Artikeln innehåller reklamlänkar
SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

14 magiska spa-upplevelser i Sverige – stor guide!

10 okt, 2022 
AvMåBra
spa i Sverige 2022
Vill du bada på dagen och hänga i en cool bar på kvällen? Eller koppla av med behandlingar i ombonad miljö? Det finns spa för alla smaker. Vi har valt de bästa – från Ystad till Haparanda.
Annons

När man behöver en ordentlig återhämtning – men inte kan ta två veckors semester – är en spa-weekend perfekt! Bada bastu, mys i en bubbelpool, kanske unna dig en massage eller ansiktsbehandling – och varför inte åka en bit bort och ta med dig någon du tycker om för en övernattning?

MåBra:s redaktion har testat några av Sveriges skönaste spa-upplevelser – så här tyckte vi!

Bästa spahotellen i Sverige 2022

Redaktionen på MåBra listar Sveriges bästa spa värda ett besök i år. Här kan du njuta av en mysig spaweekend i eget sällskap eller tillsammans med någon du håller kär. Längre ner i artikeln hittar du en utförlig recension av varje spa.

1. Hotell Havsbaden – skärgårdsmys med extra allt

hotell Havsbaden beläget i Stockholm i Sverige
Nina Jacobsson testar avslappning i varm pool, fiskpedikyr och turkiskt hamam som ingår i spa:ets signaturbehandling.

Hotell Havsbaden ligger vackert i lilla Roslagspärlan Grisslehamn, precis ovanför inloppet där Ålandsfärjorna lägger till, med utsikt över röda små fiskestugor och klassisk skärgårdsmiljö.

Annons

I spaavdelningen är det lugnt den vardagseftermiddag vi är här. Den stora poolen ligger spegelblank mellan stora fönsterväggar, där ute finns ytterligare en bassäng som ångar i den kyliga luften. Längre in hittar vi jaccuzzi, kallvattenbad, en rad olika bastuar – och ett vattenfall med saltvatten.Tröttnar du på badandet är det bara att beställa något i baren och slå dig ner i någon av spaets rottingfåtöljer. Vi väljer att testa signaturbehandlingen Velvet experience – en två timmar lång ritual som görs i grupp. Den inleds med fiskpedikyr och medan vi sitter med fötterna i akvarierna får vi peela ansiktet och smörja in oss med ekologisk hudvård.

Därefter får vi både ång- och arombasta innan vi tar oss in i det turkiska hamamet. Här har vi tur eftersom vi vid det här tillfället bara är två, vi får hjälp med tvagningen av kvinnan som guidar oss genom ritualen, annars hade vi fått tvaga varandra. Behandlingen avslutas med en lerinpackning och sen får vi slappna av i en varm pool innan vi väcks till liv med en riktig kalldusch.

Annons

Middagen serveras i en gigantisk matsal, men servicen är lyhörd och maten riktigt bra. Här finns råbiff och oxkind, halstrad torskrygg och bakat ägg, allt serverat med fina tillbehör och snyggt upplagt.

Vi avslutar kvällen med shuffleboard en halv trappa ner, och plockar med oss en och annan kaka vid det dygnet runt-dukade fikabordet innan vi kryper ner i de väldigt sköna sängarna.

Hotell Havsbaden ligger i Grisslehamn.

Läs mer om Hotell Havsbaden och boka här (reklamlänk).

Prisexempel: Paket med trerättersmiddag, entré till spa, övernattning och frukost kostar 1 295 kr per person måndag–fredag. Endast entré till spaet kostar från 395 kronor. Velvet experience kostar 659 kronor för hotellgäster.

Tips! Hotell Havsbaden är bra för en romantisk get away, men kanske ännu bättre för kompisgänget som vill hänga på spa en hel dag. Risken med ett så stort ställe är att det blir trångt och då är det roligare att hänga med polarna än med kärleken.

/Nina Jacobson

2. Steam Hotel – koppla av med bad – och aktivitet

spa-avdelningen på Steam Hotel i Västerås i Sverige
Mikaela Alex slappnar av ute och inne på hotellets spa-avdelning.

Steam Hotel vill inte marknadsföra sig som ett klassiskt spa för den som vill ha lugn och ro – istället andas hela den spännande byggnaden energi! Och energin är något som finns i hotellets stomme och historia, det är ju trots allt byggt i ett 18 våningar högt och 100 år gammalt ångkraftverk, precis vid vattnet i Västerås.

Stilen är en blandning av dekadent lyx och modern industri. Atmosfären är minst sagt murrig, och trots relativt unga ögon är det till och från svårt att se vad man har precis framför sig, både på rummet och i vissa gemensamma utrymmen.På våning 7 ligger Voltage Lounge, hotellets spaavdelning. Här finns en uppvärmd pool inomhus och en ute på en terrass med utsikt över Mälaren. Det finns en stor bastu, en mysig relaxavdelning och ett fräscht gym för den som vill vara duktig.

Annons

Innan middagen beger vi oss till hotellets ”Playground” på våning 2 och spelar några omgångar biljard. Men här finns även shuffle board, schack, backgammon och E-spel, samt en bar som är specialiserad på olika gin & tonics!

Middag äter vi på restaurang Locavore på 18:e våningen, en av två restauranger på hotellet. Här står de asiatiska smakerna i fokus och trots att de har sin populära omakase-meny delar vi istället på ett gäng smårätter. Det är svampdumplings med sidfläsk och mandel, ankkroketter med rostad vitlök och plommon och en oxtartar med avokado och chili, bland annat. UNDERBART gott och vackert upplagt. Vi blir mätta på fem rätter som vi delar på.

Steam Hotel är det perfekta sparetreatet för den som gärna slappar i en varm pool eller bastu – men blir lite uttråkad av vanliga spas tysta, meditativa stämning. Här kan du istället blanda avslappning med aktiviteter och goda drinkar!

Annons

Steam Hotel ligger Västerås.

Prisexempel: High Voltage-paket inkluderar spa på både ankomstdagen och avresedagen, middag med omakase-meny, övernattning och frukost. Pris: Från 3 590 kr/2 personer. Rum från 895 kronor/natt för två.

Läs mer om Steam Hotel och boka här (reklamlänk).

Tips! Gå till utomhuspoolen direkt när den öppnar kl 09:00, innan de flesta av hotellets gäster har vaknat. Vi fick poolen helt för oss själva i över en timme!

/Mikaela Alex

3. Hooks herrgård – spa-lyx på småländska

infinity pool vid Hooks herrgård i Jönköping i södra Sverige
Lyxig behandlingar kan man få på Hooks herrgård utanför Jönköping.

Hooks herrgård utanför Jönköping är Smålands bäst bevarade spa-hemlighet. Det är lätt att förstå att smålänningarna vill ha den för sig själva. Det här är ett kvalitets-spa i vacker miljö, där varje detalj är genomtänkt.

Anläggningen ligger precis intill Hokasjön och man har tagit vara på det sjönära läget maximalt. Spa-delen, med stora fönster ut mot sjön och pooler i olika nivåer ser ut att smälta samman med insjön. Det är varmt och sobert med tre olika bastu, tre upplevelseduschar, fem pooler – och inte minst möjlighet att doppa sig i sjön året om.

Annons

Jag väljer att göra en timmes behandling som fokuserar på kroppen. Man får ett smörgåsbord av alternativ presenterat och väljer själv, tillsammans med skönhetsterapeuten, vad som ska ingå. Jag blir girig och tar saltpeeling, inpackning, ansiktsmask med spirulina och nackmassage för att bli av med värk och spänningar. Det är underbart, men kanske lite för mycket – jag hade behövt åtminstone en halvtimme till för att hinna slappna av.

Den senaste satsningen är restaurangen som byggts om med öppet kök och buffé till lunch och à la cartemeny på kvällen. Det är rejäl hotellmat, med klassiker som oxfilé och torskrygg på menyn. Ingen hälsostämpel på det, men det finns veganska alternativ. Det lokala är allra vassast: Den hemgjorda ostkakan till lunch är en dröm och det är även dessertallriken med ostar från Brostorps gård.

Nackdelar då? Egentligen inga, men på lördagsmorgonen känns spa-delen lite underdimensionerad. Då är varje liten plätt upptagen av människor och deras morgonrockar. Så den som vill ha lugn och ro gör bäst i att välja en annan tidpunkt för besöket.

Annons

Hooks Herrgård ligger utanför Jönköping.

Läs mer om Hooks Herrgård och boka här (reklamlänk).

Prisexempel: Spapaket med spaentré, trerätters middag, frukost och en övernattning i dubbelrum kostar 1 185–1 485 under lågsäsong. Kropps-,ansikts- eller fotbehandling som skräddarsys för dig kostar 895 kr–1 295 kr för 60 minuter.

Tips! Hooks herrgård har även kvälls-spa, för alla som vill titta in på en stunds mys, men inte har möjlighet på dagtid. Då ingår tillgång till spa, gym och en lättare måltid.

/Anki Sydegård

4. Djurönäset – här finns plats för hela familjen

poolen vid Djurönäsets spahotell i Stockholm i Sverige
Förförisk utsikt vid poolen på Djurönäset utanför Stockholm.

Strax efter Värmdös pampigaste bro och mitt ute i Stockholms vackra skärgård ligger Djurönäset, ett av landets största spa- och konferenshotell.

Trots sin storlek lyckas anläggningen bjuda på en familjär upplevelse. Det beror kanske delvis på att vi har våra fyra barn med oss när vi unnar oss denna spa-paus. Normalt är åldersgränsen 16 år, men under lov och vissa perioder är yngre barn också välkomna.

Annons

Vi bor i ett av de åtta separata husen, som alla är vackert inredda och har praktiska sällskapsdelar. I vårt gemensamma vardagsrum finns stora sköna soffor, sällskapsspel och en enorm öppen spis som hjälper oss att komma i stämning.

Men innan vi får ro i själen behöver vi bli av med spring i benen! Vi tar en tur kring hotellets omgivningar, som bjuder på både hav och land. Fakta om arkeologiska fyndplatser och den härliga naturen underhåller de minsta. Övriga familjemedlemmar testar armgång, repklättring och balansövningar innan det blir dags för lunch.

Maten serveras i en stor matsal med fantastisk utsikt över havet. Buffén håller hög kvalitet och är generös. Femårige Frank ”gillar inte fisken, han älskar den” och tioåringen tycker att dragonkycklingen är det bästa hon någonsin ätit. Till och med familjens vegetarian blir nöjd och mätt.

Väl nere i den stora spa-anläggningen väntar en rejäl och lagom varm bassäng på oss, men mest lockar den tempererade infinitypoolen som ryker inbjudande på klipporna utanför. När kroppen vill vila från det varma vattnet passar vi på att testa upplevelseduschen och olika bastubad. Här finns både ångbastu och klassiska varianten med avkopplande musik. Spa-behandlingarna som utförs i paviljongen intill hinner vi inte prova, utebad under stjärnorna lockar alldeles för mycket.

Annons

Djurönäset ligger på Värmdö i Stockholms skärgård.

Läs mer om Djurönäset och boka här (reklamlänk).

Prisexempel: Weekend-paket från 1 695 kronor/person ink tillgång till spa, trerättersmeny och övernattning. Behandlingar från 595 kronor.

Tips: Djurönäset har ofta artister på besök och andra spännande aktiviteter på schemat. Den som vill kan tajma besöket med en tema-weekend eller en konsert.

/Jennie Sandberg

…och här är andra härliga spa-pärlor

5. Yasuragi, Stockholm Hasseludden

spahotellet Yasuragi på Hasseludden i Stockholm i Sverige
Klicka på bilden för att komma till spahotellets bokningssida.

Hemsida: yasuragi.se

Profil: Japanerna har använt sina badritualer för återhämtning sedan urminnes tider. Samma traditioner används idag på Yasuragi, där också köket och behandlingarna har asiatisk touch och ger en spa-upplevelse utöver det vanliga. Prisexempel övernattning med entré till spa och middag, från 1 650 kronor per person.

Läs mer om Yasuragi och boka här (reklamlänk).

6. Frösö Park Hotel, Östersund

poolen vid Frösö Park Hotel i Östersund i Sverige
Klicka på bilden för att komma direkt till bokningssidan.

Hemsida: frosoparkhotel.se

Profil: Vinnare av priset årets spaupplevelse 2019. Spa med inrikting på ”Pause By Pulse” – hälsosam njutning och aktiv vila. Lilla spapaketet med övernattning och spa från 926 kr per person.

Annons

Läs mer om Frösö Park Hotel och boka här (reklamlänk).

7. Upper House Spa, Göteborg

Hemsida: upperhouse.se

Profil: Ett lyxspa med hamam och en utomhuspool med utsikt över Göteborg. Ligger högst upp i Gothia Towers femstjärniga hotell med restaurang som har en stjärna i Guide Michelin. Weekendpaket med övernattning och spa från 2 380 kr per person.

Läs mer om Uppe House Spa och boka här (reklamlänk).

8. Hotell Tylösand, Halmstad

Hemsida: tylosand.se

Profil: I Per Gessles Hotell Tylösand med fotoutställningar och musikunderhållning finns ocks The Spa. Här kan man till exempel prova den halländska specialiteten ansiktsmask med grönkål. Inget spa för dig som söker lugn och tystnad. Spa och nöjespaket med övernattning och middag från 3 290 kr för två personer.

Läs mer om Hotell Tylösand och boka här (reklamlänk).

9. Sinnenas spa, Ästad Vingård, Varberg

poolen vid Sinnernas spa i Varberg
Klicka på bilden för att läsa mer och boka din spavistelse.

Hemsida: astadvingard.se

Profil: Naturspa med undervattensbastu och egen hälsokälla. Här tar man till vara på naturens läkande kraft. Bastur och flera uppvärmda bad ute som inne. Restaurang med ekologisk, närproducerad mat. Spapaket med övernattning och middag från 1 590 kr per person.

Annons

Läs mer om Ästad Vingård och boka här (reklamlänk).

10. The Lamp, Norrköping

Hemsida: thelamphotel.se

Profil: Beskriver sig som nordens lyxigaste spa med förstklassiga behandlingar. Prisexempel: Shiny Sunday med övernattning, spaentré, gym och trerätters, från 1 495 kr per person.

Läs mer om The Lamp Hotel och boka här (reklamlänk).

11. Cape East, Haparanda

Hemsida: capeeast.se

Profil: Ett av Sveriges nordligaste spa vackert belägen vid Torneälven. Här finns bland annat världens största bastu byggt som ett mayatempel. Stort utbud av såväl skönhets- och kroppsbehandlingar. Restaurang med norrländska, lokalproducerade rätter. Prisexempel Relax & Spa med övernattning, middag och entré till spa, från 1 090 kr per person.

Läs mer om Cape East och boka här (reklamlänk).

12. Ystad saltsjöbad, Ystad

relaxavdelning i Ystad saltsjöbad i Ystad i Sverige
Klicka på bilden för att boka din vistelse på Ystad saltsjöbad.

Hemsida: ysb.se

Profil: Havsnära spa med höga ambitioner och lång behandlingsmeny. Har fått pris för sin spaupplevelse ”The Creek Experience” med två timmars spa- och basturitualer, bland annat i tropisk regnsskog. Övernattning med trerätters middag och entré till spa, från cirka 4 000 kr för två vuxna.

Annons

Läs mer om Ystad Saltsjöbad och boka här (reklamlänk).

13. Andrum spa, Höör

Hemsida: akersberg.se/andrum/

Profil: Andrum är en del av stiftsgården Åkersberg och här kan gästerna njuta av behandlingar och aktiviteter med fokus på stillhet och sinnesro. Prisexempel: Spa med ritual, behandling, middag samt övernattning från 1 645 kronor per person.

Läs mer om Stiftsgården Åkersberg och boka här (reklamlänk).

14. The Nest, Downtown Camper, Stockholm

Hemsida: scandichotels.se

Profil: På Brunkebergstorg ligger trendiga koncepthotell och restauranger på rad. Här hittar du Down Town Campers urbana relax-spa där takpoolen har utsikt över huvudstadens takåsar och gästen kan göra sin egen behandling. Prisexempel för boende 395 kronor, extern gäst 595 kronor.

Läs mer om Downtown Camper och boka här (reklamlänk).

Av: MåBra:s redaktion Foto: Peter Assarsson, Mats Fogeman, Roger Alex mfl

...

Läs mer:

Så får du till den perfekta spakänslan – hemma

Fuktgivande ansiktsmasker att skämma bort huden med

Boosta huden med fukt! 6 ansiktsoljor som gör jobbet

Följ med MåBra på träningsresa till MallorcaBrand logo
Följ med MåBra på träningsresa till Mallorca
Annons