Supermaten som kan göra dig sjuk

Lagom är bäst, brukar man säga. Och det gäller även våra mest hyllade hälsolivsmedel. För  allt kan vara giftigt i för höga doser.  Här är några exempel på maten du inte ska överdosera:

  • Spenat, rödbetsblad och rabarber innehåller en hel del oxalsyra, jämfört med andra gröna blad. Det kan bland annat minska kroppens upptag av viktiga mineraler, främst kalcium. I mycket höga doser kan oxalsyra ge njurskador hos friska personer. Men då måste man äta två, tre kilo spenat per dag. Stora mängder oxalsyra kan även öka risken för njursten, särskilt för personer som har en obalans i sitt intag av D-vitamin. Är man redan njursjuk ska man också begränsa sitt intag av grönsaker med oxalsyra. Rabarber är också rik på oxalsyra, men det mesta finns i rabarberbladen. Vanliga symtom på överdos  är lindriga magåkommor och illamående.
  • Paranötter är väldigt rika på selen – på gott och ont. Selen i höga doser är nämligen mycket giftigt. Mer än fem paranötter per dag kan på sikt orsaka en selenförgiftning. Symtom är magproblem, håravfall, sköra naglar och en andedräkt som luktar vitlök.
  • Lakrits var länge en viktig del i folkmedicinen, där det bland annat användes för sin smärtstillande, antiinflammatoriska och allmänt stärkande effekt. Men lakrits innehåller glycyrrhizin, som i överdos kan orsaka högt blodtryck och hjärtsvikt. Därför är rådet att friska personer inte ska äta mer än 50 gram lakrits per dag.
  • Muskot innehåller det amfetaminliknande ämnet myristicin. I höga doser motsvarande flera teskedar om dagen kan det ge förgiftningssymtom med illamående, yrsel och huvudvärk.
  • Linfrö innehåller så kallade cyanogena glykosider. De förvandlas till giftet cyanid, som gör att vi inte kan ta upp syre som vi ska.Främst är det krossade linfrön som anses skadliga men man vet inte exakt  hur stora doser och under hur lång tid man behöver äta dem för att hälsan ska påverkas. Symtom på förgiftning är bland annat yrsel, svaghet, trötthet och domningar och stickningar i armar och ben.
  • Tonfisk på burk. Dels innehåller tonfisk ofta mer kvicksilver än annan fisk, dels kan själva burken fälla ut bisfenol A, som misstänks vara hormonstörande. I USA rekommenderar man att man håller sig till mellan tre och fem burkar tonfisk i veckan. Symtom på kvicksilverförgiftning är bland annat muskelsvaghet, synstörningar och problem med koordinationen.

Källor: Läkartidningen, FoxNews.com, Livsmedelsverket.

Utvald läsning