SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

Dominikanska republiken: En drömresa för att hitta lugnet

06 nov, 2023 
Strand och pool i Dominikanska republiken
Nu vill vi drömma stort – om kritvita stränder, varma hav och yoga i solnedgången. Vi blickar mot Karibiens magiska övärld. Där är vädret som bäst när vi här hemma är mitt i den allra mörkaste delen av året.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I horisonten går solen ner, vågorna sköljer in mot land – och kokosnötspalmerna längs den vita stranden vajar i kvällsbrisen. Vi yogar i det karibiska vattenbrynet, närmare bestämt på Dominikanska republiken. Vi har åkt hit för att hitta lugnet – och vi fann det!

Vem drömmer inte om att en gång i livet få besöka någon av paradisöarna i Karibien? Flygresan är lång – men väl på plats hittar du några av världens vackraste stränder och en makalös natur. Tänk dig turkosblått vatten, kritvit sand och upp till 11 soltimmar per dag.

Vilken av de karibiska öarna som är det bästa resmålet för just dig beror på vad du vill göra. Bara ta det lugnt, snorkla, surfa, vandra i regnskogen eller kanske hänge dig åt kulinariska upplevelser. Om du kan tänka dig att åka under lågsäsong eller bokar din resa i god tid kan du hitta riktigt bra erbjudanden och rabatter – det samma gäller om du bokar din resa i sista stund.

Annons

Resfakta: Dominikanska republiken
_

Strand och solnedgång, Dominikanska republiken
Solnedgång på stranden vid Michès Playa Esmerald. Foto: Mia Zettermark

Restid: Faktisk flygtid 10-11 timmar, med mellanlandning inräknat omkring 14-15 timmar. Paketresor från 25 000 kronor per person. De flesta stora resebolagen, som Apollo, Club Med, Tui och Ving, erbjuder resor hit men också resebolag specialiserade på just Karibien.

Klimat: Tropiskt klimat med en medeltemperatur på 29-30 grader, 9-11 soltimmar per dag. Vattentemperaturen håller sig stadigt på 26-29 grader.

När: Bästa tiden att resa hit är mellan december och juni. Från juli till november är det risk för tropiska stormar, orkaner och regnoväder.

Valuta: Den officiella valutan är dominikansk Peso, fungerar lika bra med US dollar.

Bra att veta: Inför resan behöver du fylla i ett obligatoriskt inreseformulär. Gör det noggrant för att slippa problem i tullen när du landar. Ett likadant formulär ska också fyllas i för hemresan.

Målet för denna resa är en resort på Dominikanska republikens nordöstra kust. Det är ett område som inte är lika exploaterat som det mer välkända Punta Cana som ligger nära flygplatsen mer söderut. Till vår destination, Club Med Michès Playa Esmeralda, tar det nästan två timmar med bil från flygplatsen, och trafiken är en upplevelse som får pulsen att gå upp. På den tvåfiliga vägen kör bilisterna fyra i bredd, motorcyklister utan hjälm bränner förbi och ilskna biltutor hörs oavbrutet. Man ska med andra ord ha is i magen för att köra själv, att boka transfer är absolut att föredra.

Annons

Fördelarna med att åka en bit ifrån de mer exploaterade områdena är många. Inget stör panoramavyn vid havet och det finns kilometer efter kilometer av orörd strand för livets vackraste morgonpromenader. Här finns en löpslinga i regnskogen, flera träningsklasser varje dag och ett träningscenter byggt som en koja under trädtopparna. Där börjar vi våra dagar med guidad meditation till ljudet av fågelsång samtidigt som solen går upp.

Kvinna gör yoga på stranden i Dominikanska republiken
Yoga på stranden i solnedgången.

Det finns många andra aktiviteter också, som flygande arielyoga, salsalektioner, kajakturer på havet, tennislektioner och yoga i solnedgången. Det sistnämnda är en upplevelse att bära med sig i minnet. Den som vill ge sig själv en extra utmaning kan ställa sig i vattenbrynet, i takt med att vågorna slår in försvinner sanden under dina fötter och din balans ställs på prov.

Annons

Alla roliga hotellaktiviteter till trots – åker du till Dominikanska republiken bör du ta dig ut och uppleva den storslagna naturen. Här finns mangroveträsk, regnskog, uråldriga grottor, knölvalar att sikta och berg att bestiga.

Upptäck Dominikanska republiken
_

Utsikten från Montana Redonda, Dominikanska republiken
Utsikten från Montana Redona är makalös.

Nationalparken Los Haitises
Utforska med båt, upptäck gömda stränder, lägg till och ta en promenad i regnskogen, åk sakta längs den mäktiga mangroveskogen, beskåda magnifika klippformationer omringade av pelikaner. Känn historiens vingslag i grottor som gröpts ur av vattnet och vars väggar pryds av hällristningar.

Utsiktsplatsen Montana Redonda
Troligtvis en av de mest fotograferade platserna i Dominikanska republiken. Bilresan upp och ner från berget är av en sort för sig (hisnande läskig) men utsikten är magisk med 360-graders vy över landskapet. Den som vågar sätter sig på en de stora trägungorna och tar fart högt över marken.

Knölvalarnas parningslek i Samaná
Under januari till februari samlas tusentals knölvalar i Samanábukten i landets nordöstra del. En upplevelse att se hur de stora valarna kastar sig upp i vattnet i sina parningslekar.

Guide: Tre andra resmål i Kariebien

Gemensamt för resmålen i Karibien är den vackra naturen, den goda maten och de magnifika stränderna. Här finns många länder och resmål att välja mellan – och även om klimatet är ungefär det samma har varje ö något om gör den unik på sitt sätt.

1. Aruba

Kilometer efter kilometer av kritvita stränder och turkosblått vatten väntar dig på Aruba. Flera av stränderna anses vara bland de vackraste i världen. Tycker du om att vindsurfa, eller vill lära dig, är Aruba perfekt med lugna vatten och stadiga passadvindar. Ön är liten och du kan enkelt ta dig runt med lokala bussar eller taxi. I öster finns nationalparken Arikok där du kan uppleva mäktiga kaktusskogar och se olika typer av vilda ödlor (och är det fullmåne när du är där arrangeras ibland särskilda månvandringar i nationalparken). Aruba är en av de så kallade ABC-öarna (Aruba, Bonaire och Curaçao) och ligger utanför orkanbältet vilket gör att risken för tropiska stormar och orkaner är mindre.

2. Jamaica

Se solnedgången från Ricks café i Negril.

Musiken genomsyrar livet på Jamaica, som till ytan är ungefär lika stort som Skåne, och här kan du besöka byn där Bob Marley föddes. I turistorten Montego Bay hittar du butiker, nöjen och shopping – och där ligger också merparten av charterhotellen. Vill du hellre uppleva det lokala vardagslivet är Lucea, en av öns äldsta städer, ett tips. Negril är ett annat alternativ om du söker efter en mer stillsam semester. Här finns bland annat öns längsta och mest kända strand, Seven Mile Beach. Att se solnedgången där ska vara magiskt.

3. Guadeloupe

Här finns lite av allt; regnskog, vulkaner, magisk mangroveskog, vattenfall, havssköldpaddor och vackra stränder. Hit vill du absolut ta med dig dina bästa vandringsskor och uppleva naturen. På huvudön är tempot högre, är du ute efter det omtalade karibiska lugnet är de mindre öarna omkring att föredra. Ögruppen är en del av Frankrike, vilket gör att det inte är några krångliga inresevillkor, men det medför också att prisnivån är hög.

Om Michès Playa Esmeralda, Club Med
_

Boende: Resorten är uppdelad i fyra olika småbyar, där två är för bara vuxna; Emerald Jungle med wellnessfokus och Archipelago där de romantiska lyxsviterna finns.
För barnfamiljen: Den del av hotellområdet som går under namnet Explorer Cove är främst för barnfamiljer. Det är nära till lekparker, äventyrspoolen, barnpassning, barnklubbar och andra aktiviteter anpassade för barn.
Restauranger: Här finns flera restauranger, både med bordsservering och med buffé av det lyxigare slaget där kockarna lagar din mat på beställning

Foto: TT, Club Med, Mia Zettermark

Annons