Larm: Olyckorna med propplösare ökar!

Giftinformationscentralen får in allt fler samtal om tillbud med vanliga propplösare, som finns i många hem. Medlet, som används till att rensa avlopp från fett, hår och tvålrester, är starkt frätande och kan skada hud, ögon, mun och matstrupe. I början av 2000-talet kom det in 178 samtal om tillbud med propplösare till Giftinformationscentralen. Förra året fick man in 338 samtal. Av dem uppmanades 195 att söka akutvård.

— I värsta fall kan den som sväljer propplösare får akut andnöd och bestående frätskador i matstrupen, säger Lovisa Östberg, apotekare på Giftinformationscentralen, till MåBra.

Hon tycker att man alltid ska ringa Giftinformationscentralen om man misstänker att ett barn har fått i sig medlet eller om man själv fått det på huden eller i ögonen.

Läs också: Maten du aldrig ska ge till ett småbarn

— Ring 112 och begär att få komma till oss. Vi kan avgöra hur allvarligt läget är och om man ska åka in akut.

Skulle olyckan vara framme ska du tänka på det här:

— Man ska aldrig framkalla en kräkning hos den som fått i sig, eller misstänks fått i sig, propplösare. Ge istället personen eller barnet något att dricka direkt, säger Lovisa Östberg.

Skulle man få stänk av propplösare i ögonen eller  på huden ska man skölja omedelbart med mycket vatten och sedan ringa Giftinformationscentralen.

GIC nås på 112 vid akuta fall.  

 

Så mycket gift finns kvar i dina kläder

Giftiga ämnen i dina kläder kan orsaka hudallergier eller rentav vara cancerframkallande.

Giftiga ämnen i dina kläder kan orsaka hudallergier eller rentav vara cancerframkallande.

Läs också: Så mycket gift finns kvar i dina kläder

Utvald läsning