Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Hur vet jag om svampen är ätlig eller giftig?

02 jan, 2024
Händer håller gula svampar och svampkniv i skogen
"Karin" tillbringade många timmar i skogen i höstas, men undrar hur hon ska lära sig att skilja på ätliga och giftiga svampsorter. Stämmer det att man kan koka bort eventuellt gift? frågar hon läkaren Michael Seipel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det var ju en fantastisk svamphöst och jag som är nybörjare i svampskogen undrade över hur jag ska lära mig att skilja mellan de man kan äta och de som kan vara farliga.

Jag minns några tumregler jag fick höra som barn, bland annat att om djuren äter av svampen kan den inte vara farlig för människan. Detsamma gäller om man ser att maskar ätit av den. Om man smakar på svampen och den inte smakar bittert eller starkt kan man äta den. Är man tveksam kan man förkoka svampen innan man lagar den och hälla bort vattnet, då är giftet förstört efter kokningen och svampen klar att äta. Ett gammalt knep för att se om svampen är giftig är att lägga en silversked i svampen efter att man lagat den. Blir skeden svart är svampen giftig, händer inget kan man äta den. Hur förhåller det sig egentligen med detta, är det skrönor? /Karin

Se upp – här är svamparna som är giftigaBrand logo
Se upp – här är svamparna som är giftiga

Läkaren Michael Seipel svarar: "Kan leda till livshotande tillstånd"

Glöm alla de tumregler du räknat upp. De är helt uppåt väggarna fel, ”skrönor” som du skriver! Även dödligt giftiga svampar kan vara maskätna. Djur och människor reagerar helt olika på svampgifter, kor kan äta vit flugsvamp utan att ta skada. Vad beträffar smaken så har många giftiga svampar en mild smak. Kokning/förvällning har oftast ingen effekt eftersom de flesta svampgifter inte är vattenlösliga. Till sist vad gäller testet med silverskeden säger detta inget om svampens eventuella giftighet.

Annons

Gör i stället så att du lär dig några svampsorter i taget och håll dig till dessa. Sedan kan du undan för undan utöka dina kunskaper med hjälp av dem som är experter. Är du det minsta osäker på en svamp du plockat, och inte har experten till hands, släng den! Det bästa är att du försöker få komma med en svampkunnig person ut i skogen ett antal gånger så att du lär dig grunderna. Det är genom att se svamparna bland mossa, löv, ris och pinnar man verkligen lär sig.

Det finns svampgifter av flera olika slag och de kan ge förgiftningssymtom varierande från lätta magbesvär upp till livshotande tillstånd där det krävs avancerad intensivvård. Vissa av gifterna ger symtom redan inom någon timme efter det att man ätit av svampen medan andra, som till exempel giftet från vit och lömsk flugsvamp, är mer förrädiska och ger symtom först efter något dygn när giftet redan har utövat sin effekt i kroppen.

Annons

Vid misstanke om en akut förgiftning ska man ringa 112 och begära giftinformation. Man kan också, i lite mindre brådskande situationer, ringa direkt på telefonnummer 010-456 67 00. Vid mindre akuta fall kan man ringa direkt till Giftinformationscentralen på telefonnummer 010-456 67 00. Adressen till hemsidan är www.giftinformation.se. Giftinformationscentralen svarar på frågor om akuta förgiftningar dygnet runt, året runt. Det kan vara klokt att spara lite av den misstänkta svampanrättningen så att man kan göra en bestämning av giftet.

Hoppas du tar med dig detta när en ny svampsäsong så småningom står för dörren, och har du någon svamp i frysen som du inte är säker på om den går att äta – släng!

Foto: Shutterstock/TT

Annons