Anna: "MåBra-resan blev min smala lycka"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Sol, träning och föreläsningar på förra årets MåBra-resa peppade Anna att gå ner från storlek 42 till 36.

Namn: Anna Pagels
Ålder: 50 år
Bor i: Karlskrona
Gör: Gruppchef på teknikföretaget Semcon
Familj: Man och fem barn mellan 12 och 25 år

Anna Pagels har alltid varit aktiv. Hon promenerade, cyklade och tog vara på all vardagsmotion hon kunde få. Men för några år sedan fick hon problem med artros och hallux valgus på en fot, vilket ledde till att hon fick allt svårare att röra på sig.

– När jag fick ont bara av att gå tappade jag motivationen. Jag sjönk ner framför datorn efter jobbet i stället för att gå ut och röra på mig, berättar Anna.

Stillasittandet ledde till att hon gick upp i vikt, nästan 25 kg under sex års tid. Till slut vägde hon 82 kg till sina 156 centimeter.

– Jag mådde jättedåligt av det, vilket gjorde att jag tröståt, köpte större kläder och rörde mig ännu mindre.

I mars förra året arrangerades den första MåBra-resan till Playitas på Kanarieöarna. En bekant till Anna peppade henne att följa med.

– Först kände jag att jag inte skulle ha något där att göra, att det var något för smala och vältränade personer. Men sen försökte jag se det som en kul grej i stället.

Lagom till att resan var bokad fick Anna tid för operation av sin hallux valgus – och när hon åkte ner till Kanarieöarna hade hon nyligen tagit bort gipset.

– Jag hade fortfarande ont men bestämde mig för att vara med på de träningspass jag kunde. Men framför allt gick jag på alla föreläsningar som MåBra:s viktcoach Marie Tegnér höll.

Föreläsningarna blev en väckarklocka för Anna. Trots att hon visste hur hon skulle äta hade hon inte haft motivationen att leva nyttigt. Nu blev hon superpeppad!

– Sol, värme, föredrag och träning gav mig en aha-upplevelse. Jag bestämde mig för att ta tag i min vikt när jag kom hem. Jag ville inte fortsätta att gå upp fem kilo varje år. Efter resan rivstartade Anna med en åtta veckors soppdiet. Kilona rasade. Hon började styrketräna minst en gång i veckan och när foten hade läkt började hon promenera.

– Jag gjorde allt för att komma i gång med vardagsmotion igen. Klippa gräsmattan blev min göra av med energi-aktivitet, säger hon med ett skratt.’

Gick ner 20 kilo

Drygt ett halvår senare hade hon tappat 20 kg och gått från storlek 42 till 36.

– Jag sålde hela min garderob på Tradera och köpte en ny!

Hon blev piggare och mådde bättre än på många år. Det visade sig inte minst på en hälsokontroll på jobbet, där hon bland annat fick testa konditionen.

– När jag var på kontroll för fyra år sedan låg jag på 1,5–2 på den femgradiga skalan. Nu var värdena uppe i 3–4, och ibland till och med 5. MåBra-resan – som alltså bara skulle vara en kul grej – hade gett Anna ett nytt liv.

– Jag hade inte varit där jag är i dag om det inte vore för resan.

Hon blev så inspirerad att hon till och med bestämde sig för att åka på en till. Den här gången tog hon med sig hela sin familj.

– Jag fyllde 50 och skulle egentligen bjuda med dem till fjällen, men eftersom det var så roligt och givande på förra resan ville jag gärna åka igen.

Men man behöver inte åka med familj eller vänner – det går lika bra att åka ensam, menar Anna.

– Man lär känna så mycket folk där genom alla pass och föreläsningar. Och man behöver inte alls vara smal och vältränad, som jag trodde. Utan det är där man får inspirationen att bli det!

 

 

1. Tänk inte att jag ska försöka, utan tänk: Jag ska, jag kan, jag vill.

2. Mental näring är minst lika viktig som träning. Läs böcker, se på film, njut av naturen.

3. Låt bli förbud, men tänk på att en liten bit smakar lika mycket och lika länge som en stor bit – om du äter den sakta.

4. För in dina viktresultat i fina diagram som du sätter upp väl synligt i exempelvis köket.

5. Fyll en ryggsäck med dina försvunna kilon (pet-flaskor med vatten) och känn på den ibland. Det peppar dig att inte ge upp och att behålla den nya vikten.

Läs mer om våra MåBra-resor här!

AV: Anna Sundesten

FOTO: Annie Anderberg

Redaktionens tips
Dela på: