Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Diabetes typ 2: Allt du behöver veta om sjukdomen

29 aug, 2021 
Blodsockermätare, ett äpple och träningsskor.
Var tredje person med diabetes typ 2 vet inte om att de är drabbade. Men det finns mycket man kan göra för att minska risken eller komma till bukt med det höga blodsockret.
Här är allt du behöver veta om diabetes typ 2.
Annons
5 tidiga tecken på diabetesBrand logo
5 tidiga tecken på diabetes

Cellerna i våra kroppar behöver energi för att fungera. Mycket av energin de använder sig av består av druvsocker som transporteras i blodet. Men för att kunna ta upp det här blodsockret behöver cellerna hormonet insulin som tillverkas i bukspottkörteln.

Om man är frisk frisätts insulin hela tiden i små doser, och ökar efter behov. Till exempel när vi har ätit. Men vid diabetes typ 2 har kroppen delvis slutat att producera insulin, vilket leder till att blodsockret blir för högt då cellerna i kroppen inte kan ta upp det.

I kombination med en minskad insulinproduktion kan cellerna också ha förlorat en del av sin förmåga att utnyttja det insulin som faktiskt finns. Organ som hjärta, ögon, njurar och nerver kan ta allvarlig skada av ett för högt blodsocker. Men det finns mycket du kan göra själv för att hålla det på en bra nivå.

Annons

Vad är diabetes typ 2?

Typ 2-diabetes är den vanligaste formen av diabetes och uppkommer oftast i vuxen ålder. Det första som händer brukar vara att man får nedsatt glukostolerans. Då har cellerna blivit mindre känsliga för insulin. Detta stadium brukar kallas för prediabetes, ett förstadium till sjukdomen.

Blodsockret stiger då mycket efter att man har ätit och det tar längre tid för det att sjunka. Bukspottkörteln behöver därmed tillverka mer insulin för att cellerna ska kunna ta in sockret. Fysisk aktivitet hjälper cellerna att ta in blodsocker utan insulin.

Det tar oftast flera år innan den nedsatta glukostoleransen utvecklas till typ 2-diabetes. Då har insulinresistensen ökat och det insulin som tillverkas räcker inte längre till. Bukspottkörtelns förmåga att tillverka insulin minskar allt eftersom.

Varför får man diabetes typ 2?

Sjukdomen är delvis ärftlig och påverkas till stor del av hur vi lever. Men det är inte känt exakt varför man får diabetes typ 2. Man har dock koll på några riskfaktorer.

Annons

Den som lider av övervikt eller fetma löper en ökad risk att drabbas, framför allt om mycket sitter kring buken. Man kan därför minska risken genom att äta hälsosamt och se till att få sin dagliga dos motion.

Men även stress är en riskfaktor. Stresshormonet kortisol kan göra så att musklernas celler blir mindre känsliga för insulin, men även bidra till att mängden bukfett ökar.

Rökning ökar också risken.

Tidiga tecken på diabetes typ 2

Blodsockervärdet ökar ofta långsamt under flera år och det märks därför inte alltid av. De första tecknen man noterar brukar vara:

  • Stora urinmängder
  • Ökad törst
  • Onormal trötthet

Att man kissar mycket beror på att överflödet av socker utsöndras med urinen genom njurarna och att sockret drar med sig vatten. Törsten beror på vätskeförlusten som blir.

Vad är symtomen på diabetes typ 2?

Symtomen kan både smyga sig på långsamt eller komma fort. Du får ett eller flera av följande:

  • Du känner dig ovanligt trött och kraftlös
  • Du blir väldigt törstig
  • Du behöver kissa ofta och mycket
  • Du ser suddigt eller får andra synförändringar
  • Du kan lida av klåda i underlivet, upprepade svampinfektioner eller urinvägsinfektioner

Okända symtomen på diabetes typ 2

Andra mer okända symtom på prediabetes och diabetes typ 2 kan vara kramper i benen eller domningar och stickningar i fötterna, enligt Kerstin Brismar, senior professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet i Solna.

Annons

– Även depression kan vara ett tecken på att man är drabbad av insulinresistens. Man kan också känna sig okoncentrerad och ”seg i huvudet”, har hon tidigare sagt till MåBra.

Obehandlad diabetes kan leda till hjärt-kärlsjukdom

Ett högt blodsocker sliter på kroppen och kan leda till olika följdsjukdomar. Framför allt i blodkärlen.

Den allvarligaste konsekvensen av diabetes typ 2 är att pulsådrorna åderförfettas snabbare, vilket gör att blodet får svårare att passera. Då bildas lättare förträngningar och blodproppar vilket kan resultera i bland annat hjärtinfarkt eller stroke.

Andra konsekvenser kan vara att små blodkärl täpps till vilket kan bidra till bland annat skador på ögat, njurskador och skador på nerver.

Hur vet man att man har diabetes typ 2?

Du ska söka vård om du tror att du har diabetes. Man tar flera olika blodprov för att ta reda på om du har diabetes typ 2.

Ett av dem mäter sockerhalten i blodet just nu och ett annat hur blodsockervärdet legat i genomsnitt de senaste två till tre månaderna.

Annons

Läkaren kommer också via blodet att undersöka om du har antikroppar mot cellerna i bukspottkörteln. Detta för att avgöra om det är diabetes typ 1 eller diabetes typ 2 du har.

Diabetes typ 2 behandling

Diabetes typ 2 behandlas genom att kontrollera blodsockervärdet och att försöka hålla det på en bra nivå. Det gör man med fysisk aktivitet, hälsosamma matvanor och att inte röka, men ofta behöver man också läkemedel. I en del fall kan man också behöva tillföra insulin.

Genom att minska i vikt om man lider av övervikt kan man sänka blodsockret mycket.

Många gånger kan man också behöva få behandling mot högt blodtryck och höga blodfetter då man kan få det av sjukdomen.

Går att bli frisk från diabetes typ 2

Det går att bli frisk från diabetes typ 2 i den mån att man inte behöver behandling och slipper diagnosen. Framför allt i ett tidigt skede kan man påverka, men det gäller tyvärr inte alla.

Annons

Men man måste behålla sina livsstilsförändringar och sin eventuella nya vikt då sjukdomen annars kommer att ge besvär igen.

Diabetes Mellitus – vad är det?

Diabetes mellitus är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd där blodsockret är för högt.

I dagligt tal brukar man bara säga diabetes, men det är egentligen flera olika sjukdomar med olika orsaker om man inte är mer specifik än så. Tidigare kallades det även för sockersjuka.

Vad är skillnaden på diabetes typ 2 och typ 1?

Det vanligaste är att man får diabetes typ 1 som ung, medan diabetes typ 2 oftast uppträder i medelåldern.

Båda varianterna beror på att insulinproduktionen är hämmad. Men vid diabetes typ 1 har den ofta upphört helt och vid diabetes typ 2 har man ofta en kombination av en minskad (men fungerande) insulinproduktion men att cellerna inte kan ta upp insulinet längre, så kallad insulinresistens.

Symtomen brukar också uppträda mycket tydligare och snabbare vid diabetes typ 1 och komma långsammare och mer smygande och otydligt vid diabetes typ 2.

Annons

Diabetes typ 1 måste medicineras hela livet medan man i en del fall kan sluta med medicineringen vid diabetes typ 2.

Hur många typer av diabetes finns det?

Förutom diabetes typ 1 finns även diabetes typ 2, graviditetsdiabetes och LADA (Latent Autoimmune Diabetes of the Adult).

Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna och så även behandlingsmetoderna även om insulin ofta innefattas på ett eller annat sätt för alla.

Kost vid diabetes typ 2

Bra mat vid diabetes typ 2 är egentligen inte så annorlunda än vad som är bra mat för alla.

Det finns stöd för att vissa livsmedelsgrupper och drycker kan vara bra vid diabetes. Det gäller grönsaker, baljväxter, fisk, fullkorn, frukt och nötter. Det kan enligt diabetesförbundet räcka med att äta mer av dessa saker och samtidigt minska på andra mindre lämpliga livsmedel.

I Socialstyrelsens vägledning om kost för diabetiker ingår traditionell diabeteskost, måttlig lågkolhydratskost, medelhavskost och traditionell diabeteskost med lågt glykemiskt index. Men det finns ingen kost som passar alla så det bästa är att rådgöra med diabetesteamet.

Snacks och godsaker för diabetiker

När man fått en diabetes typ 2-diagnos kan det vara lätt att tänka att man aldrig mer kommer att få njuta av godsaker. Men det finns en hel del diabetesvänliga snacks. Här är några exempel:

  • Mörk choklad
  • Päron
  • Äpplen
  • Vindruvor
  • Grekisk yoghurt
  • Rostade kikärtor
  • Bananglass
  • Nötter
  • Solrosfrön

Källa: Diabetsförbundet, 1177 Vårdguiden, Healthline

Foto: TT

Annons