HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Larmet: Därför återkallar så många tillverkare sesamfrön

28 nov, 2020 
AvMÅ BRA
Giftiga sesamfrön återkallas nu inom EU
Stora mängder av det otillåtna bekämpningsmedlet etylenoxid har återfunnits i flera partier av importerade sesamfrön. Flera Svenska märken återkallar nu produkterna.
Annons

Etylenoxid är dokumenterat cancerframkallande och reproduktionsstörande och därför förbjudet i livsmedelsproduktion inom EU. Trots förbud har livsmedel med för höga halter tagit sig in i landet och hela vägen hem till svenskarnas kök. Denna gång via sesamfrön, och inte bara via en utan olika fabrikat och tillverkare.

De höga halterna beror till största sannolikhet på ämnet använts som bekämpningsmedel och nu återkallas stora delar av de sesamfrön du normalt hittar i butikshyllan.

Indiska sesamfrön

EU-ländernas livsmedelsmyndigheter spårar sedan en tid tillbaka indiska sesamfrön som visat sig innehålla ämnet etylenoxid. Under oktober meddelade Livsmedelsverket att produkter som innehöll dessa sesamfrön hade hittats och stoppats. Nu har giftet även hittats i den rena produkten sesamfrön, både skalade och oskalade, och därför ansvarar de företag som sålt dessa produkter att återkalla dem, skriver Livsmedelsverket.

Annons

Här är några av de tillverkare som återkallar sesamfrön:

GoGreen återkallar sesamfrön

GoGreen Skalat Sesamfrö 350g och GoGreen Oskalat Sesamfrö 350g kan innehålla etylenoxid. Läs mer här

Axfood Garant återkallar sesamfrön

Axfood återkallar Garant ekologiska sesamfrön, skalade, 400g. Läs mer här

Di Luca & Di Luca återkallar hirs-mix

Företaget återkallar fröblandningen eftersom den innehåller en liten del sesamfrön. Läs mer här

Ica återkallade ekologiska sesamfrön

Under oktober återkallade Ica sesamfrön av samma anledning, då var det I love Eco:s produkt som drogs tillbaka av samma anledning, rapporterade bland annat Svt.

Läs också

5 frukter du borde byta ut till ekologiska

Annons