QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Kryssa kungligt på Medelhavet

16 feb, 2024 
Kryssningsfartyg på Medelhavet, gatuvy från hamnen i Cannes och bild från strand på Ibiza
Tänk dig att somna till vågornas brus i Toscana för att sedan vakna upp i den livliga hamnen i franska Cannes. För att nästa dag upptäcka de ljuvliga stränderna på Ibiza.
Att stiga ombord på en lyxkryssare på Medelhavet är en annorlunda upplevelse – där resan i sig blir målet och havet hjälper dig att landa i nuet.
Annons

Nej, att åka på kryssning i Medelhavet eller Karibien är inte bara för rika amerikaner eller pensionärer. Allt fler svenska barnfamiljer och yngre par har nämligen börjat upptäcka tjusningen med att på en och samma semester kunna uppleva ett flertal destinationer, enligt MSC Cruises senaste kryssningsbarometern. MåBra tog chansen att följa med på en medelhavskryssning när Norwegian Cruise Line invigde sitt nya kryssningsfartyg Viva.

I hamnen i den italienska staden Civitavecchia tronar den gigantiska båten upp sig – drygt 290 meter lång, med plats för 3 000 gäster och där en personalstyrka på hela 1 500 personer står redo att välkomna oss ombord.

Det här är en kryssning som har få likheter med ungdomens partyresor på finlandsfärjorna. Här handlar det mer om kvalitet, avkoppling och att sätta guldkant på livet (servicen ombord håller toppklass, vi känner oss som kungligheter). Vi har ett rum på våning 13 – med en egen balkong. Ni kan tänka er hur magiskt det är att få sitta där och blicka ut över ett hav som aldrig tar slut och se hur solen sakta går ner vid horisonten.

Kryssningsveteraner delar med sig av bra tips

En hytt på 13:e våningen med egen balkong – och ett spa med kalla och varma bad, flera olika sorters bastu och en lång meny av behandlingar.

Vid 19-tiden på kvällen lämnar fartyget hamnen och trots dess storlek hörs knappt motorerna. Vår nästa destination är Toscana där vi ska på en utflykt till den pittoreska staden Luca och även hinna med en lunch på en vingård. Men först ska vi bekanta oss med fartygets alla 18 våningar – och reservera bord för kommande middagar. Valet är inte helt lätt, förutom bufférestauranger av det lyxigare slaget finns ett flertal a lá carte-restauranger.

Annons

Kryssa på Medelhavet

Hur: Flera resebyråerna erbjuder Medelhavskryssningar liksom de stora kryssningsrederierna, som exempelvis Norweigan Cruise Line och MSC Cruises.

Pris: Från ca 15 000 kronor per person. De stora kryssningsrederierna, som kan ha betydligt dyrare priser, har ofta stora rabattkampanjer som är värda att leta efter, du kan spara många tusen.

Tänk på: Det kan tillkomma en serviceavgift på 10–15 euro per person och dag som läggs på din slutnota. Kolla upp innan du bokar, så du vet vad som ingår i priset.

Tips: Kryssningsfartygen erbjuder arrangerade utflykter men de är ofta väldigt dyra. Du kan med fördel boka en egen taxi i hamnen, eller åka lokalbuss, för att uppleva destinationen. Vissa hamnar, som den i Cannes, ligger så centralt att du inte behöver någon transport alls.

Jag vet inte exakt vad jag väntat mig, men slås av hur fin stämningen är ombord. Det går snabbt att hitta bekanta ansikten, trots det stora antalet gäster. Vid middagsborden är det inte ovanligt att samtal uppstår mellan bordsgrannarna. Den danska mannen som reser med sina tonårsdöttrar, det tyska paret som firar 20 år som gifta och ljuvliga Anne från Kanada som reser på egen hand. Det är samtal om högt och lågt, om relationer, världsläget eller bara vänliga tips om hur man får ut så mycket som möjligt av nästa destination. Ombord finns många kryssningsveteraner som kan dela med sig av värdefulla tips.

Annons

Aldrig tråkigt ombord

Under vår fem dagar långa kryssning som startar utanför Rom lägger vi till i ytterligare fyra hamnar; Livorno, Cannes, Ibiza och Lissabon. Vanligtvis lägger båten till i den nya hamnen tidigt på morgonen och avgår igen vid 19-tiden. Den sista dagen tillbringar vi ute till havs. Om vi får långtråkigt när vi tillbringar så mycket tid på en båt vi inte kan stiga av? Svaret är nej. Här finns träningsanläggning och yogapass, gokart, infinitypooler, soldäcket med stor pool, rutshkanorna som tar dig flera våningar ner på ett par sekunder, underhållning i form av musikaler och trubadurer, virtuell minigolf och självklart ett spa. Där finns kalla och varma bad och flera olika sorters bastu. Kyl ner dig i isbastun, andas djupt i ångbastun – eller varför inte testa den infraröda varianten. Utbudet av behandlingar är stort, och på menyn finns en svensk massage att prova för den som längtar hem.

Annons

Kortare kryssningar

  • Dramatiska vyer på hemmaplan:

Man behöver inte åka till Medelhavet eller Karibien för att kryssa sig fram till spännande detinationer. Varför inte ta vattenvägen till Höga Kusten, kanske det vackraste världsarvet vi har i Sverige.

Upplev de dramatiska klipporna som stupar rakt ner i havet, ett resultat av världens största landhöjning. Hit går bland annat en 3-dagars kryssning med Birka Gotland, som är ett nytt bolag som drivs av Viking Line och Gotlandsbolaget.

Två nätter ombord och en heldag för att utforska Höga Kusten. Pris från 2 300 kronor per person.

  • Ett dygn på Östersjön

Stig ombord på Viking Glory för en dygnskryssning till Åbo. På det tjusiga fartyget, inrett av arkitektbyrån bakom Haymarket by Scandic i Stockholm, finns bland annat Archipelago Spa där du kan luta dig tillbaka i en varm pool med utsikt över det böljande blå.

Välj att äta lite enklare i saluhallen (god fish & chips!) eller gå loss på en skaldjursplatå i restaurangen Kobba. Är ni på möhippa eller födelsedagsfirande? Boka den roterande chambre separéen Fyren med 220 graders utsikt över havet för en häftig upplevelse.

Del i hytt för två personer samt frukostbuffé från 850 kronor per person, eller 1 380 kronor per person för premiumhytt och premiumfrukost.

Återhämtningsforskaren: Så återhämtar du dig under semesternBrand logo
Återhämtningsforskaren: Så återhämtar du dig under semestern
Annons