bör man undvika vitt ris om man redan är hård i magen.

Förstoppning: Vanligt problem som få nämner – kan det bli farligt?

Choklad

I studier där man har frågat personer med förstoppning vad som förvärrar besvären ges ofta choklad som svar. Orsaken till det är inte helt klarlagt, men det kan vara en god idé att undvika praliner om man har en långsam mage.

Kaffe, svart te och alkohol

Kaffe kan sätta fart på tarmen – men också förstoppa den. Orsaken är att det är vätskedrivande vilket gör att för många koppar om dagen kan göra dig uttorkad. Svart te och alkohol är också vätskedrivande och när du blir uttorkad blir tarminnehållet torrt och kompakt vilket gör det svårare för magen att arbeta det nedåt.

Bananer

Eftersom bananer innehåller mycket stärkelse kan de bli svåra att bryta ner. Liksom vitt ris rekommenderas mogna bananer vid akut diarré.

Ont i magen efter måltid? 5 vanliga magproblem – orsak och behandling

Mjölkprodukter

Mejeriprodukter som yoghurt, keso, ost och mjölk utesluts ofta från kosten av personer som lider av förstoppning. Varför produkterna har en förstoppande effekt är inte heller här klarlagt, men läkare brukar råda sina patienter att undvika det vid återkommande besvär med långsam mage.

Källa: Vårdguiden, Magkliniken Foto: TT

Så bajsar tarmexperterna! Sno knepen för en friskare mage

Utvald läsning