4 saker du borde veta om kemikalier

Larmen om hormonstörande och farliga kemikalier avlöser varandra – de finns i vår mat, i våra kläder och skönhetsprodukter. Men vad är ”kemikalier” och hur rädda ska vi vara? Läs det här innan du drabbas av kemofobi*  så får du en mer nyanserad bild…

*Kemofobi: En irrationell skräck för konstgjorda ämnen.

 

Påstående: Kemikaliefritt är bäst!

Fakta: Utan kemikalier, inget liv! Faktum är att VI består av kemikalier och att kroppen ständigt bildar nya. Vatten har ett kemiskt namn (H2O) och växter består av kemikalier de också. Så om du letar efter något som är kemikaliefritt, kommer du få leta länge…Med kemikalier avser dock många syntetiska kemikalier eftersom de anses vara extra hormonstörande (läs visare)…

Läs också: Granskning visar massvis av farliga kemikalier i svensk mat

 

Påstående: Syntetiska kemikalier är hormonstörande!

Fakta: Japp, men även naturliga ämnen kan vara hormonstörande. Socker är ett exempel. När vi äter socker frisätts ju hormonet insulin. Och det finns ett naturligt ämne i senap, som heter bisfenol F. Det har en nästan identisk påverkan på hormonerna som den fruktade plastkemikalien bisfenol A, som har förbjudits i vissa länder. Många växter – till exempel sojabönor – innehåller kemikalier som påverkar hormonet östrogen.

Kort sagt: Vi utsätts dagligen för hundratusentals kemikalier av olika slag. Om en kemikalie är hormonstörande, läs farlig, handlar det om hur mycket och länge man utsätts för den och i vilken dos, inte om den är syntetiskt eller naturlig. Många läkemedel är syntetiska och påverkar inte bara hormoner – de gör oss dessutom friskare. Att livslängden ökat de senaste decennierna beror till stor del på syntetiska kemikalier i form av läkemedel.

 

Påstående: Parabener är livsfarliga

Fakta: Först och främst: Parabener förekommer helt naturligt i naturen. Det finns bland annat i lingon och morötter och fungerar som konserveringsmedel i mat, läkemedel och kosmetika. EU:s oberoende vetenskapliga expertgrupp SCCP (Scientific Committee on Consumer Products) har flera gånger bedömt att de parabener som används idag är säkra. De utgör inte heller någon fara för miljön. Men motståndet från oss konsumenter har lett till att man nu istället använder sämre kontrollerade konserveringsmedel som bland annat kan ge sveda. Till exempel ersätts parabener ofta med konserveringsmedlet MI, som har kopplats till en ökning av kontakteksem.

Läs också: Experten: farliga kemikalier måste bort från barnens rum

 

Påstående: Naturlig och ekologisk skönhet är bättre för miljön och klimatet

Fakta: Det må låta bra i våra öron, men det finns faktiskt frågetecken kring detta. Idag avsätts stora ytor till ekologisk odling av växter till kosmetika. Ibland kräver det mer energi än att använda syntetiska ingredienser. Dessutom skulle jorden antagligen använts till odling av mat, om man inte odlade växter för kosmetiska ändamål. Vissa menar till och med att den här formen av ekoodling kan leda till brist på mat i fattiga länder. När det gäller naturliga eller syntetiska doftämnen i parfymer finns det fördelar med att välja syntetiskt. Det innebär att man inte längre behöver använda körtlar och andra delar från djur, eller samla och förstöra sällsynta växter för att få fram dofter.

Källor: Läkemedelsverket, KTF, sapir.se, Daisy Beauty

Foto: Shutterstock

 

Varningen: Ekologiska ägg innehåller gift

Utvald läsning