Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Promenader: Så blir du piggare och gladare av att gå

13 jan, 2023 
AvThora Bruun Makita
Ett par som promenerar
Att sätta ena foten före den andra är bra och hälsosamt för dig. Och det gör gott för ditt humör. Bente Klarlund, hälsoforskare och överläkare ger här sju förklaringar till varför du blir gladare, mer kreativ och allmänt får bättre hälsa av att promenera.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hälsosamma promenader påverkar dig positivt på många sätt, inte bara fysiskt utan även psykiskt.

Bente Klarlund, hälsoforskare och överläkare listar sju lite oväntade hälsofördelar som kommer med promenaden – på både lång och kort sikt.

4 träningsformer som bevisat gör dig gladareBrand logo
4 träningsformer som bevisat gör dig gladare

1. Ditt minne förbättras

Kanske känner du att du har svårare att komma ihåg saker, och att koncentrera dig, när du sovit dåligt? Samma sak om du inte rör på dig tillräckligt under en tid. Men om du går hjälper du ditt minne. Det kan hänga samman att ett ämne som heter BDNF, brain-derived neurotrophic factor, ökar när du går. Det är ett signalprotein som bland annat är nödvändig för att den del av hjärnan som kallas hippocampus och styr inlärning och minne, inte ska krympa. Människor som lider av demens har låg koncentration av BDNF.

Annons

– Studier på djur visar att det frisätts ämnen i blodet när de rör sig, som går över i hjärnan och stimulerar BDNF och därmed stärker minnet. Det är sannolikt att det samma sker hos människor, säger Bente.

2. Kroppen blir glad

Om du är fysiskt inaktiv och börjar utföra en fysisk aktivitet, som att gå, så sjunker din risk att drabbas av 35 olika sjukdomar. Det gäller bland annat risken för blodpropp i hjärna, hjärta och ben, samt fetma, förstoppning och benskörhet. Du förbättrar också ditt kolesterolvärde.

Är ditt blodtryck för högt kan det regleras ännu mer om du går långt i rask takt. Genom att gå förebygger du även risken för diabetes typ-2 med 50 procent.

3. Samtalet löper bättre

Man blir glad när man går, och många kan nog instämma i att det finns ett socialt värde av att gå i sällskap, att man har bra samtal när man går. Kanske har du lagt märke till att du och väninnan pratar på bättre när ni går över stock och sten, än när ni sitter mitt emot varandra på ett café?

Annons

– Jag tror det beror på att man har lättare för att öppna upp när man går bredvid varandra och pratar, än när man sitter och tittar varandra i ögonen. Det blir lättare att prata om personliga saker, säger Bente och tillägger att detta enbart är hennes egen åsikt, ingen vetenskap.

4. Du blir mer kreativ

Det är en sak att du blir glad av att gå, men du kan också gå dig klokare. Du löser nämligen problem bättre när du går, än när du sitter stilla. Du behöver inte gå snabbt, vanligt promenadtempo duger väl.

Bente Klarlund har själv märkt skillnaden. På helgerna går hon gärna ut i naturen, under vardagar blir det ofta en löprunda.

– När jag springer är jag helt tom på tankar, när jag går blir jag kreativ och hittar lösningen på problem som jag funderat på. Vandringen eller promenaden rensar vår hjärna, och gör den mottaglig för kreativa tankar. Kanske för att det finns utrymme för något annat, när man inte behöver tänka på något speciellt, mer än att sätta ena foten före den andra. Då kan man låta tankarna komma som de vill, funderar hon.

Annons

5. Det öppnar dina sinnen

Nästan allt vi gör idag har ett mål, och normen är att det ska göras så effektivt som möjligt - det finns ingen tid att förlora. Det gäller inte alltid promenader. När du går en tur bara för nöjes skull, kan den verka ganska betydelselös, med inget annat syfte än att bara gå. Men det gör gott för själen, påpekar Bente. Det öppnar din mottaglighet och dina sinnen för att se och vara här och nu. Och du hinner dessutom uppleva mer av omgivningen om du går, än om du springer.

6. Förebygger stress och depression

Inte nog med att du ökar halten av må-bra-hormoner när du går. Du förebygger också psykiskt lidande. Undersökningar visar nämligen att människor som promenerar regelbundet minskar risken för depression, stress och ångest. Det beror bland annat på att du frisätter lyckohormoner som serotonin och dopamin när du går.

Och när du rör dig aktiveras vissa muskler, vilket i sin tur bidrar till att ett ämne som kallas kynurenin hämmas – och detta ämne kan skapa depressiva symtom. Det ska tilläggas att promenader kan hjälpa vid mild depression. Om du har en måttlig till svår depression, finns ingen forskning som visar att promenader och annan fysisk aktivitet är tillräcklig hjälp. Detsamma gäller vid stress och ångest. Men om du är i god fysisk form är du bättre rustad att hantera och förhindra dessa känslor, visar studier.

Annons

7. Du frisätter lyckohormoner

När vi går utlöses så kallade lyckohormoner i hjärnan. Bland annat serotonin, som bidrar till lugn och välbefinnande, samt dopamin, som ger en känsla av tillfredsställelse. Det är inte känt varför, men forskning visar att koncentrationen av dessa hormoner ökar när man går. Det är därför det känns som en du få en belöning när du promenerar.

Ett annat ämne som påverkar ditt humör och din energinivå är noradrenalin, som stiger när pulsen går upp.Däremot är det en missuppfattning att promenader utlöser endorfiner, ”kroppens eget morfin”. Det behövs mycket mer än en promenad för att uppnå den effekten.

Källa: Överläkare Bente Klarlund.

Foto: TT

Annons