ANNONSSAMARBETE MED LIBRESSE

Ny undersökning – så påverkas kvinnors hälsa av sömnproblem under mensen

Advertisement

Känns det som att det läcker, dunkar magen av mensvärk och varför är det så olidligt varmt? En god natts sömn är grunden till vårt välbefinnande, men för många intensifieras allt det obehagliga med mensen när vi ska sova och gör det svårt att komma ner i varv. Att ha svårt att sova före och under mensen är inte bara någon förlorad timme här och där – med tiden, blir kvinnors sömnskuld tyvärr väldigt märkbar. En ny undersökning* visar nämligen att kvinnor förlorar ungefär 5 månaders (!!) sömn under en livstid på grund av obehaget kring mens och oron för att det ska läcka.

mensen sover aldrig

Du är inte ensam om att sova oroligt under mensen – sex av tio svenska kvinnor är påverkade.

På samma sätt som att det är ett lönegap mellan män och kvinnor så leder mensen till ett stort sömngap, och kvinnors sömn får ta stora smällar varje månad. Enligt undersökningen som är gjord av Libresse har sex av tio kvinnor i Sverige svårare att sova vid mensvärk och 34 procent har haft livslånga sömnsvårigheter till följd av sina menssmärtor. En av fem kvinnor tycker också att det är pinsamt att prata öppet om sömnproblemen och mens.

Mensen sover aldrig
0:30

Efter reklamen: Mensen sover aldrig

(0:30)

Slå på ljud

Varför sover vi dåligt under mensen?

Under mensen ökar kroppens hormoner och oftast är det de två huvudsakliga menshormonerna östrogen och progesteron som är bovarna i dramat. Veckan innan vi får mens ökar progesteron-nivåerna i kroppen då kroppen förbereder sig på en eventuell graviditet. Om du inte blir gravid så sjunker de nivåerna drastiskt vilket leder till att vi får mens. Progesteron har när det är på höga nivåer en lugnande effekt på oss men när progesteronnivåerna sjunker precis innan mens kan det leda till sömnproblem och oro. Så, hur kan vi komma till ro under mensen?

5 tips för att sova bättre under mensen

Från att hitta en nattbinda man litar på till att testa den ultimata sovställningen. Här är knepen för att sova bättre.

1. Prova nattbindan som är designad för kvinnokroppen

Hur bra en binda är handlar om mycket mer än bara absorption, den måste också kännas bekväm. Om dina sömnproblem handlar om en rädsla om att det ska läcka eller om du ofta vaknar och känner dig obekväm, testa den nya Cour-V bindan från Libresse som är formad efter kvinnokroppen och gör att du kan röra dig friare. För att oroa dig över läckage och känslan av att känna sig obekväm är numera helt onödigt!

cour-v

Libresses nya Cour-V binda är designad för att passa kvinnokroppen när man sover.

2. Sov i ett svalt rum

Hormonerna höjer vår kroppstemperatur under en period av vår menscykel och det kan göra att vi känner oss varmare, vilket gör det svårare att sova. Håll koll på när det är dags för mensen och gör dig beredd med din svalaste pyjamas och ett sovrum som vädrats ut.

3. Testa bästa sovställningen för mensnätter

Sover du vanligtvis på magen eller ryggen? Under mensen kan det vara värt att testa fosterställningen där du drar upp benen mot magen, den ställningen tar nämligen bort belastning från våra magmuskler och är den bästa positionen för att lindra spänningar och mensvärk. Testa!

4. Skriv mensdagbok

Vaknar du ofta trött eller tar det lång tid att somna in? Skriv ner hur du mår och matcha detta med dagarna för din mens, om de stämmer överens ­– ta hand om dig lite extra dagarna kring mensen och ta inte på dig för mycket i vardagen. Du kommer vara tröttare än vanligt dessa dagar och behöver extra vila.

mensdagbok

Svårt att somna in? Skriv mensdagbok för att identifiera vilka dagar du kan behöva extra vila.

5. Stressa ner innan du ska sova

Mensen kan göra oss på dåligt humör och vi kan lätt känna oss lite mer uppjagade än vanligt. Om detta stämmer in på dig, se till att varva ner innan du ska lägga dig, och om det är möjligt se till att få lite egentid.

*Undersökningen gjordes av Ketchum Research and Analytics på uppdrag av Essity och Libresse. Totalt 10,871 deltog från nyckelmarknader; UK, Italien, Frankrike, Sverige, Kina, Argentina, Colombia, Ryssland, Malaysia och Jordanien. Den gjordes mellan 24 december till 24 januari genom Dynata.

Utvald läsning