BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Fettbrännardieten: Den supersnabba versionen!

18 aug, 2017 
Bränn fett med quinoa
Fettbrännardieten, som utlovar upp till 5 kilos viktminskning på 2 veckor, har fått stor uppmärksamhet. Nu kommer rivstartsmetoden, en snabbversion av dieten som det kan räcka med att köra i 4 dagar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fettbrännardieten har gjort succé! Guiden till hur du går ner upp till 5 kilo på 2 veckor, den specialanpassade matplanen och listan över de livsmedel som funkar bäst ligger alla bland våra mest lästa viktminskningsartiklar vecka efter vecka.

Men visste du att den brittiska kostexperten Fiona Kirk, som ligger bakom fettbrännardieten och har skrivit boken 2 Weeks in the Fast Lane, också presenterat en snabbare version? I boken 2 Weeks in the Super Fast Lane beskriver hon en supersnabb rivstartsdiet för dig som vill tappa fett på bara några dagar. Hon rekommenderar att du följer dieten i 4 till 14 dagar, men inte längre. Om du vill fortsätta att gå ner i vikt efter den intensiva inledningsfasen kan du sedan gå över till den ordinarie fettbrännardieten.

Här är riktlinjerna för den supersnabba fettbrännardieten:

Var försiktig med fibrerna

Det brukar heta att vi ska äta mer fibrer för att gå ner i vikt, eftersom de ökar mättnadskänslan och får magen att smälta maten långsammare. Men om vi inte är vana vid att äta mycket fibrer kan ett plötsligt ökat intag göra att vi får ont i magen och blir uppsvällda, menar Fiona Kirk, som rekommenderar en väldigt långsam upptrappning av fiberintaget.

Annons

Läs mer: Här är första synliga beviset på IBS

Ät 2 till 3 måltider om dagen

Under rivstartsfasen ska du bara äta frukost, lunch och middag – eller bara lunch och middag. Inga mellanmål behövs och det bör gå ungefär fem timmar mellan måltiderna. Detta optimerar fettförbränningen, eftersom kroppen inte hela tiden matas med mer glukos, skriver Fiona Kirk. Ska du äta frukost, så välj gärna ägg. Dagens sista måltid ska ske minst tre timmar innan sänggåendet.

Läs mer: 5 läckra och smala recept på omelett!

Drick vatten – men bara när du är törstig

Dricker du för mycket vatten finns det risk för att du spolar ut en massa viktiga vitaminer och mineraler ur kroppen, innan de hunnit komma till nytta. Eftersom du får i dig en hel del vatten via maten räcker det med 2-3 stora glas vatten om dagen, ifall du inte är i en väldigt varm miljö eller tränar intensivt.

Läs mer: Lider du av näringsbrist? Kolla in varningstecknen!

Annons

Tugga ordentligt

Ät dina måltider långsamt och tugga noga. Dels så hinner du bli mätt snabbare och dels slipper du matsmältningsproblem såsom halsbränna och svullen mage.

Läs mer: 5 anledningar att tugga maten ordentligt

Ät rätt sorts kolhydrater

Frukt och grönsaker får du äta varje dag, men stärkelserika livsmedel som potatis, ris, pasta och bröd får du bara äta var fjärde dag. Det gör att aptithormonet leptin håller sig på bra nivåer.

Läs mer: 7 saker som får dig att känna dig hungrig fast du inte är det

Välj fett med omsorg

Skrota det kemikaliskt framställda margarinet och satsa på riktigt smör. Fiona Kirk rekommenderar också kokosolja för matlagning.

Läs mer: Därför pratar alla om kokosolja

Ät choklad varje dag

Nej, du läste inte fel. Du får äta några rutor mörk choklad (med en kakaohalt på minst 70 procent, gärna 85) dagligen. Att unna dig detta varje dag tillfredsställer sötsuget och gör att det blir lättare att hålla sig till planen. (Du kan dock skippa denna punkt om du vill.) 8 bra anledningar att äta choklad hittar du här!

Annons

Läs mer: Tappa kilon och förebygg demens med mörk choklad och rödvin

Få i dig magnesium

Du har säkert hört att du går upp i vikt av stress. Anledningen är hormonet kortisol, som utsöndras när du är stressad och ökar fettinlagringen. Men magnesium kan motverka denna effekt, så se till att få i dig livsmedel som är rika på detta mineralämne. Här är en lista över livsmedel rika på ämnet. Psst! Även chiafrön är en bra källa till magnesium!

Läs mer: Psykologens 5 bästa övningar mot stress

SÅ HÄR GÖR DU:

Kör tre dagar utan stärkelse, sedan en dag med stärkelse. Upprepa denna fyradagarscykel så många gånger att du når upp till det antal dagar du bestämt dig för att följa dieten, mellan 4 och 14 dagar. Fiona Kirk rekommenderar minst 7 dagar.

Läs vidare: Supersnabba fettbrännardieten – Så ska du äta och dricka

Fettbrännardieten: Här är maten som fungerar bäst!

maten-som-gor-dig-yngra

Här är maten och ämnena som driver upp fettförbränningen. Se till att de utgör så stor del som möjligt av varje måltid och mellanmål!

Annons

Lista på alla de livsmedel som boostar förbränningen!

Fettbrännardieten: Här är din matplan!

ifd-kost

Boosta förbränningstakten med rätt mat. Här är kostplanen som hjälper dig gå ner i vikt – upp till 5 kilo på 2 veckor!

… Och här hittar du din optimala kostplan!

Allt du vill veta om träning & fettförbränning

träning

Så mycket ökar förbränningen efter träning Fysisk aktivitet ökar förbränningen – även efter ett avslutat träningspass! Katarina Woxnerud förklarar varför, och listar energiförbrukningen efter våra vanligaste motionsformer.
Läs mer!

Annons:

Naturdiet har smarta måltidsalternativ för dig som söker en fullvärdig måltid eller ett näringsrikt mellanmål i farten. Alltid med ett högt proteininnehåll, lågt energiinnehåll men fullt av vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Naturdiet är det smarta och enkla valet för dig som vill leva en hälsosam livsstil!

Läs mer på www.naturdiet.se

Annons