SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Livsmedelsverket varnar: Du kan bli allvarligt förgiftad

05 okt, 2020 
Linfrö och aprikoskärnor kan bilda gift och ska inte ätas hur som helst.
Linfrön och aprikoskärnor är bara några av de livsmedel som kan bilda giftet vätecyanid. Nu varnar Livsmedelsverket för risken att bli allvarligt förgiftad. Det här bör du känna till!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

När vissa livsmedel tuggas eller krossas kan det bildas vätecyanid. Vätecyanid fungerar som ett gift och gör att blodet inte kan transportera syre lika bra i kroppen. Livsmedelsverket har nu uppdaterat sina råd kring fyra av de livsmedel som kan bilda vätecyanid: Linfrön, bittermandel, kassava och aprikoskärnor.

– Det går bra att äta vissa av dessa livsmedel i små mängder. Men några bör man avstå helt från. Det finns annars en risk att bli allvarligt förgiftad, säger Rickard Bjerselius, teamchef vid risk- och nyttohantering och miljö, Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

 

De här bör avstå helt från att äta linfrön

Rådet är att bara äta små mängder linfrön och att krossade linfrön dessutom ska upphettas tillsammans med vätska. När krossat linfrö kokas eller tillagas på annat sätt med värme och vätska försvinner en del av vätecyaniden. För barn går det bra att äta hela linfrön i müsli, gröt och bröd.  I övrigt bör barn avstå från både hela och krossade linfrön.

Annons

 

Undvik alla aprikoskärnor

Aprikoskärnor äts som snacks och kan ingå i kosttillskott. De delas in i bittra och söta aprikoskärnor men det går inte att se skillnad på dem. Därför bör man avstå från att äta båda typer. Rådet gäller även kosttillskott med aprikoskärnor eller extrakt av aprikoskärnor. Däremot kan man äta persipan, som är en bakmassa gjord på kärnorna.

 

Kassava ska aldrig ätas rå

Vissa typer av kassava innehåller mycket stora mängder av ämnen som kan bilda giftet vätecyanid. Bittra sorter har högre halter av dem och behöver tillagas i flera dagar för att vara säker att äta. Det är därför mycket viktigt att tillaga kassava på rätt sätt. Fråga i butiken om det är söt eller bitter kassava som säljs samt hur rot och blad bör tillagas för att vara säkra att äta. Ät inte rå kassavarot eller råa kassavablad! Kassavamjöl, till exempel stärkelse/tapioka, som är industriellt framställd är säkrer att äta.

Annons

 

Bittermandel går bra i bakverk

Bittermandlar innehåller stora mängder av de ämnen som bildar giftet vätecyanid. De ska därför inte ätas.  Små mängder bittermandel i bakverk går bra. Mängden vätecyanid minskar vid gräddningen. Bittermandelolja används i småkakor. Oljan tillverkas inte av bittermandel utan innehåller smakämnet bensaldehyd. Bittermandelolja kan inte bilda vätecyanid.

 

Foto: TT

Läs mer:

5 livsmedel som ger dig mest näring per krona

15 giftiga växter du kanske har hemma

Smittar coronavirus via lösviktsgodis? Så här säger Livsmedelsverket

Annons