Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Studie: Vad som är nyttigt beror på vem du är

03 dec, 2015 
Det som är nyttig mat för någon annan kanske får just dig att gå upp i vikt. Att äta hälsosamt är mer individuellt än vi tidigare har trott.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De allmänna kostråden passar inte alla, visar en ny israelisk studie. Samma mat som är hälsosam för någon annan kanske får just din kropp att börja lagra fett, konstaterar forskarna, som publicerar sina resultat i den vetenskapliga tidskriften Cell Press.

Studien bestod av 800 deltagare vars blodsockernivåer mättes efter att de ätit olika typer av livsmedel. Forskarna kunde då se att individerna reagerade väldigt olika på samma typer av mat. En kvinna fick till exempel en dramatisk blodsockerstegring efter att ha ätit tomat – en grönsak som uppfattas som nyttig.

Hos vissa personer steg också blodsockret mer när de hade ätit sushi än när de ätit glass. Högt blodsocker ökar risken för bland annat övervikt, diabetes och njurproblem.

I dag får de flesta individer samma typer av kostråd och överviktiga människor anklagas ofta för att ha ätit för mycket eller för osunt. Men det kan istället handla om att de inte fått information om vilken mat som passar just deras kropp och tarmflora, menar forskarna. Samma rekommendationer passar helt enkelt inte för alla människor.

Genom att analysera studiedeltagarnas magbakterier och en rad andra individuella faktorer lyckades forskarna ta fram en algoritm som kan förutspå hur olika personer kommer att reagerar på vissa typer av livsmedel. De hoppas nu att dessa rön kan leda till mer personanpassade kostråd i framtiden.

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Magbakterierna som gör dig smalare

viktnedgang2

 

Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

Youghurt och banan är bra för magen.

 

Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat!

Filbunke är en syrad klassiker, recept hittar du längre ner!

Annons