BMI

Räkna ut din BMI - Body Mass Index, med vår BMI-kalkylator eller lär dig att beräkna BMI manuellt. BMI-värdet ger dig en indikation på din hälsostatus.

 ...Läs mer

BMI står för Body Mass Index och är en formel för att räkna ut förhållandet mellan vikt och längd. Det är ett enkelt sätt att ta reda på om du har övervikt, undervikt, fetma eller en hälsosam vikt. Räkna ut ditt BMI med MåBra:s BMI-kalkylator (BMI-räknare) och få snabbt en indikation på din hälsostatus just nu!


BMI-kalkylator

Annons

Tolka BMI-värde

Vad betyder ditt resultat och hur ska du tolka det? Här kan du se vilken grupp du hamnar i.

35 eller över:
Fetma klass 2

30-34,9: Fetma klass 1

25-29,9: Övervikt

18,5-24,9: Normalvikt

<18,5: Undervikt

Om du vill lära dig mer om vikt så har vi samlat alla våra artiklar om vikt här. Vi har även samlat ihop artiklar om fetma. Här kan du läsa mer om hur det påverkar hälsan och vilka risker fetma kan medföra, samt nyheter om den senaste forskningen kring fetma.

Hur räknar man ut BMI manuellt?

Du kan också beräkna BMI på egen hand, med hjälp av en miniräknare. Det du behöver är din längd och vikt. Du mäter då ditt BMI genom att multiplicera din längd i meter med din längd i meter. Dela sedan din vikt med den siffra du fick fram.

Exempel:

Du är 1,65 meter lång och väger 67 kilo:

1,65 x 1,65 = 2,72

67 / 2,72 = 24,6

Du är normalviktig!

Då funkar inte BMI

BMI kan vara en trubbig formel, eftersom den inte gör skillnad på fett och muskler – eller var på kroppen fettet sitter.

Om du är vältränad och muskulös stämmer inte alltid BMI, utan det finns en risk att du får en siffra som visar övervikt eller till och med fetma. Då kan du konsultera en dietist eller liknande för mätning av kroppsfettet. BMI kan även ge missvisande resultat om du är mycket lång. För barn och ungdomar gäller andra rekommendationer. BMI gör ingen skillnad på om du är kvinna eller man. Mätsättet kan vara användbart men använd det gärna tillsammans med andra metoder. MåBra har även tagit fram ett verktyg där man räknar fram sin fettprocent, det kan du prova här.

Läs alla våra senaste artiklar om BMI »

Annons

Vill du gå ner i vikt?

Indikerar ditt BMI att du lider av övervikt kan det vara bra att du ser över dina mat- och motionsvanor. Det kan du göra med hjälp av några av våra andra hälsoverktyg. Här finns bland annat följande:

  • Kaloritabell. Här kan du ta reda på hur många kalorier olika livsmedel innehåller och vilket näringsinnehåll de har.
  • Motionstabell. Här ser du hur effektiva olika träningsformer är när det kommer till att förbränna kalorier.
  • Kaloribehov. Här kan du räkna ut hur mycket du bör äta på en dag.
  • Fettprocent. Ett bra alternativ till BMI-verktyget.

Du kan också prova på vår populära kurs "Bränn Fett". Läs mer om kursen.

Annons