BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Därför ska du inte banta – och 4 andra sanningar om vikt och hälsa

28 okt, 2022 
Fötter som står på en våg
Varför blir vissa personer överviktiga? Är fetma alltid ohälsosamt? Här svarar Erik Hemmingsson, överviktsforskare och författare till boken Kriget mot kroppen, på frågor om vikt och hälsa.
Annons

Erik Hemmingsson är docent och överviktsforskare på Gymnastik och idrottshögskolan, GIH. Han är aktuell med boken Kriget mot kroppen tillsammans med Stina Wollter. Här svarar han på 5 frågor om vikt och hälsa:

Se också: Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring

Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 teckenBrand logo
Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 tecken

Vikt och hälsa – detta säger forskningen

Här berättar Erik Hemmingsson om hur man inom forskningen ser på vikten och hälsan, genom att svara på fem vanliga frågor:

1. Är fetma alltid ohälsosamt?

Hälsa är otroligt mångfacetterat. Vikten, eller rättare sagt fettväven, är en av väldigt många olika faktorer som kan spela en roll för vår hälsa. Men det beror på var fettdepåerna sitter, deras storlek, hur pass välfungerande fettväven är, och om den leder till konsekvenser som insulinresistens och inflammation. Faktorer som genetik, social utsatthet, uppväxtfaktorer, ekonomi, bostadsområde, stress, sömn, rökning, kost, motion, alkohol, missbruk, är minst lika viktiga eller ännu viktigare för vår hälsa.

Annons

2. Kan en tjock människa vara fullt frisk?

Ja, absolut. Det är fullkomligt orimligt att definiera en tung kropp som en sjukdom. Både sjukvård och akademi behöver komma fram till en mycket bättre definition och diagnostik än BMI så att de människor som faktiskt har tydligt negativa konsekvenser av sin fettväv får den hjälp de behöver, samtidigt som alla andra slipper bli viktmobbade.

3. Varför blir vissa människor tjocka?

Det är ett pussel av många faktorer som samverkar, där de flesta ligger utanför människors egen kontroll. Det handlar inte om bristande karaktär. Det är främst genetik och olika typer av social utsatthet, som i sin tur genererar otrygghet och ihållande stress. Andra saker som kan spela roll är bristande sömn, högt tv-tittande, kost med hög energitäthet, bristande amning och hög födelsevikt.

4. Varför ska man inte banta?

Därför att det inte fungerar. Kroppen har sitt egna system att reglera vad vi väger. Vikten vi förlorar kommer tillbaka, vilket har med ett starkt fysiologiskt försvar att göra.

5. Kan man motverka effekterna av övervikt på hälsan?

En stor del av den ohälsa som är överrepresenterad hos överviktiga kan kompenseras med andra hälsofrämjande insatser som motion, bra mat, god sömn och återhämtning och socialt kapital. Vi kan alla, oavsett vad vi väger, få en bättre hälsa genom att leva på ett balanserat och hållbart sätt som vi mår bra av.

Foto: TT

Annons