TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

”Detta fick mig att tycka om löpning” – 7 nybörjartips

06 okt, 2022 
AvBirgitta Lindvall Wiik
Johanna Ceder
Löpning är en härlig träningsform som även ger dig bra kondition. Någon som vill peppa andra att börja jogga är Johanna Ceder. Hon började med promenader men det övergick senare i löpning. Här är hennes bästa tips för att komma igång med att springa!
Annons

De första träningspassen gjorde Johanna Ceder, 49, längs den ensliga byvägen vid sommarstugan. Senare vågade hon sig ut i slingan på träningsanläggningen, men bäst trivs hon med att springa på asfalt.

Se också: Därför älskar vi löpning!Brand logo
Se också: Därför älskar vi löpning!

– Det jag gillar med jogging är att man bara snörar på sig skorna och börjar springa direkt utanför dörren. Men i början promenerade jag minst lika mycket som jag sprang. Jag räknade lyktstolpar. Johanna berättar att hon ganska snart också köpte en löparklocka med GPS-funktion, vilket visade sig vara det bästa sättet att utmana och motivera sig själv.

– Jag kan se hur långt jag springer och hur fort det går. Jag tävlar bara mot mig själv men blir peppad av att se hur jag förbättrar mig.

Nådde en viktig milstolpe

En viktig milstolpe var att klara av att springa fem kilometer. Sedan dess har Johanna både sprungit en halvmara på 2,1 mil och Lidingöloppet, som är tre mil. Trots att Johanna började springa som en tungviktare har hon klarat sig från skador. Tricket var att börja försiktigt, öka långsamt och ha bra skor.

– Löparskor är viktigaste investeringen. Prova ut skorna i en sportaffär så att du får skor som passar din fot, ditt steg och din vikt, rekommenderar Johanna.

Johanna Ceders 7 bästa löptips:

  1. Börja med att lägga in kortare joggavsnitt på din promenad. Förläng löpningen i takt med att du orkar mer.
  2. Hitta en motivationskompis/träningskompis, om du blir peppad av att träna med andra.
  3. Köp ordentliga träningsprylar: Bh, tights, löparklocka med GPS, skor, pannlampa.
  4. Sätt upp delmål och utmana dig själv när det gäller tider och sträckor.
  5. Tvinga iväg dig själv ibland, du dör inte av att träna även om du inte vill. Utveckla pannbenet! Man ångrar aldrig ett träningspass.
  6. Dela med dig av din träning på sociala medier. Jag fick en kick av all uppmuntran!
  7. Komplettera gärna din löpning med styrketräning.
Se också: Workout på parkbänk – 5 övningarBrand logo
Se också: Workout på parkbänk – 5 övningar
Annons