FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

8 saker som händer när du slutar ha sex

23 aug, 2021 
Fötter som är vända från varandra i en säng.
Sex har visat sig ha flera hälsofördelar. Så vad kan hända om man inte ger kroppen den typen av njutning? Det här!
Annons
3 sexställningar som maxar njutningenBrand logo
3 sexställningar som maxar njutningen

Sexlivet brukar som så mycket annat i livet tendera att gå upp och ner. Men det kan vara värt att prioritera, det kan göra oss lugnare, friskare och gladare.

Sex påverkar vår hälsa mer än vad man kanske kan tro. Det här händer nämligen om du slarvar eller helt slutar ha sex.

Se ocksåenkla knepet för bättre sex.

Du blir mer stressad, orolig och ängslig

Personer som har sex minst en gång varannan vecka är bättre på att hantera stress och andra påfrestningar. Även om det kanske inte är det första du tänker på när du redan är stressad så hjälper det.

Det beror dels på att kroppen under sexakten utsöndrar positiva hormoner som ger oss en känsla av tillfredsställelse, dels på att kroppen producerar mindre av de hormoner som kommer av stress.

Annons

Du kan få hjärtbesvär

Forskning har visat att personer som har sex en gång i månaden eller mindre oftare drabbas av hjärtsjukdomar. Detta jämfört med personer som har sex omkring två gånger i veckan.

En del av förklaringen skulle kunna ligga i att man får lite mer motion om man har ett aktivt sexliv, men också att man blir mer motståndskraftig mot stress som vi nämnde tidigare.

Men givetvis skulle det också kunna vara så att man helt enkelt har mer sex just för att man är väldigt frisk från början.

Du får mindre energi

Sex är faktiskt en form av motion, och motion gör oss generellt mycket piggare. Även om sexakten i sig bara bränner runt 5 kalorier per minut så använder man också mycket syre, vilket går att likställa med lättare trädgårdsarbete.

Ju mer vi rör på oss i vardagen desto alertare brukar vi bli och eftersom sex även förbättrar den mentala hälsan är det mer sannolikt att vi också orkar med alla andra bestyr med ett leende på läpparna.

Annons

Minnet kan svikta

Regelbundet sex har i studier kunnat kopplas till bättre minne, speciellt om man är mellan 50 och 89 år gammal.

Man vet ännu inte varför det skulle kunna vara så. Men om du vet med dig att du börjat glömma bort var du lägger saker kanske det kan vara värt att prova om det hjälper?

Du blir lättare sjuk

Att ha sex på veckobasis verkar kunna stärka immunförsvaret jämfört med att inte ha sex varje vecka, enligt studier. Det kan nämligen öka ett ämne som kallas immunoglobulin A som bekämpar infektioner.

Men det kan faktiskt också bli för mycket av det goda. Personer som har sex mer än två gånger per vecka verkar ha en lägre nivå av detta ämne än personer som inte har sex alls.

Det är också så att mindre sex kan ge minskad exponering för bakterier, vilket i sin tur bidrar till att immunförsvaret försämras.

Ditt förhållande kan förändras

Sex bidrar till en massa kemiska reaktioner i hjärnan som gör att man lättare känner sig närmre sin partner än annars. Denna effekt hjälper till att bygga tillit och förståelse och håller i sig i upp till två dagar efteråt.

Annons

Utan den kan det kännas svårare att uppskatta förhållandet. Par som har sex minst en gång i veckan verkar vara de lyckligaste.

Du får svårare att sova

Sex är bra för att sova gott och har man sovit gott känner man sig ofta mer sugen på att faktiskt ha sex.

Har man inte sex så minskar produktionen av hormoner som får oss att sova bra, som oxytocin och prolaktin. För kvinnor hjälper det extra östrogenet också till att få en god natts sömn.

Smärtor kan hålla i sig längre

Orgasmer har visat sig kunna lindra vissa former av smärta i till exempel huvud, rygg och ben.

Det är inte bara så att sexet får dig på andra tankar utan orgasmen gör att det frigörs endorfiner och andra positiva hormoner som minskar en del smärtor. För några kan det även lindra mensvärk.

Källa: WebMD

Foto: TT

Annons