Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

6 substanser i kroppen som påverkar måendet – så framkallar du dem

11 nov, 2022 
En kvinna som tittar i ögonen på sin hund och två vänner som har roligt ihop

Dopamin, serotonin, oxytocin, endorfin, kortisol och testosteron är substanser i kroppen som påverkar vårt mående. Här är 6 tips från författaren på hur du kan framkalla dem på kommando – med omedelbar effekt!

Annons

I boken Sex substanser som förändrar ditt liv delar David JP Phillips med sig av insikter och verktyg till hur man kan påverka sitt mående. Han fann dessa då han kämpade med att ta sig ur en långvarig depression.

– Det var inte förrän jag plötsligt slogs av en kortvarig känsla av glädje som jag insåg att det gick att känna något annat än tomhet. Jag började fråga mig vad det var rent kemiskt i hjärnan som påverkade negativt och började experimentera med substanserna. Det ledde fram till nycklar som kan få alla människor att förbättra sitt mående, säger David JP Phillips.

Se också: Nya trenden: Dopaminboosta dig själv genom dina klädval

Nya trenden: Dopaminboosta dig själv genom dina klädvalBrand logo
Nya trenden: Dopaminboosta dig själv genom dina klädval

Här är sex substanser och tips på hur du framkallar dem:

1 Oxytocin

Oxytocin, som kan ge en känsla av samhörighet, kan man till exempel framkalla genom att ha ögonkontakt med någon man tycker om.

Annons

Titta personen djupt in i ögonen i två minuter och notera sedan känslan. Det går lika bra att titta ett husdjur i ögonen. Under närhet och sex ökar också vårt oxytocin.

2 Dopamin

Dopamin, som kan ge en känsla av driv och njutning, ökar i kroppen då vi känner att vi längtar efter någonting.

Prova att lägga dig i sängen och tänka på någonting som du ser fram emot, visualisera det så starkt du bara kan, och notera hur du känner dig. Det går också att framkalla dopamin genom att titta på en tv-serie där avsnitten slutar väldigt spännande, så att man bara måste se nästa. Kallbad och kalla duschar har också visat sig kunna öka vårt dopamin med upp till 250 (!) procent.

3 Kortisol

Kortisol är en substans som många förknippar med stress, och därmed någonting dåligt. Men är stressen bara kortvarig kan den vara bra för oss eftersom vi blir fokuserade och kan få en känsla av spänning.

Du kan prova att framkalla kortisol genom att tänka på någonting som ger dig gränsfall till ångest, utan att du faktiskt får ångest. Till exempel kan det fungera att tänka på döden eller att universum är evigt. Inom loppet av någon minut kan du känna hur pulsen sticker i väg.

Annons

4 Serotonin

Serotonin kan bidra till en känsla av nöjdhet. Det är en komponent som gör att vi mår bra på sommaren till exempel.

Serotonin är en långsam substans som kan vara lite utmanande att framkalla själv. Ett sätt man kan göra det på är att be några kompisar att under tre minuter berätta allt som är fantastiskt med just dig.

5 Testosteron

Testosteron kan bidra till en känsla av självsäkerhet. Hos fotbollsspelare har man sett att deras testosteron ökar när de spelar men att det ökar ännu mer vid vinst.

Prova att utföra någon idrott eller spela något spel där du känner tävlan och lust att vinna.

6 Endorfin

Endorfin är faktiskt ett slags kroppsligt morfin. Det är smärtlindrande och euforiskt framkallande.

Du kan till exempel öka endorfin-nivån genom att sätta dig med en kompis och titta på de mest hysteriskt roliga videoklippen ni någonsin visat varandra. De ska göra att ni kollektivt gapskrattar så att tårarna bara rinner.

Annons

"Ta en vecka och öva"

Alla substanser går också att framkalla med musik. Du kan själv välja hur du vill känna genom att välja den musik du lyssnar på.

– Efter mina kurser då vi övat på att framkalla de olika substanserna brukar de allra flesta deltagarnas reaktion vara ”Jag har ju känslor, och vad de känns så olika!”. Ta en vecka med familjen och öva, det är så givande. Du kommer att få en helt ny dimension i livet, säger David JP Phillips.

David John-Paul Phillips
.

D

Ålder: 45 år.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Ramnäs.

Gör: Internationell föreläsare, författare, kurshållare och coach inom kommunikation med ett specialintresse för neurovetenskap och biologi. Han har utnämnts till nummer åtta i världen inom kommunikation av Global Gurus och har tre TEDx-talks med sammanlagt 10 miljoner visningar.

Aktuell med: Boken ”Sex substanser som förändrar ditt liv”(The Book Affair) som släpps den 8 november. Även aktuell med kursen WOW-resan som lanseras samtidigt.

Foto: Blerim Nosha, TT

Annons