HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ny studie: Det är bästa sättet att bli frisk från diabetes typ 2

16 mar, 2021 
Kvinna i soffa, och arm med blodsockermätare.
Har du fått diabetes typ 2 men vill kunna leva utan mediciner och sprutor? Då behöver du ta itu med grundproblemet – som ofta bottnar i din livsstil.
En ny studie ger en något oväntad lösning för personer som lider av både fetma och diabetes typ 2.
Annons
5 tidiga tecken på diabetesBrand logo
5 tidiga tecken på diabetes

Cirka fyra procent av Sveriges befolkning har diabetes typ 2, och det är en sjukdom som blir allt mer vanlig – inte bara i Sverige utan globalt.

Typ 2-diabetes är tvärt emot vad många tror mer ärftligt än typ 1-diabetes, men till skillnad från typ 1, som räknas som en autoimmun sjukdom, så orsakas typ 2 ofta av våra levnadsvanor.

Vid diabetes typ 1 slutar kroppen helt att producera insulin, som hjälper kroppen reglera blodsockernivåerna. Vid diabetes typ 2 tillverkar kroppen fortfarande insulin, men det finns ett insulinmotstånd som gör att kroppen måste producera mycket mer än vanligt. Risken att drabbat av diabetes typ 2 ökar dessutom med åldern.

Fetma och diabetes typ 2

Några av de de största riskfaktorerna för att utveckla diabetes typ 2 är dåliga kostvanor, fysisk inaktivitet, rökning och inte minst fetma, då framförallt bukfetma.

I Sverige är över 50 procent av befolkningen överviktiga eller lider av fetma, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Annons

Nu visar en ny omfattande studie att för den som både är fet och har diabetes typ 2 finns det ett sätt att bli frisk, som är effektivare än alla andra: Fetmaoperation.

I studien följde man 60 personer med kraftig övervikt som haft diabetes typ 2 i minst fem år. Dessa delades sedan in i olika grupper, som antingen fick behandling med mediciner eller olika former av fetmaoperationer.

Diabetesen gick tillbaka för en fjärdedel

När man gjorde en uppföljning tio år senare såg man att 25 procent av deltagarna som genomgått en fetmaoperation hade fått en varaktig tillbakagång av sin diabetessjukdom. De behövde inte längre medicineras, och hade en fastande glukosvärde på under 5,5.

Bara en av dem som fick medicinsk behandling visade upp samma resultat – men senare visade det sig att den personen genomgått en operation efter studien.

– Anledningen till att fetmaoperationer fungerar bättre än medicinering är att man då verkligen gör något åt vikten på sikt. Du tar tag i roten till problemet i stället för att bara göra något som hjälper för stunden, säger Bård Kulseng, överläkare och professor vid fetmakliniken vid St. Olavs Hospital i Trondheim till norska Dagbladet.

Annons

Inom fetmamedicin är det väl känt att kirurgi är effektivt mot diabetes typ 2, och därför ses det som det bästa alternativet när vanliga livsstilsförändringar inte räcker till. Dock har det än så länge gjorts få vetenskapliga jämförelser mellan kirurgisk och medicinsk behandling, som dessutom har lång uppföljningstid.

Nackdelar med fetmaoperationer

Den som tänker att fetmakirurgi är den "enkla vägen ut" har dock fel. Även om andelen som dör av en fetmaoperation är väldigt liten (0,05 procent) så är risken för komplikationer desto större.

Den som gör en gastric sleeve eller en gastric bypass-operation kommer inte att kunna äta som vanligt efteråt (det är liksom poängen med operationen), och det sätter större krav på den mat patienten sen får äta, för att personen ska få i sig alla viktiga näringsämnen som behövs, och regelbunden uppföljning med vården är ett måste.

Det finns heller inte många riktiga studier kring vad en fetmaoperation kan ha för effekter i det långa loppet, även om sådana är pågående.

Annons

Olika typer av operation kan också ha olika komplikationer. Gör du en gastric bypass är risken större att drabbas av tarmvred och magsår efteråt, eftersom att tarmarna kopplats om i magen. Vid gastric sleeve ökar risken för refluxbesvär.

Minska problemen utan operation

Den lider av fetma samt diabetes typ 2, men som inte vill, kan eller får göra en fetmaoperation gör rätt i att öka sin fysiska motion och förbättra sin kost – och framförallt gå ner i vikt om vågen visar en alltför hög siffra.

Ungefär en tredjedel av de som får diabetes typ 2 kan med hjälp av mer motion, viktnedgång och sundare kosthållning få sin egen insulinproduktion att räcka till, och få blodsockret till en mer normal nivå.

Det är självklart tuffare att göra det på egen hand – men det går. Be din läkare om hjälp, eller kontakta en dietist eller personlig tränare som kan hjälpa dig att komma igång.

Här kan du läsa mer om att gå ner i vikt.

Lycka till!

Källa: The Lancet, Folkhälsomyndigheten, Diabetesförbundet, Dagbladet Foto: TT

Annons