Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Odlad lax innehåller höga halter förbjudet bekämpningsmedel

21 feb, 2017 
AvMikaela Råberg
Lax är nyttigt, men den odlade laxen innehåller alldeles för höga halter bekämpningsmedel, visar nu en undersökning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det förbjudna bekämpningsmedlet etoxikin har hittats i de tolv laxprodukter från svenska butiker, som Testfakta låtit undersöka. Halterna var så höga att de i många fall var långt över gränsvärdet för kött och grönsaker.

Etoxikin förbjöds som bekämpningsmedel i jordbruket 2011, men i fiskfoder är det fortfarande tillåtet att använda. Bekämpningsmedlet tillsätts i laxens foder för att det inte ska explodera under längre transporter och Testfaktas undersökning visar att etoxikin återfinns i samtliga testade produkter med odlad lax.

Läs också: Stora mängder bly funna i barnens leksaker

– Det finns studier som pekar på att etoxikin har genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande, säger Edmund Maser, professor vid institutet för toxologi och garmakologi på universitetet i Keil till Testfakta.

Trots det nya larmet kan du fortsätta äta lax – med måtta. Livsmedelsverket rekommenderar att vi bara ska äta fisk två till tre gånger i veckan – och det inkluderar inte bara odlad lax, utan all form av fisk.

Läs mer om undersökningen och de testade produkterna på Testfaktas hemsida.

Källa: Testfakta Foto: Shutterstock

 

Superbäret innehåller höga halter gift

Gojibär

Läs också: Superbäret innehåller höga halter gift

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons