Bästa frukten för dig med diabetes

Frukt är bra för diabetiker.

5 tidiga tecken på diabetes
Slå på ljud

Diabetes är en sjukdom som blir allt vanligare i västvärlden idag – omkring 400 000 svenskar beräknas vara drabbade och de allra flesta har diabetes typ 2.

Den som har diabetes behöver hålla koll på sitt blodsocker och därför vara försiktig med sitt intag av sötsaker. Men många undviker inte bara kakor och läsk – utan även frukt.

Frukt är bra för diabetiker

Men faktum är att frukt kan vara bra för diabetiker. En brittisk-kinesisk studie från 2017 visar att de diabetiker som äter frukt oftare än tre gånger i veckan både kan minska risken att dö i förtid och att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Studien visade också att de som inte redan har diabetes och som äter frukt ofta minskar sin risk att drabbas av sjukdomen.

– Socialstyrelsen rekommenderar att man bör äta frukt om man har diabetes. Den här studien ger stöd för detta. Det ger underlag för att man bör rekommendera frukt både i förebyggande syfte och för de som redan är drabbade av diabetes, säger Sofia Carlsson, docent i epidemiologi vid institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, till SVT.

Det här är de bästa frukterna att satsa på för dig som är diabetiker, enligt dietisten Anna Panzarella:

Bär

De flesta bär har relativt lågt GI-värde och är samtidigt rika på nyttiga antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Citrusfrukter

Dessa frukter är rika på fibrer, vilket hjälper till att hålla blodsockret jämnt. De är dessutom rika på C-vitamin.

Päron

Päron är väldigt rika på fibrer, bara ett normalstort päron täcker omkring en fjärdedel av det rekommenderade dagliga intaget av fibrer för kvinnor under 50. Dessutom är det en smidig frukt att ta med sig.

Äpple

Även äpplen är rika på fibrer, och dessutom har de lång hållbarhet och går att använda till mycket.

Stenfrukter

Plommon, aprikoser, persikor etc. Dessa typer av frukter har ofta ett lågt glykemiskt index om de äts färska. De torkade varianterna bör du ta det mer försiktigt med.

Hur mycket frukt kan man äta som diabetiker?

Enligt 1177 Vårdguiden kan man utan problem äta 2 till 3 frukter eller bärportioner per dag. Det ger omkring en fjärdedel av den fibermängd du bör få i dig varje dag.

Vissa sorter, som till exempel äpple och päron har mycket fibrer och ger låg blodsockerökning. De kan ätas som mellanmål. Många andra frukter och bär, till exempel jordgubbar och kiwi, ger en högre blodsockerökning. Dessa frukter och bär kan vara bra att äta som avslutning på din måltid, eftersom blodsockerökningen då kan bromsas upp av maten du åt i din huvudmåltid.

HÄR kan du se en lista på hur mycket socker det är i några av våra vanligaste frukter och bär!

Källor. 1177, SVT, Web MD m.fl. Foto: TT

Läs mer:

Sänk ditt blodsocker – utan medicin!

Forskare: Du blir INTE sur av blodsockerfall

Diabetes typ 2 – så minskar du risken och bromsar förloppet

Utvald läsning