Ät rätt kolhydrater – och gå ner i vikt

Kokt och avsvalnad potatis är ett bättre alternativ än skalad och varm. I alla fall om du är på jakt efter resistent stärkelse.

Allt fler förespråkar en varierad kosthållning, med både protein, fett och kolhydrater – där den sistnämnda gruppen gör en sakta come back på tallriken. Först i kön står kolhydrater av typen resistent stärkelse, som enligt experterna beter sig mer som fiber än kolhydrater när de tas om hand av kroppen.

Följderna blir ett jämnare blodsocker, sundare tarmflora och i många fall ett snävare midjemått.

– Resistent stärkelse skiljer sig från andra kolhydrater när det gäller kroppens förmåga att tillgodogöra sig dem. Vanliga kolhydrater omvandlas till energi redan i munhåla och tarm, medan resistent stärkelse istället frigör fettsyra i tarmarna, förklarar Johanna Söderlund, kostrådgivare och bloggare på Johannas kost.

Fettsyran blockerar kroppens förmåga att omvandla kolhydrater till energi, med konsekvensen att kroppen istället förbränner lagrat fett och fett från maten du just ätit.

Hur vet jag att jag äter resistent stärkelse?

Resistent stärkelse förekommer naturligt i bananer- tills de mognat helt, alla typer av bönor, men också när kokt potatis och råris kallnar.

– Jämför en kall, kokt potatis av fast typ som du tillagat med skalet på. Skalet förhindrade potatisen att expandera och när den sedan blivit kall får du en potatis som är rik på resistent stärkelse. Den blir helt enkelt så kompakt att kroppen omöjligt kan tillgodogöra sig all energi i en tugga. Motsatt effekt får du om du kokar en mjölig potatis utan skal och äter den varm, då är den så porös att den smälter på tungan och all energi kan tillgodogöras av kroppen, säger Johanna Söderlund.

Johanna drar också parallellen till bröd, där ett nybakat och varmt bröd innehåller lite av stärkelsetypen medan ett äldre med mer tuggmotstånd har mer.

– Du känner det på smaken. Ett rostat bröd får en sötare smak än ett kallt, precis som varm kontra kall potatis och en lagom mogen banan mot en svartprickig och ritkigt sliskig variant, säger Johanna Söderlund.

RS-dieten

Amerikanska succéboken The Carb Lovers Diet bygger på en kosthållning rik på resistent stärkelse. Bokens författare menar att maten inte bara håller blodsockret i schack, ökad förbränning och minskad mängd kroppsfett ska vara andra fördelar. Vill du veta mer om RS-dieten och de livsmedel du kan äta?

Klicka här för att läsa mer!

AV: Jennie Sandberg   BILD: Thinkstock

Utvald läsning