HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Varningen: Svenska musslor kan innehålla nervgift

18 apr, 2017 
Musslor kan innehålla nervgift.
Myndigheter går ut med varningar efter att nervgift hittats i höga halter i musslor och ostron på Västkusten.
Annons

Brukar du själv plocka och äta musslor någonstans längs Västkusten? Nu går Länsstyrelsen i västra Götalands län ut med en varning efter att en alg som kan producera nervgiftet PSP hittats i vattnet längs kusten. Att algen vuxit i mängd upptäcktes i förra veckan, man har också upptäckt att gifterna samlats i stora mängder i just musslor och ostron.

Därför avråder nu Länsstyrelsen från att plocka eller äta musslor någonstans från Västkusten.

Livsmedelsverket tillägger att områden där man brukar skörda musslor och ostron vid kusten nu är stängda. De mest utsatta typerna är blåmussla, hjärtmussla och ostron – andra skaldjur som räkor, kräftor och humrar och krabbor anses inte påverkas.

Här kan du se vilka områden som nu är stängda för skörd.

Musslor och ostron på Västkusten är kända för att absorbera gift från dinoflagellater, så kallade DSP-toxiner. Genom regelbundna mätningar av halten okadasyra från odlingar på Västkusten följs giftigheten. Okadasyra anses också vara tumörbildande.

Skulle du, efter att ha ätit musslor, känna stickningar och domningar, antingen runt munnen eller i fingrar och tår – ta omedelbart kontakt med en läkare.

Källa: Livsmedelsverket, , Algblomning – frågor och svar av Länsstyrelsen, Länsstyrelsen Västra Götaland

Foto: Thinkstock

Champinjoner kan innehålla gift som orsakar cancer

Läs också: Varningen: Champinjoner kan innehålla gift som orsakar cancer

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons