7 naturnära hotell och boenden för semestern

Naturlogi, Kolarbyn och 72 hour lodge

Det är hög tid att börja fila på semesterplanerna. De senaste åren har allt fler upptäckt nya pärlor i vårt avlånga land – men det finns många kvar att utforska. Här listar vi sju garanterat annorlunda resmål, perfekta för den som vill uppleva mer natur, men ändå inte helt vill göra avkall på bekvämligheterna.

Naturbyn, Värmland

Den lilla upplevelsebyn ligger vid en stillsam vik i sjön Eldan. Välj mellan boende i trädhus, husbåt eller stuga. Laga mat över öppen eld, njut av en bastu eller värm dig kyliga kvällar i den vedeldade badtunnan.

Läs mer om Naturbyn här

Lyxigare variant av camping – 7 glampingplatser i Sverige
1:25

Efter reklamen: Lyxigare variant av camping – 7 glampingplatser i Sverige

(1:25)

Slå på ljud

Stedsans in the Woods, Halland

I Halland har två danska kockar öppnat ett bohemiskt getaway. Maten är enkel och sofistikerad på samma gång. Det mesta är närproducerat, en del så nära som från köksträdgården. Maten lagas sedan i det stora uteköket medan gästerna sitter i närheten och tittar på. Här kan man förutom god mat och vacker natur njuta av bland annat konserter, yoga och matlagningskurser. Även badtunna och bastu finns att tillgå.

Läs mer om Stedsans in the Woods här

Naturlogi, Linköping

På Naturlogi hittar du Sveriges garanterat mysigaste vindskydd att boka för en övernattning. För den som föredrar fyra väggar finns det dessutom ett gäng mysiga stugor med egen badtunna eller eldstad. Utforska den omgivande naturen med vandring, kanot eller cykel.

Läs mer om Naturlogi här

Treehotel, Harads, Norrbotten

Nuförtiden finns det ett flertal ställen som erbjuder boende bland trädtopparna, men det här är fortfarande en alldeles speciell plats. Här erbjuds nytänkande boende som är både naturnära och futuristiska – alltifrån ufot till fågelboet. När du tittat dig mätt på utsikten kan du skaffa dig nya perspektiv genom skogsyoga, kajakpaddling, hästridning, skogsspa och mycket mer.

Läs mer om Treehotel i Harads här

Kolarbyn Eko Lodge, Skinnskatteberg

Innan Kolarbyn blev vandrarhem var det ett museum för att bevara minnet av kolarhantverket, som var viktigt för landets järnframställning. Mitt i granskogen finns därför 12 små kolarkojor och tre större för familjer eller kompisgäng. Här finns varken elektricitet eller rinnande vatten – enkelt, men extremt mysigt. Alla kojor har egen braskamin för värmen, veden hugger man själv och maten lagar man över öppen eld. För den sociala finns en stor samlingsmila att hänga runt brasan i. Andra aktiviteter är bastu, kanot och roddbåt, annars handlar det mest om avkoppling och att leva nära naturen.

Läs mer om Kolarbyn här

Granö Beckasin Lodge, Västerbotten

Här vid Umeälven kan du välja mellan att bo i trädhus, stugor, camping eller på ekohotell. I de sex fågelnästena som trädhusen kallas sover du i full hotellstandard, fast med unik utsikt. Runt knuten hittar du massor sätt att upptäcka naturen. Sommartid kan du exempelvis prova på midnattspaddling, fiske eller flottfärd med möjlighet till övernattning – och mycket mer. Här finns öven bastu och badtunna.

Läs mer om Granö Beckasin här

Glashusen 72 hour cabin, Dalsland

Glashusen i Dalsland går även under namnet 72 hour cabin och började som ett experiment för att se vilken effekt naturen kan ha på stress. Positiva resultat ledde till att fler glashyttor adderades runt om i Dalsland och finns nu på Henriksholm, i Bengtsfors och i Dals Långed. Här bor du avskilt på en udde med magisk utsikt över naturen – alla väggar och tak är nämligen av glas. Under din vistelse har du egen roddbåt och privat badplats. Det finns även tillgång till badtunna och vedeldad bastu och möjlighet till kajakpaddling, ridning och ett flertal andra aktiviteter.

Läs mer om glashusen i Dalsland här

Det finns många fler likande ställen i Sverige, nedan hittar du en del tips! Och så får vi ju såklart inte glömma bort den trendiga glampingen, att bo lite i tält, fast mer bekvämt.

Lyxvandra – 18 tips med guldkant på mat och övernattning

Foto: Respektive destination

Utvald läsning