HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Sömnforskaren: Därför kan det vara positivt att vakna mitt i natten

04 okt, 2022 
Sömnforskaren Frida Rångtell och kvinna som ligger vaken i sängen
Har du hört talas om tvåskiftessömn? Det innebär att man sover i två skift under natten och har en period av vakenhet i mitten. Många upplever det som ett problem – men enligt sömnforskaren kan det faktiskt vara något positivt.
– Vakenhet under natten behöver inte vara kopplat till sömnproblem. Det kan upplevas som en lugn stund för sig själv medan de flesta andra sover, säger sömnforskaren Frida Rångtell.
Annons

I princip alla vaknar till någon gång under natten, även om vi inte alltid minns det morgonen efter. Tvåskiftessömn är när man sover i två tydligare sjok, att man alltså har en sovperiod, sedan en lite längre vakenhet och därefter ytterligare en sovperiod.

Se också: Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan innan läggdags

Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömnsBrand logo
Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömns

Tvåskiftessömn – att vara vaken en stund mitt i natten

Historiskt sett verkar det som att människor på vissa platser i världen sovit på det sättet, enligt sömnforskaren Frida Rångtell. Det kallades då för första sömnen och andra sömnen. Tiden när man var vaken ägnades sannolikt inte åt arbete, utan till aktiviteter inom familjen.

Tvåskiftessömn förekommer även idag, exempelvis har många äldre ofta en vakenperiod under nätterna. Det är inte heller helt ovanligt att småbarnsföräldrar som somnar tidigt har en uppdelad sömn med en vakenhetsperiod under natten. Något som Frida Rångtell personligen har erfarenhet av.

Annons

– Om jag somnar för natten när jag lägger min sjuåriga dotter runt åtta-halv nio så vaknar jag igen vid två- tre på natten och är vaken en bra stund innan jag kan somna om igen, säger Frida Rångtell.

Vänd vakenheten till något positivt

Kan man vända känslan av stress över att man egentligen borde sova så kan den där vakentiden bli något positivt och stärkande.

– Vakenhet under natten behöver inte vara kopplat till sömnproblem, beroende på omständigheterna och hur man upplever det här med att vara vaken mitt i natten. En viktig faktor är hur man mår under dagen, mår man bra och sover de timmar man behöver är det troligtvis inget problem. En fördel är att man får en liten stund för sig själv och sina egna tankar. Men jag skulle inte börja väcka mig själv på nätterna för att få till tvåskiftessömn.

Tre saker sömnforskaren önskar att alla visste om sömn

Frida Rångtell har forskat om sömn och håller även utbildningar och föreläsningar för att hjälpa folk att sova bättre. Här är de tre viktigaste sakerna hon önskar att vi alla visste om sömn.

  1. Det finns inte något entydigt svar på hur man sover bra.
    De flesta vuxna mår bra att sova runt sju till nio timmar per natt, men det är inte bara det som påverkar om vi känner oss utvilade. Det finns dessutom individuella skillnader i hur vi sover och vilka behov vi har som också kan förändras genom livet.

  2. Det finns inga mirakelkurer när det gäller sömn.
    Det är lätt att tänka att det finns en quick fix, om jag bara gör si eller så eller använder en viss produkt så kommer jag över en natt automatiskt att sova toppen. Sömnen påverkas av många olika parametrar. Jag önskar att man kunde se på sömn lite mer som man ser på träning och kost, om man över tid gör små förändringar för att främja sömnen så ger det resultat i det långa perspektivet.

  3. Ljusets effekter påverkar vår sömn.
    Det är så lätt att man fastnar på kontoret en hel dag och missar dagsljuset. Man behöver dagsljus. Vi behöver skillnaden mellan ljuset på dagen och att ha det mörkare på kvällen.

Sömnforskarens 5 tips för att sova bättre

  1. Gör sänggåendet till en mysig stund.
  2. Ha regelbundna sovtider.
  3. Skaffa en kvällsrutin för att hjälpa kroppen att varva ned.
  4. Se till att få dagsljus under dagen, det hjälper oss sova bättre.
  5. Om du har svårt att somna, försök att släppa stressen, det går inte att tvinga sig själv att somna. Då är det bättre att sluta försöka och gå och göra någonting annat en stund, för att sedan testa igen.
Annons