RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Emma och morfar Hasse tågluffar i Europa: ”Är 100 år tillsammans!”

26 apr, 2024 
Ebba S. Dahlman
Jennie Sandberg
Privat
Emma och hennes morfar Hasse beslutade sig för att göra en minnesvärd resa ihop.
De två oväntade reskamraterna tågluffar genom Europa och vältrar sig i härliga kulturupplevelser.
– Jag ser fram emot att besöka jazzklubbar, berättar barnbarnet Emma för MåBra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De sticker ut lite på perrongen i Gävle, på väg att kliva ombord för två veckors äventyr i Europa. Den tågluffande duon är nämligen 100 år tillsammans, Hasse Lehto är snart 80 år och med sig på resan har han barnbarnet Emma som är dryga 20 år.

Det hör inte till vanligheterna att en morfar och ett barnbarn ger sig ut på tågluff. Deras initiativ att resa tillsammans är därför extra inspirerande – och ett sant bevis på att åldersskillnad kan vara något positivt!

Hasse: Ser fram emot att visa Emma Europa

Hasse, som snart har 80 år under bältet, är en van resenär och en trygg resekompanjon. Han upptäckte tågluff som resekoncept strax innan pandemin bröt ut. Då genomförde han flertalet tågsemestrar på egen hand, men nu får han alltså sällskap av barnbarnet Emma, något han såklart uppskattar enormt!

– Jag har tågluffat tidigare, berättar Hasse när MåBra når de två resenärerna via mail.

Han är van att planera resrutter, köpa biljetter och så kallade interrailkort; som ofta är billigaste sättet att resa med tåg i Europa.

Annons

De stopp som han och Emma har inplanerade, under deras pågående resa, är platser som Hasse har besökt förut och som han gillar. Han låter meddela att det är extra kul att få visa upp städerna för barnbarnet.

Emma och hennes morfar Hasse på tågsemester i Europa.
Den 100-åriga duon, Emma och hennes morfar Hasse, är duktiga på att dokumentera resan. Här är en av alla härliga bilder från deras pågående tågsemester i Europa.Privat

Följ 100-åriga reseduon

Nyhetssajten Newsner, som var först med att skriva om Emmas och Hasses härliga initiativ, fick nys om deras resa i ett mycket uppskattat inlägg i Facebook.

I den nischade Facebook-gruppen Tågsemester, som är öppen för alla glada och klimatsmarta semesterfirare, postade Hasse nämligen ett inlägg där han berättade om förväntningarna inför resan:

”Men med kombination av erfarenhet och ungdomlig entusiasm kommer det att bli härligt. Vi är 100 år tillsammans!”, skrev han i inlägget intill härliga bilder på sig själv och barnbarnet.

Annons

Sedan dess har han varit flitig med att dela med sig av bilder och tankar från resan i gruppen. Och det är väldigt roligt att följa hans dokumentation!

Tågluffens alla stopp och höjdpunkter

2024-04-16: Gävle – Köpenhamn (resa)
2024-04-17: Köpenhamn – Hamburg (resa)
2024-04-17: Cotton Club Open Stage (jazzklubb)
2024-04-18: Hamburg – Nürnberg (resa)
2024-04-20: Nürnberg – München (resa)
2024-04-22: FC Bayern München – Werder Bremen (fotboll)
2024-04-23: München – Zürich (resa)
2024-04-24: JazzBaragge Open Stage (jazzklubb)
2024-04-25: Zürich – Köln (resa)
2024-04-27: Köln – Köpenhamn (resa)
2024-04-28: Köpenhamn – Stockholm (resa)

Åldersskillnaden är inget hinder

Just det där med ”kombination av erfarenhet och ungdomlig entusiasm” klingar verkligen äkta när de kommer till Emma och Hasse. Åldersskillnaden är inget hinder under deras intensiva resa ihop, utan snarare en styrka. De kompletterar varandra väl och lär av varandra på vägen!

Åldersskillnaden blir än mindre tydlig eftersom de båda delar två stora intressen i livet; jazz och fotboll.

Därför står både jazzklubbar och fotbollsmatch på schemat när rälsen ska ta dem till platser så som München, Köln, Zürich och Köpenhamn.

Annons

– Jag ser fram emot att besöka jazzklubbar, bland annat Cotton Club i Hamburg. Jag tycker det är jättetrevligt att lyssna på jazz, berättar Emma för oss.

Emma utanför den legendariska jazzklubben Cotton Club.
Emma utanför den legendariska jazzklubben Cotton Club, som stod högt upp på duons önskelista av sevärdheter under resan.Privat

Men fotboll får såklart också ta plats i deras fullmatade kalender. Planen är att se Bayern München och idolen från svenska landslaget, Magdalena Eriksson, spela. Hasse har även lovat att köpa en fotbollströja till sitt barnbarn.

– Vi är väldigt taggade på att gå på fotbollsmatch och förhoppningsvis se Magdalena Eriksson spela, instämmer de båda under intervjun.

Orosmoment: ”Inte kunna ta oss hem”

Så här långt har resan gått som planerat, utan större hinder. Men Emma låter meddela att det finns en del orosmoment som gör henne till en något nervöst resesällskap. Hon har lätt för att stressa upp sig.

Annons

– Jag är mest orolig att vi ska missa ett tåg och fastna i någon tysk stad och inte kunna ta oss hem i tid, förklarar hon. De båda behöver nämligen vara hemma igen till valborgsmässoafton, den 30 april.

Hon poängterar dock att morfar är en bra motpol till henne i det avseendet. Han har koll på det mesta när det kommer till olika moment under resans gång, vilket gör att hon kan slappna av och njuta lite mer av alla intryck.

Emma på tåget från Nürnberg till München.
Så här kan det se ut när duon gör sig redo för en ny destination. Här ger Emma tummen upp inför tågresan som ska ta dem från Nürnberg till München.Privat

Fler resor ihop i framtiden

När man tar sig fram med tåg på det sättet som Emma och Hasse gör, blir resan en del av målet snarare än bara en transportsträcka. Något som de båda uppskattar. Hasse förklarar att det är just det som är tjusningen med tåg, att man kan umgås under resans gång, på ett annat sätt än om man till exempel bilar genom Europa.

Annons

De båda är eniga om att jazzklubben Cotton Club i Hamburg hittills toppar listan över resans ”topp tio höjdpunkter”. Upplevelsen passade dem båda som handen i handsken, då Hasse är en jazzentusiast sedan länge och Emma är en duktig sångerska.

Kvällen de besökte Cotton Club arrangerades en så kallad open mic night, eller öppet ”jam”, vilket resulterade i att Emma fick fatta mikrofonen och sjunga för publiken vid ett tillfälle. En häftig upplevelse med andra ord.

På frågan om de kan tänka sig att genomföra fler resor tillsammans, blir svaret ett rungande ”ja”. Så härligt!

Psykologen: Så kan boosta din existentiell hälsaBrand logo
Psykologen: Så kan boosta din existentiell hälsa
Annons