Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny forskning: För lite sömn är farligt för hjärtat

11 feb, 2011 
Annons

Att sömnen är viktig vet vi – men nu kommer forskning som visar på enorma konsekvenser om man sover för lite. En studie från Storbritannien kopplar brist på sömn till stroke, hjärtinfarkt och annan hjärt-kärlsjukdom, enligt SVT.

 – Om du sover mindre än sex timmar per natt och har störd sömn så löper du 48 procent större risk att utveckla, eller dö i, hjärtsjukdom, och en 15 procent större risk att utveckla eller dö av en stroke, säger professor Francesco Cappuccio, en av forskarna bakom studien.

 – Utvecklingen – med allt senare nätter och tidiga morgnar – är faktiskt en tickande bomb för vår hälsa, så du måste agera nu för att minska risken för dessa livshotande tillstånd, fortsätter han.

Enligt forskarna gör kronisk brist på sömn att vi producerar hormoner och kemikalier i kroppen som ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke – och andra tillstånd som högt blodtryck och högt kolesterolvärde, diabetes och fetma, uppger SVT.

Undersökningen omfattar data från mer än 470 000 deltagare från åtta länder, däribland Japan, USA, Sverige och Storbritannien.

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Läs mer:
Allt fler svenskar har allvarliga sömnproblem
Så äter du dig till bättre sömn
Svårt att sova? Att ta igen sömnen tar tid
Virus kan ligga bakom kronisk trötthet
Beror din trötthet och irritation på järnbrist?

 

 

 

Annons