SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

Alpdrömmar i Val d’Isère – upplev skidåkningens magi

16 apr, 2024 
Skidåkare i Val D'Isère
Press Club Med, TT
Drömmer du om att på slalomskidor glida nerför ­evighetslånga skidbackar? Vi har testat i populära Val d’Isère, eller Val D som de yngre åkarna ofta kallar den populära franska skidorten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tänk dig följande:

Solen skiner, i skidbackarna ligger många centimeter orörd snö. Var du än tittar ser du bara vita, mjuka kullar som ser ut som böljande bomullsberg. Du befinner dig i ett fluffigt, sagolikt vinterlandskap. Det är alldeles tyst – bortsett från ett svagt ljud av glada röster från skidliften.

Du glider fram till början av backen för dagens första åk. Du känner det lilla pirret av förväntan blandat med spänning i magen. Du sätter i stavarna i backen och susar fram för att göra din första sväng. Du får till en fin sväng – och fortsätter susa fram, med solens värmande strålar i ansiktet.

Vill du hellre satsa på en naturnära helg?Brand logo
Vill du hellre satsa på en naturnära helg?

Hade du nu varit i någon av de fina backarna i Sverige så hade du förmodligen också njutit, men förmodligen inte lika längre. För ganska snart hade du varit nere vid backens slut. För att snart stå i liftkö igen … Men i franska alperna fortsätter backarna i vad som kan kännas som en oändlighet! Det här ville vi på MåBra prova på, och har därför tagit oss till den välkända skidorten Val d’Isère.

Skidbackar i Val D'Isère
Det finns 71 liftar att välja på i Val D'Isère, och över 300 kilometer backar.Bild: TT

Val d’Isère – den charmiga byn på hög höjd

Den charmiga lilla byn ligger på 1850 meters höjd över havet. Här hittar man allt ifrån restauranger och nattklubbar till sportaffärer och souvenirbutiker. (Är man sugen på choklad eller ost hamnar man verkligen också helt rätt här!) Mer än hälften av skidbackarna ligger på över 2200 meters höjd, vilket gör att snögarantin är hög. Och när vi ändå rabblar siffror så finns det 71 liftar och över 300 kilometer skidbackar att ta sig an i Val d'Isère.

Annons

Många är även platserna för mat och dryck i backarna. En del ställen med stora solterasser, andra med plats för uppträdanden och stora after ski-festligheter. Som La Folie Douce som gjort sig känt för att vara ett roligt ställe där man aldrig riktigt kan veta vad som väntar. Mer än att det utöver skidåkare gästas av olika kockar och artister. Cabaret är också standard här.

Så reser du hit:

Enklaste sättet att ta sig till Val d’Isère är att ta flyget till Genève och sedan busstransfer därifrån. En alternativ flygplats är Lyon. Busstransfer från flygplatserna tar cirka tre timmar.

Många väljer också att ta tåget via Bourg-Saint-Maurice, som ligger cirka 45 minuters bilfärd från Val d’Isère. Hit kommer man bland annat via Paris och Lyon.

Ytterligare ett alternativ är buss hela vägen från ­Sverige, de går vanligtvis via Genève. Priserna varierar rejält beroende på när på säsongen man vill åka, det går att komma undan relativt ­billigt om man inte åker mitt i hög-säsong.

Goda nyheter från säsongen 2024

Nytt i Val d’Isère för i år är restaurangen på en av topparna, Bellevarde, som erbjuder mat i tre olika prisklasser beroende på vilken våning i byggnaden man väljer. Från kafédel vidare till brasserie och till sist en finare restaurang med färre platser, där priserna går upp rejält.

Annons

Ett liftkort i Val d’Isère som även omfattar Tignes, en liten by i närheten, kostar 396 euro för vuxna. Barn under åtta år åker gratis och ungdomar och äldre har rabatt. Har man kortet kan man, utöver en mängd gondoler och sittliftar, även åka bussar mellan de olika liftsystemet. Ifall man till exempel upptäcker att det kommer ta lite för lång tid att ta sig hemåt innan liftsystemet stänger … (Som kan hända den bästa, vi har provat!) Skidsäsongen sträcker sig från början av december till början av maj.

Utsikt från ett rum på Club Med i Val D'Isère
Bor man på lyxiga Club med så har man backen utanför fönstret. Det är bara att knäppa på sig skidorna och åka.Bild: Club Med

Olika boenden i Val D'Isère – lyx och budget

LYXIGT & BEKVÄMT

Vi åkte med Club Med som erbjuder all inclusive kombinerat med ett ski in, ski out-koncept. I skidrummet har du ett eget skåp, kopplat till ditt rumsnummer, där du lätt tar på dig utrustningen och går rakt ut i backen. När du kommer tillbaka lämnar du allt på samma plats och är (vips) redo för nya äventyr. I ett paketpris ingår allt ifrån guidning av instruktörer i backarna till matbufféer, kvällsunderhållning och klubbar för barn i olika åldrar. På hotellet finns även spa, yoga och träning inkluderat. Samt möjlighet att boka andra typer av utflykter och upplevelser till extra kostnad. Atmosfären är mycket vänlig, personalen uppmärksam och hjälpsam och även om man väljer att resa ensam finns alla möjligheter till att vara social. Priset varierar beroende på tid i säsongen men börjar på från dryga 20 000 kronor per person för en vecka, om man bokar del i ett dubbelrum. Läs mer på clubmed.se.

BUDGETVÄNLIGT

Föredrar man att laga sin egen mat och bo på egen hand kan man komma undan billigare. Lugnare delar av säsongen finns mindre studior och lägenheter för från två personer från cirka 6 000 kronor. Det finns även enklare hotellrum för två, inklusive frukost, från runt 15 000 kronor för en vecka. Oavsett vilket boende man väljer så gäller det att boka i god tid, Val d’Isére är ett populärt resmål under skidsäsongen. Du hittar lätt boende på vanliga boknings-samlingssidor eller på valdisere.com, där du också kan läsa mer om byn.

Byn Val D'Isère på kvällen
Kvällarna i Val D bjuder både på vackra vyer och festliga möjligheter.TT
Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlistBrand logo
Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlist
Annons