SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Giftet som gömmer sig i dina bönor – det här bör du veta

27 nov, 2019 
Tätt ihoptryckta påsar med olika typer av torkade bönor
Hoppa aldrig över blötläggningen av baljväxter. Det här är anledningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Visst kan det vara frestande. Att låta bli att blötlägga torkade bönor, ärtor och linser innan man tillagar dem. De ska ju ändå kokas.

Men det är inte en bra idé.

Det fick en skola i Skellefteå erfara 2019 när ett stort antal personer blev sjuka efter att ha ätit en gryta som innehöll bönor i skolmatsalen. Provsvaren visade att grytan innehöll höga halter av giftet lektin. Sammanlagt har cirka 280 personer fått symtom på förgiftning.

Lektin är ett gift som växterna själva producerar för att skydda sig från angrepp av insekter. Det finns bland annat i baljväxter. Det är därför det är viktigt att blötlägga dem före kokning.

De här växterna innehåller lektiner

  • Bönor – alla innehåller inte lika mycket lektiner. Röda kidneybönor är lektinrika, medan mungobönor, kikärtor och adzukibönor innehåller mindre mängder av giftet.
  • Ärtor
  • Linser
  • Haricots verts
  • Vaxbönor
  • Fläderbär
  • Matsvamp

Så här ska du tillaga baljväxter

Torkade bönor och ärtor måste blötläggas och kokas innan du äter dem. Använd inte spadet i matlagningen. Om det saknas information på förpackningen hur de ska tillagas rekommenderas blötläggning i 12 timmar och sköljning plus kokning i 30 minuter. Det räcker inte att värma dem i mikron.

Annons

Även om du gör eget bönmjöl, bönpasta eller bönsnacks är det viktigt att blötlägga, koka och torka bönorna innan du maler dem.

Hetta upp färska baljväxter och ärtor innan du äter dem, till exempel med ett snabbt uppkok.

Observera att bönor som säljs i burk eller tetra är tillagade – och därför går att äta direkt.

Så vet du att du blivit lektinförgiftad

Om du fått i dig lektin av baljväxter som inte blivit tillräckligt väl tillagade, kan du drabbas av illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor. Du märker av symtomen cirka 1-7 timmar efter att du ätit. Dessa brukar vara i 3-4 timmar och liknar i viss mån de som uppstår vid en allergisk reaktion mot baljväxter. Baljväxter är en vanlig orsak till allergi, särskilt jordnötter och sojabönor.

Källa: livsmedelsverket.se

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

5 gifter du får i dig genom grönsaker

Maten som oftast ligger bakom matförgiftning

Så länge håller matresterna i kylen

Annons