Artikeln innehåller reklamlänkar
Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Trött och hängig? Gör en juice-detox!

04 jan, 2016 
Smal och pigg med juice-detox!
En 5-dagars juicefasta kan göra underverk för både hälsa och humör. Gör en detox med experten Renée Voltaire, här är hennes bästa tips!
Annons

Är du trött och stressad, konstant sötsugen eller har svårt att sova om nätterna? Då kan det vara dags att starta om kroppen med en juice-detox. När du fastar med färskpressade juicer rensas kroppen från slaggprodukter, samtidigt som du får i dig massor av vitaminer och antioxidanter som gör dig pigg och frisk.

Läs mer: Sockerberoende? Så övervinner du sötsuget!

Renée Voltaire driver sitt eget matföretag och har gett ut flera kokböcker, bland annat boken ”Juice Power & Detox”. Enligt henne mår de flesta friska vuxna personer bra av att juicefasta ett par gånger om året.

– Det är ett enkelt och väldigt effektivt sätt att bryta dåliga vanor, komma i form och hitta tillbaka till sig själv. Det är en riktig nystart!

Kom igång direkt!

Nutrition Blender 1000W, blender och juicecentrifug, 499 kronor, Champion, Ellos Home (reklamlänk).

Gröna juicer bäst

Annons

Själv juicefastade hon första gången för tio år sedan och blev positivt överraskad över hur bra hon mådde efteråt. Nu för tiden fastar hon en till två gånger om året, fem dagar i sträck.

– Oftare än så ska man inte långfasta, det sätter systemet ur balans. Men då och då kan man till exempel byta ut lunchen mot en juice, eller fasta under bara en dag. För de som kör 5:2-dieten är det ju klockrent med gröna juicer under fastedagarna.

Läs mer: Så kan en fastedag se ut när du kör 5:2

Just gröna juicer vill Renée Voltaire slå ett extra slag för. Spenat, selleri, broccoli, kål och gurka är exempel på nyttiga ingredienser som är basiska, och därmed bidrar till att göra kroppen till en trivsam miljö för goda bakterier.

– Ofta får vi ett surt PH-värde när vi stressar, vilket gör att gifter frodas. När vi är basiska mår vi bättre. Fyra av mina fem till sex juicer per dag brukar vara helgröna. Men det är en vanesak, i början vill man ha sött och då ska man självklart unna sig söta juicer. Men jag rekommenderar att dricka så mycket grönt man klarar av.

Annons

Läs mer: Lugn mage och smalare midja med nya pH-metoden

”Sover fantastiskt”

När juicefastan är över kan du räkna med att känna dig piggare både fysiskt och psykiskt.

– Jag brukar uppleva att jag hittar tillbaka till mitt rätta jag. Jag vill äta nyttigt, gå och träna och ta hand om mig själv. Jag känner mig ”back on track”!

Eftersom kroppen rensas på slaggprodukter under fastan sitter kläderna ofta bättre efteråt och hyn blir renare.

– Vissa får finnar under själva utrensningen, men själv upplever jag bara att hyn direkt får tillbaka sin lyster. Och jag sover och drömmer fantastiskt under fastan. Jag somnar ofta före barnen, haha.

Efter en detox minskar ofta sötsuget. Maten smakar starkare och du uppskattar den mer än innan.

Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

Förbered dig!

Känner du dig redo för en juice-detox? Här kommer några starttips för att lättare komma igång och få ut så mycket som möjligt av fastan:

Annons

För att kunna göra egna juicer behöver du en råsaftcentrifug eller en mixer.

Mixa loss med snygg blender!

Rostfri blender från Electrolux, 899 kronor, Ellos Home (reklamlänk).

Är du kaffe-, te- eller sockerberoende är det en god idé att trappa ner din last några dagar innan du börjar. Då blir kroppen inte lika chockad och risken för huvudvärk minskar. Några vanliga reaktioner av utrensningen är till exempel gaser i magen, förstoppning eller diarré, trötthet, illamående, dålig andedräkt och humörsvängningar. Om du aldrig har fastat förut är det därför bra att starta under en helg eller en dag när du är ledig.

Läs mer: Trött? Här är lampan som fungerar bättre än koffein

Bestäm hur länge du vill fasta. Är det första gången kan det räcka med endast en eller tre dagar. Fasta aldrig mer än sju dagar i sträck. Starta gärna dagen med pressad citron i ett glas varmt vatten. Drick sedan tre liter fördelat på fem eller sex juicer under dagen, på regelbundna klockslag. Det är viktigt att du inte hoppar över någon juice. Känns hungern outhärdlig i slutet av dagen kan du göra den sista juicen lite mer matig.

– Mixa ner en avokado och tillsätt kryddor, så blir juicen en soppa. Det är viktigt att komma ihåg att fastan ska vara kul – inte någon slags plåga, säger Renée Voltaire.

Läs mer: Recept: Kalorisnål smoothie på frukt och bär

Matentreprenören och juiceproffset Renée Voltaire fastar med egenpressade juicer två gånger om året.

Expertens bästa fastetips:

  • Drick så många gröna juicer som möjligt.
  • Om du tränar – motionera på ett lugnare sätt under fastan.
  • Skippa lunchen med kollegorna så slipper du bli frestad i onödan.
  • Drick juicen långsamt. Försök att nästan ”tugga” juicen, för att få igång matsmältningen.
  • Gör juicer på de frukter och grönsaker som finns i din butik till ett bra pris.
  • Välj ekologiska ingredienser i den mån det går.

Läs mer om juicefasta här.

Testa våra juicerecept här.

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock, Beatrice Lundborg

Annons