10 tidiga tecken på att du håller på att få diabetes typ 2

Kramper i benen kan vara ett tecken på högt blodsocker
5 tidiga tecken på diabetes
Slå på ljud

Var tredje person med typ 2-diabetes har sjukdomen utan att veta om det – och en miljon ligger på gränsen och har prediabetes, ett förstadium till diabetes typ 2. Ett högt blodsocker ger inte alltid några tydliga symtom vilket gör att många får sin diagnos först efter flera år. Och då kan tillståndet redan ha hunnit skada kroppen.

– Vi vet sedan länge att det räcker med att ligga på gränsen till att få diabetes typ 2 för att risken för hjärt-kärlsjukdom ska öka, säger Kerstin Brismar, senior professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet i Solna.

Hur minskar man risken för diabetes typ 2?

Problemet är alltså att tillståndet ofta är symtomlöst. Många vet inte om att de ligger på gränsen till diabetes typ 2 – eller att de redan har passerat den.

Ibland kan man känna av de klassiska symtomen på diabetes typ 2, till exempel att man kissar mer även på natten. Vissa blir onormalt trötta. Men det gäller inte alla. En del får mer diffusa symtom som man inte alltid kopplar till ett högt blodsocker.

– Det kan vara symtom som kramper i benen. Vissa känner av domningar och stickningar i fötterna, framför allt på nätterna, förklarar Kerstin Brismar.

Andra mer okända symtom på prediabetes och diabetes typ 2 är att man kan känna sig nedstämd.

– Även depression kan vara ett tecken på att man är drabbad av insulinresistens. Man kan också känna sig okoncentrerad och ”seg i huvudet”.

Kerstin Brismar

Professor Kerstin Brismar är aktuell med boken Lev länge & väl. Foto: Magnus Liam Karlsson

Ofta upptäcks sjukdomen av en slump i samband med en hälsokontroll där man tar ett prov på blodsockret.

– I de allra flesta fall kan man vända förloppet och sänka blodsockret till en normal nivå utan medicin. Framförallt handlar det om livsstilsförändringar som att gå ner i vikt och att röra på sig mer, säger Kerstin Brismar.

Hon berättar att livsstilsförändringar minskar risken för diabetes typ 2 med 60 procent, medan medicinsk behandling minskar risken med 30 procent.

Tidiga symtom på diabetes typ 2

  • Ökade urinmängder
  • Onormal trötthet
  • Synförändringar, som att man ser suddigt
  • Klåda i underlivet på grund av svampinfektion
  • Kramper i benen
  • Domningar i fötterna
  • Stickningar i fötterna
  • Nedstämdhet
  • Depression
  • Koncentrationssvårigheter

Foto: TT

Läs mer:

13 sätt högt blodsocker kan påverka kroppen på

1 av 10 har prediabetes: Så förebygger du

Blodtryck, blodsocker och blodfetter – här är värdena att ha koll på!

Utvald läsning