Här kan du hitta artiklar om hur du kan undvika eller hantera matförgiftning, information om farliga ämnen i leksaker, samt vilka bär eller svampar du bör se upp för ute i skogen.
I år finns det gott om svamp och det plockas för fullt ute i skogarna. Därmed är det också fler som råkar få i sig giftsvamp.– Är man det minsta osäker, då ska man inte äta. Så enkelt är det, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen, som också ger några viktiga tips.
Hur mycket vatten ska vi egentligen dricka, och kan man tillgodose det vatten som kommer via maten? När det är varmt ute börjar vi alltid fundera lite extra över vårt vätskeintag. Läkaren Christina Lundell reder ut alla klassiska funderingar vi har kring vatten – en gång för alla!
Visste du att flera vanliga livsmedel faktiskt kommer med rekommendationer för maxintag? Här är några av de vanligaste att ha koll på och vilka anvisningar och råd som gäller.
Små barn är nyfikna och vill upptäcka världen också smaka på allt som kommer i dennes väg. Här berättar barnläkaren Kajsa Kaijser vad det är bra att tänka på om ditt barn blir förgiftad.
Stora mängder av det otillåtna bekämpningsmedlet etylenoxid har återfunnits i flera partier av importerade sesamfrön. Flera Svenska märken återkallar nu produkterna.
Linfrön och aprikoskärnor är bara några av de livsmedel som kan bilda giftet vätecyanid. Nu varnar Livsmedelsverket för risken att bli allvarligt förgiftad. Det här bör du känna till!
Syskonen Jonathan och Angelica såg fram emot en mysig hösthelg i familjens fjällstuga. Planen var att montera en ny kamin och sedan bara ta det lugnt. Men så blev det inte. Medan de installerade kaminen började de hastigt må dåligt – och snart kom paniken och dödsångesten.
Har du hört talas om den falska kantarellen "narrkantarell"? Om inte så är det hög tid nu, den ska du nämligen hålla dig långt borta från svampkorgen! Här är ytterligare några förväxlingssvampar att se upp för.
Det pratas ofta om de positiva effekterna av att dricka vatten, men kan man dricka för mycket? Nu reder vi ut begreppet vattenförgiftning och hur du undviker det.
Många skyller på den senaste måltiden när de blir dåliga i magen. Men det kan lika gärna vara något du åt långt tidigare som gjorde dig sjuk. Vi förklarar varför!
Elektroniska lågprisvaror som USB-kablar, ficklampor och hörlurar kan innehålla farliga kemikalier. Det konstaterar miljöförvaltningar i flera svenska städer efter att ha undersökt olika produkter. Bland annat hittades förhöjda värden av kadmium, bly och ftalater. "Tillsynen behövs eftersom inte alla aktörerna följer reglerna", säger Marcus Hagberg, inspektör vid Kemikalieinspektionen.
Svenskarna äter allt mindre socker och salt och äter mer nyttiga fetter än för fem år sedan. Samtidigt har intaget av jod minskat dramatiskt sedan 1990-talet. "Det är bekymmersamt", säger Per Ola Darnerud vid Livsmedelsverket.
Det är ett gott, kalorisnålt och vegetariskt alternativ, men nu varnas för champinjonernas konsekvenser för hälsan. Livsmedelsverket rekommenderar högst 100 gram i månaden.
Köper du mat utan kemikalier och tillsatser? Då gäller det att välja rätt redskap att tillaga maten med också. Vissa av dem kan nämligen läcka ut oönskade ämnen i din rena mat...