RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Sex inte viktigt för svenskarna visar ny undersökning – ”oroväckande”

19 jul, 2021 
fötter under täcke
Hälsa, ekonomi, socialt liv och stimulerande jobb är alla parametrar både män och kvinnor värderar högre än ett aktivt sexliv, visar ny undersökning. Relationsexperten Anneli Östling tycker att resultatet är oroväckande.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så har pandemin förändrat svenskarnas sex- och onanivanorBrand logo
Så har pandemin förändrat svenskarnas sex- och onanivanor

Svenskarna är inga kåtbockar direkt, det visar en undersökning som Aftonbladet genomfört i samarbete med Demoskop. I den fick 1000-tals svenskar utvärdera sitt sexliv och sin inställning till sex. Det här säger relationsexperten om resultatet.

Se ocksåsexologens bästa intimitetsövningar.

Halvering i antal sextillfällen – sex får låg prioritet

Svensken ligger i genomsnitt 2,8 gånger i månaden, något som enligt Aftonbladet är en halvering sen 2018, då de senast gjorde en likadan undersökning. Majoriteten är ändå ganska nöjda (43 procent) eller mycket nöjda (16 procent) med sitt sexliv. Enbart 10 procent uppgav att de var mycket missnöjda och 11 procent var tveksamma och svarade vet ej.

Staplar från undersökningen i vad man värdesätter mest i livet, uppdelat på män och kvinnor
Deltagarna i undersökningens svar på vad som är viktigast. Foto: Paul Wallander/Aftonbladet.

Anledningen verkar vara att man värdesätter andra områden i livet högre. Att hälsan och ekonomin är god, att man har ett rikt och socialt liv och ett givande arbete var för de flesta viktigare. Detta mönster blir tydligare desto högre upp i åldern man är.

Annons

Relationsexperten – ”vi behöver en brutal omstart”

Relationsexperten Anneli Östling tycker resultaten är oroväckande, och menar på att hon i sitt yrke träffar många klienter där man låter relationen långsamt rinna ut i sanden.

– Undersökningen är extremt intressant och visar att vi behöver en brutal omstart för att börja tycka att “bara vara” med varandra är livskvalitet, säger Anneli till Aftonbladet och fortsätter:

Anneli Östling
Relationsexperten Anneli Östling. Foto: Charlotte Brunzell/TT.

– Jag tror att den ökade förväntningen på helheten i våra liv har blivit en stressfaktor. Många prioriterar bort kärleksrelationen när dagarna fylls med annat som vi också tycker är viktigt. Man tror att relationen sköter sig själv men det gör den sannerligen inte.

Se ocksåSexologen Kalle Norwald: Därför borde du uppskatta ditt "tråkiga" sex.

Annons

Dra ner på skärmtid – få bättre sex

Även om man inte ska tvinga sig själv ha mer sex än man behagar så menar Anneli att det kan bli fel om man premierar prestation och status före njutning. Dessutom är det viktigt att fråga sig själv vad man faktiskt tycker är bra sex.

– Bra sex kan inte räknas i antal gånger, utan det handlar om närvaro, åtrå och närhet.

Sen tycker hon vi ska passa oss för "teknikfällan", det vill säga att fastna mycket framför mobilen, datorn eller tv:n.

– Det mest avtändande är trötta, icke-närvarande partners som spenderar för mycket tid framför mobilen eller datorn. Ändå sitter folk där, kväll efter kväll.

Men det är samtidigt viktigt att aldrig klandra en partner som har minskad sexlust, då det snarare tenderar att ge motsatt effekt. Ett bättre sexliv är något båda två behöver ta ansvar för, utan pekpinnar.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Annons