Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Jag får lock i örat när jag flyger – det gör ont och strålar i nacken

18 maj, 2023 
Kvinna med öronlock och smärta håller sig för högerörat
Läsaren får alltid lock för ena örat vid flygning och att tryckutjämna fungerar inte. Läkaren Christina Lundell tipsar om vad hon kan göra och förklarar varför bara det ena örat är drabbat.
Annons

Fråga: När jag flyger får jag alltid lock för ena örat, främst vid landning. Det gör jätteont, strålar ner i nacken, och locket håller i sig långt efter landning. Det är alltid bara högerörat som krånglar, det vänstra är helt opåverkat.

Så skyddar du din hörsel när du använder hörlurarBrand logo
Så skyddar du din hörsel när du använder hörlurar

Jag har även haft problem med högerörat de gånger jag har dykt och några gånger när jag har blivit riktigt förkyld. Varför får jag ont och lock? Och varför bara i ena örat? Vad kan jag göra för att underlätta vid flygningar? Jag försöker tryckutjämna genom att hålla för näsan och blåsa ut, men det är inte alltid det fungerar. /Elisabeth

Christina Lundell

 • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
 • Vid sidan av sitt vanliga arbete som leg. läkare på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Läkare Christina Lundell svarar: "Du har haft lite otur med din högra sida"

Precis som våra ansiktshalvor skiljer sig åt så är våra kroppshalvor olika på både in- och utsidan. Det låter på din beskrivning som att du har haft lite otur med din högra sida vad gäller örongångar och örontrumpet. Du har svårt att få till tryckutjämningen i örat och du får också lättare ont på höger sida vid förkylning.

Annons

Det finns en passage mellan örat och näsans bakvägg ner mot svalget, och det är genom den man tryckutjämnar genom att hålla för näsan och blåsa (Valsalvas manöver). Man åstadkommer en förändring av lufttrycket i mellanörat när det slagit “lock” och så kan man höra som vanligt igen. Vissa av oss kan ha sämre funktion i mynningen, vilket kan leda till smärta och de svårigheter att jämna ut trycket som du beskriver.

Du undrar också hur du ska minska dina besvär vid flygning. Om du har någon form av allergi, kanske mot pollen, pälsdjur eller annat så kan det ge en lätt svullnad i andningsvägarna som kan lindras med allergimedicin som desloretadin. Du kan också svälla av slemhinnan med näsdroppar. Du säger att du enklare får öroninflammationer och hörselgångsinfektioner då kan fetvadd i högerörat vid bad och dyk skydda.

Men innan du nöjer dig med egenbehandling är det bra att be en läkare att titta i örat. I vissa fall kan besvären bero på en kvardröjande öroninflammation eller att det finns förändringar i örat som man kan behöva göra något åt.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons