Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Stress och ångest är inte samma sak – så skiljer du dem åt

05 aug, 2021
Nedstämd kvinna.
Symtomen vid stress och ångest är väldigt lika, men det är inte samma sak. Många gånger förväxlas det ena med det andra. Här följer några viktiga skillnader så att du vet om du eller någon annan känner stress eller ångest.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 knep att ta till när livet känns mer stressigt än roligtBrand logo
5 knep att ta till när livet känns mer stressigt än roligt

Alla blir vi stressade mellan varven. Det är helt naturligt och kan till och med vara bra ibland. Det viktiga är att vi balanserar upp stressen med återhämtning.

Om det sistnämnda brister riskerar vi dock att samla på oss för mycket negativ stress som i sin tur kan leda till utmattning om det går för långt.

Ångest däremot bidrar aldrig med något positivt och går inte att motverka genom enbart återhämtning. Ångestkänslor hänger kvar även om man klarat av en uppgift eller tagit sig ur en stressig situation.

För att veta hur man bäst hanterar sina besvär är det viktigt att skilja tillstånden åt.

Symtom vid negativ stress

Stress i lagom dos kan som tidigare nämnt vara bra. Det ökar produktiviteten. Men stressar du för mycket kan du drabbas av ett eller flera av följande symtom:

Annons

Symtom vid ångest

Ångest är en stark rädsla eller oro, som ofta känns i kroppen. Det kan upplevas olika för olika människor. Ibland smyger sig ångesten på långsamt medan den andra gånger slår till helt utan förvarning.

Här följer några exempel på symtom som kan tyda på ångest:

  • Hjärtklappning
  • Svårigheter att andas
  • Yrsel
  • Klump i magen
  • Tyngd över bröstet
  • Svettningar och värmekänsla
  • Torrhet i munnen
  • Kissnödig eller dålig i magen
  • Stickningar eller domningar i händer eller fötter
  • Darrningar, skakningar eller svaghet i musklerna

Så vet du om du känner stress eller ångest

Tittar man på symtomen har alltså tillstånden flera likheter. Men det finns också några viktiga faktorer som gör att man lättare kan skilja dem åt. Framför allt de här två.

Olika tidsaspekter

Stress beror ofta på någonting som sker i nuet. Ofta handlar det om situationen du befinner dig i just nu eller på att du ställs inför en specifik utmaning. Man kan till exempel känna sig stressad över att hinna med allt på jobbet.

Ångest kan lika gärna bero på någonting som ska hända framöver eller har hänt förut. Man kan vara rädd för någonting man vet ska hända eller tror ska hända. Men det behöver inte ens vara en så specifik rädsla. Ångest kan även medföra en stark oro utan att man vet vad man egentligen är rädd för.

Annons

Triggas av olika saker

Stress triggas ofta av någonting som kommer utifrån, utomstående faktorer. För att känna sig stressad behövs en situation som utlöst stressen.

Ångest kommer i stället inifrån, ibland av tankar men ibland utan att någonting alls tycks ha orsakat den.

Om man utsatts för stress under väldigt lång tid kan ångest vara en reaktion på den långvariga stressen.

Stress är lättare att behandla i ett tidigt skede än ångest

Både stress och ångest är naturliga reaktioner där hjärnan sätter i gång kroppens fly- eller fäktarespons. Men det betyder inte att de inte kan vara skadliga i längden.

Det är viktigt att agera i tid vid de båda tillstånden.

Stress kan i längden leda till utmattningssyndrom som kan bli en väldigt långdragen och svår process att bli av med. Man bör undvika det som stressar samt prioritera sömn och återhämtning direkt när kroppen säger att det börjar gå för långt.

Ångest är mer individuellt hur man behandlar

Om man lever med ångest under en längre tid riskerar vardagen att bli lidande. Du kan börja undvika situationer och platser som utlöser eller förvärrar din ångest, vilket i sin tur ofta spär på den ännu mer.

Avslappningsövningar, prioriterad sömn, fysisk aktivitet och en balanserad kost kan lindra, även om det är väldigt individuellt vad som fungerar. Vid svåra besvär kan KBT eller läkemedel vara ett alternativ.

Källa: Hälsoliv, 1177 Vårdguiden

Foto: TT

Annons