Kaloribehov

Click to add text

 ...Läs mer

Hur många kalorier behöver du få i dig varje dag för att hålla en jämn vikt? Hur många behöver du ta bort för att gå ner i vikt på ett sunt och hållbart sätt, och hur många bör du lägga till för att gå upp i vikt hälsosamt? Det kan du får svar på med vår kaloribehovskalkylator!

För att kunna räkna ut vad som är ett bra kaloriintag för dig behöver vi först veta ditt BMI-värde. Om du inte vet vilket BMI du har kan du räkna ut det längre ner på denna sida.

Hur många kalorier bör du äta varje dag?

Annons

Alla MåBra:s vikt-verktyg riktar sig enbart till personer med ett BMI över 22. Generellt brukar man säga att en hälsosam vikt ger ett BMI-värde mellan 18,5-25 – under 18,5 anses av vården vara undervikt, och över 25 är det övervikt. Fetma motsvarar ett BMI över 30.

Men ditt BMI säger inte hela sanningen om din hälsa, och är du i stort behov av att gå upp eller ner i vikt rekommenderar vi att du pratar med din läkare.

Vad styr ditt kaloribehov?

Framförallt är det tre saker som avgör hur många kalorier du behöver äta per dag:

  • Det basala energibehovet – hur mycket din kropp bränner när den är i vila.
  • Den termogena effekten – hur mycket energi som behövs för att smälta maten.
  • Den fysiska aktiviteten – hur mycket du bränner genom rörelse.

I grund och botten strävar vi efter energibalans – alltså att få i oss lika mycket energi som vi gör av med. På så sätt skulle vi hålla en jämn vikt hela livet.

Vad är kalorier?

Kalorier är en enhet för energi. Men energi kan också räknas i kilojoule (kJ) – oftast står bägge enheterna med på näringsförteckningen. När vi pratar om kalorier menar vi ofta egentligen kilokalorier (kcal). Ett kilo fett motsvarar ca 7000 kcal.

Så mycket energi behöver vuxna

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna finns vissa referensvärden att utgå ifrån när vi pratar om kaloribehov. De är inte lika exakta som vår kalkylator ovan, men kan ändå ge en fingervisning, och samtidigt en intressant jämförelse. Här uppdelat på kön och aktivitetsnivå.

Se kalorierna i din mat med vår kaloritabell!

Håll koll på maten med vår kaloritabell:

Kaloritabell

Laga kalorisnål mat med våra recept

Alla våra recept är kaloriberäknade:

Visa recept

Annons
Läs mer om vikt och nyttig mat
nyttig mat
Vegan på middag: Recept på tre goda rätter
Annons