SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

1 av 3 diabetiker får ingen effekt av metformin

22 sep, 2020 
Medicin mot diabetes typ 2 biter inte på alla drabbade
Många med typ 2-diabetes får läkemedel som inte fungerar – eller som har så svåra biverkningar att man slutar att ta det. Nu har svenska forskare tagit fram ett blodprov som visar i förväg vem som kommer att ha hjälp av medicin eller inte.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tidiga tecken på diabetesBrand logo
5 tidiga tecken på diabetes

Typ 2-diabetes är en av världens snabbast ökande sjukdomar. Idag har över 400 000 personer i Sverige sjukdomen. Vid typ 2-diabetes har kroppen svårt att hålla sockerhalten i blodet tillräckligt låg. Det kan till exempel bero på att man har låg produktion av insulin eller nedsatt känslighet för insulin (insulinresistens).

Metformin fungerar inte mot diabetes

I första hand behandlas den med livsstilsförändringar som viktnedgång, bättre kost och mer motion. När det inte räcker för att sänka blodsockret är metformin det första läkemedlet som sätts in mot typ 2-diabetes. Men läkemedlet fungerar inte på alla. Två av tre får ingen effekt eller så jobbiga biverkningar att man slutar ta medicinen. Ungefär fem procent slutar med medicinen på grund av biverkningar som magont, diarré och illamående.

I fjol tog nästan 360 000 svenskar metformin. Men cirka 30 procent av alla med typ 2-diabetes borde få en annan medicin redan från början eftersom de inte svarar på metformin.

Annons

Problemet är att man inte vet vilka de är utan måste prova sig fram. Och risken med det är att de som inte kommer att svara på metformin kan få komplikationer till följd av det höga blodsockret.

Idag kan det ta månader att utreda vem som blir hjälpt av medicinen. Under tiden kan den som inte får effekt av medicinen hinna få komplikationer i till exempel ögon, njurar och blodkärl.

Blodprov avslöjar vem metformin fungerar på

Tack vare en ny metod kan man nu ta reda på vilka patienter med typ 2-diabetes som kommer att svara på metformin. Forskare i Diabetescentrum vid Lunds universitet har nämligen lyckats ta fram ett enkelt blodprov som i förväg visar hur patienter med typ 2-diabetes kommer att svara på metformin. Det kan leda till att rätt behandling sätts in snabbare.

Studien har gjorts på 363 personer med diabetes i Sverige och Lettland. I nästa steg planerar forskarna en större studie med 1000 patienter. Forskarna tror att blodprovet kan börja användas om fyra år.

Annons

Forskare vid Lunds universitet kommer inom kort att starta en annan studie där man tittar på individanpassad behandling av typ 2-diabetes. Sjukdomen kan se olika ut hos olika individer. Vissa har en låg produktion av insulin, medan andra har en låg känslighet för det insulin som produceras. Studien kan bli viktig för att förstå hur varje enskild patient ska behandlas och vilken medicin som fungerar på just deras form av typ 2-diabetes.

Foto: TT

Läs mer:

Vanligt bryggkaffe minskar risken för diabetes typ 2

10 tidiga tecken på att du håller på att få diabetes typ 2

Högt blodsocker? Så får du det under kontroll – expertens tips

Annons