Artikeln innehåller reklamlänkar

5:2-recept – så kan du äta på en fastedag!

tre exempel på 5:2-recept.
Det här är 5:2-dieten
Slå på ljud

500 kalorier per dag, som kvinnor får äta med 5:2-metoden, är inte vidare mycket. Därför gäller det att satsa på ”bra” kalorier – det vill säga livsmedel som mättar och inte ger onödiga ”tomma” kalorier.

Hur du vill lägga upp dagen är sedan upp till dig. Vill du äta en rejäl frukost, och sedan mindre under dagen, eller hellre äta en större lunch? Prova dig fram!

Du kan även behöva testa andra klockslag för måltiderna än du är van vid för att hitta det som passar dig bäst. Många behöver exempelvis äta en senare frukost än vanligt för att hålla energinivån jämn under dagen.

Kalorisnåla recept på MåBra

En bra idé kan vara att satsa på proteinrik mat, eftersom det håller blodsockret på en jämn nivå, samtidigt som det håller dig mätt längre.

På samma sätt kan det vara smart att undvika snabba kolhydrater som vit pasta, ris och bröd – och självklart sockersötade livsmedel som godis, kakor, läsk och så vidare.

Nedan har vi samlat ihop några kalorisnåla recept från vår receptbank här på mabra.com. Blanda dem som du vill för att få ihop dina 500 kalorier!

Glöm inte att du även kan söka bland massor av livsmedel i vår kaloritabell.

Mättande frukostar:

Lätta luncher och middagar:

Magra mellanmål:

Vad och hur ska man dricka?

Se till att dricka mycket vatten under fastedagarna, det kan hjälpa dig med hungerkänslorna. Det bästa är att dricka vanligt kranvatten, men vissa upplever att de känner sig mättare av kolsyrat vatten.

Se upp med smaksättningar eftersom flera varianter av kolsyrat vatten är sötade med bland annat fruktsocker – vilket fortfarande innehåller kalorier.

Du kan också dricka te eller kaffe – men om du tillsätter mjölk eller socker måste du tänka på att även dessa innehåller kalorier.

Förslag på kalorisnåla mellanmål

Har du några ”kalorier över” på en fastedag och känner att suget smyger sig på? Här är några enkla och kalorisnåla förslag på snacks eller mellanmål du kan unna dig.

  • Popcorn (12 kcal/deciliter)
  • Vattenmelon (34 kcal/100 g)
  • Mörk choklad 70% (50 kcal/10 g)
  • Riskaka naturell (30 kcal/kaka)
  • Jordnötter 10 st (60 kcal)
  • Mandlar 10 st (60 kcal)
  • Cashewnötter 10 st (90 kcal)
7 tips på kalorisnåla snacks
Slå på ljud

LÄS OCKSÅ:

6 smarta knep som underlättar fastedagarna

Här är några av våra mest proteinrika 5:2-recept!

Fasta dig frisk: ALLT om nya 5:2-dieten

Fler 5:2-recept!

Nya 5:2-recept – alla under 200 kalorier!

5:2-recept – viktcoachen väljer sina favoriter!

Bränn Fett – Ny specialtidning i butik!

Leila Söderholm är en av experterna som medverkar i specialtidningen Bränn Fett.

Lär dig allt om fettförbränning, ta del av nya rön och djupdyk i vetenskapliga fakta och metoder. Läs mer och köp direkt här! (länk till Allas shop)

Utvald läsning