BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

WHO rapport: Hälften av alla vuxna och var tredje barn är överviktiga

04 maj, 2022 
kvinna med övervikt undersöks av läkare
Mer än hälften av Europas vuxna och var tredje barn är överviktiga eller lider av fetma, visar en ny rapport från WHO. Därför blir vi allt överviktigare – och detta ämnar organisationen att göra åt utvecklingen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Världshälsoorganisationen WHO släppte under tisdagen sin årliga ”WHO European regional obesity report”, där det presenterades minst sagt dystra siffror.

Enligt rapporten är nästan två tredjedelar av Europas vuxna befolkning – och en tredjedel av barnen – överviktiga eller lider av fetma. Siffror som enligt organisationen också förväntas stiga.

Därför är bukfetma så farligtBrand logo
Därför är bukfetma så farligt

Fetma och övervikt har nått epidemiska proportioner

I rapporten går att utläsa att övervikt och fetma idag är en av de främsta dödsorsakerna i Europa, och att det i många länder inom det närmsta årtiondet kommer gå om rökning som riskfaktor.

WHO skriver i ett pressmeddelande att utvecklingen har nått ”epidemiska proportioner”, då de redogör för att 63 % av Europas vuxna män och 59 % av kvinnorna idag klassas som överviktiga. Särskilt drabbade är personer med låg utbildningsgrad i annars välbärgade länder.

Annons

Covid-19 har gjort att fler blivit överviktiga

Pandemin nämns som en bidragande orsak till att allt fler både barn och vuxna drabbas. Detta eftersom begränsningar i rörlighet lett till förändringar vad det gäller kosthållning och träningsvanor. Något som WHO befarar kommer ge konsekvenser på befolkningen under många år framöver.

Så ämnar WHO att hämma utvecklingen

Dr Kremlin Wickramasinghe, är tillförordnad chef för WHO:s europeiska kontor, med inriktning mot förebyggande och kontroll av icke smittsamma sjukdomar(NCDs). Han är en av de arbetande bakom WHO:s europeiska rapport och regionala program. Så här menar han att organisationen ämnar att hantera det växande problemet:

– Fetma påverkas av miljön, så det är viktigt att se på det här problemet ur varje skede av livets perspektiv. Till exempel påverkas barns och ungdomars liv av digitala miljöer, inklusive marknadsföring av ohälsosam mat och dryck, säger Dr Kremlin Wickramasinghe och fortsätter:

– Vi har lärt oss med tiden att en enda policy inte kommer att fungera. För att lyckas som land eller region behöver vi ett omfattande paket med insatser. Inget enskilt land har kunnat införa all denna politik samtidigt.

Därför blir vi alltmer överviktiga

MåBra har tidigare skrivit om sjuklig övervikt som ett växande samhällsproblem, och med hjälp av experter listat de främsta orsakerna till detta, något du kan läsa mer om här. Här är dem i sin korthet:

  • Vi får i oss mer kalorier än vi tror
  • Vi är omringade av skräpmat
  • Vi äter allt senare på kvällen
  • Våra gener gör det svårare att gå ner i vikt
  • Vår tarmflora har försämrats

Källa: WHO
Foto: TT

Annons