3 naturnära semesterboenden i Sverige – som alla har något extra

naturnära semesterboenden

Happie camp i Värmland

Här berättar MåBra:s redaktör Sandra Hiort om sin upplevelse av Happie camp.

Se även: Så maxar du din ledighet 2022

Röda dagar 2022 - maximera din ledighet
1:24

Efter reklamen: Röda dagar 2022 - maximera din ledighet

(1:24)

Slå på ljud

Vägen vi åker på ser inte ut att leda någonstans, vi kör rakt ut i skogen. Vi följer koordinaterna vi fått på mejl för några dagar sedan. Vi vet att slutmålet ligger vid Vänern, men inte så mycket mer än så.

Det är faktiskt en del av tjusningen, att inte riktigt veta. Det blir ett större äventyr på det här sättet. Vi vet inte riktigt vad som väntar oss.

Efter att ha skumpat fram på den lilla vägen en bra stund kommer vi fram till en vagn i slutet av den. Här får vi parkera. I vagnen väntar maten vi ska äta närmaste dygnet och lite annat som kan vara bra att ha. Sista korta biten till tältet vi ska sova en natt i får vi gå.

ett av happie camps boenden

Betydligt lyxigare och rymligare än ett vanligt tält – och fin utsikt till morgonkaffet!

En liten stund senare är vi framme. I tältet finns sköna sängar och all utrustning vi behöver för att kunna laga mat och koka kaffe. Utanför tältet finns en matplats med bord och stolar, en liten diskbänk och en eldplats. I ett eget litet tält står en campingtoalett.

Det är camping, men en väldigt bekväm variant av det. Tältet ligger dessutom vackert i skogen med utsikt över vattnet. Det är en fin dag i maj och det känns som att vi kommer vi trivas bra här.

Sandra vid sjön

Det blev både kvällsbad och morgondopp.

Eftermiddagen och kvällen blir lugn och skön, med bad, matlagning, solstunder på klipporna och mys vid brasan. Sen klär vi på oss underställ, strumpor och mössor, vi har blivit varnade för att det kan bli lite kallt på natten. Och det blir det. Trots varma täcken och filtar. Men det gör inget, det är mysigt att ligga där och lyssna på naturen.

På morgonen öppnar vi upp tältet och dricker kaffe i sängen – med sjöutsikt. Det blir ett morgondopp och sen pannkakor till frukost innan vi packar ihop och diskar i sjön. Till och med tråkiga hushållssysslor blir härliga med rätt utsikt.

Diskar i sjön

Diskstund med utsikt!

Det här är Happie camp:

Happie camp erbjuder avskilda, exklusiva friluftsboenden i naturen, nära vatten.

Cirkapris: Från 3 600 kr för en natt, 2 vuxna. Två nätter kostar från 4 000 kr beroende på plats och säsong. Kostnad för mat tillkommer, man kan också välja att ta med sig egen. Det finns också andra tillval, mot kostnad, som gör vistelsen lyxigare.

Här kan du läsa mer: Happie camp

10 vanliga resemyter de flesta av oss tror på

Kolarbyn Eco-lodge i Västmanland

Här finns ingen el, inga riktiga sängar, inga duschar men det finns tolv stycken kolarkojor med eldstad. Du hugger din egen ved att värma upp kojan med. Vill du basta får du hugga ved för att värma upp den också. Liksom om du vill grilla eller värma din mat. Vatten hämtar du vid en källa.

Kojorna ligger i en granskog och smälter in i miljön, det känns lite som en sagovärld. Du lagar din egen mat över öppen eld som du kan dela med de andra som bor på det här annorlunda "vandrarhemmet" samtidigt.

Hit kommer man om man vill leva nära naturen i all enkelhet. Här finns också vandring och andra äventyr i direkt anslutning till Kolarbyn.

kolarkoja i kolarbyn eco lodge

Kolkojorna i Kolarbyn har sovbritsar med liggunderlag och fällar.

Det här är Kolarbyn Eco lodge:

De enkla kolarkojorna ligger i Skinnskatteberg, Bergslagen. Kolare framställde förr träkol som användes bland annat till att ta fram järn. På det här vandrarhemmet vill man visa att det är vi som är skogens gäster, och hur vi tar hand om naturen på ett bra sätt.

Cirkapris: Från ca 1 690 kr för boende för två vuxna, en natt.

Här kan du läsa mer: Kolarbyn

Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner

Glashusen i Dalsland

Det började som ett projekt där stressade människor fick tillbringa 72 timmar i glashus i naturen för att se om de kom ner i varv. Det gjorde de. Idag kan man boka glashusen för att bo där i 72 timmar, eller bara en natt om man föredrar det.

Husen ligger vid en sjö, på en udde. Man kan bland annat vandra, paddla kajak, fiska och gå på älgsafari när man är där. Här blir man mottagen av en guide som visar allt praktiskt innan man tar sig till sitt glashus.

Med sig får man en ryggsäck med saker man kan behöva för sin vistelse – kniv, tändstickor, ficklampa … I närheten av boendet finns eldplats och badplats. Dusch och toalett finns cirka 800 meter bort, utedass finns närmre.

Glashus i Dalsland

Det här är glashusen i Dalsland:

Det finns flera glashus och de ligger en bit upp ifrån vattnet på en kulle. Utsikten är både skog och vatten och du ser det när du ligger i sängen, här kommer du verkligen nära naturen och får ta det väldigt lugnt.

Cirkapris: Från 3 200 kronor för två vuxna och en natt.

Här kan du läsa mer: Dalslandsaktiviteter

Foto: Privat, Kolarbyn, TT

Utvald läsning